مو

راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان و جوانان

همه ما می‌دانیم داشتن موهایی سالم، پرپشت و خوش حالت تا چه اندازه می‌تواند بر زیبایی ما تأثیر بگذارد. این موضوع بخصوص در نوجوانان و جوانان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و می‌تواند تأثیر مستقیمی در اعتمادبه‌نفس آن‌ها ازنظر زیبایی داشته باشد. متأسفانه به دلایل مختلف مانند عادت‌های غلط و عدم مراقبت صحیح از موها و همچنین دوران بلوغ، نوجوانان ممکن است دچار ریزش مو شوند ولی شما می‌توانید با شناخت راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان تا حدی این موضوع را کنترل کنید.

در این مقاله از سفیر زیبایی ما قصد داریم راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان را با شما عزیزان در میان بگذاریم. پس تا پایان این مقاله ما را همراهی بفرمایید.

نگاهی کلی به ریزش مو در نوجوانان

اکثر افراد در طول زندگی خود درجاتی از ریزش مو را به دلایل مختلف مانند شرایط استرس‌زای زندگی، نوع محصولات مراقبتی مورد استفاده، افزایش سن، عدم تعادل هورمونی، وجود برخی بیماری‌ها و … تجربه خواهند کرد. اکثر مردم در بزرگسالی متوجه ریزش مو می‌شوند؛ اما ریزش مو در سنین نوجوانی نیز می‌تواند رخ دهد.

اغلب این موضوع می‌تواند نوجوانان را نگران کند و به یک دغدغه فکری بزرگ تبدیل شود که بر سایر فعالیت‌های آن‌ها تأثیر منفی داشته باشد.

از مهمترین دلایل ریزش مو در میان نوجوانان می‌توان به عدم تعدل هورمونی، عوامل ژنتیکی و برخی بیماری‌های زمینه‌ای اشاره کرد. در برخی موارد، می‌توان به کمک انواع راه درمان ریزش مو این مسئله را حل کرد اما همیشه توجه داشتن به راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان خیلی آسان‌تر و بهتر از درمان این مشکل است. بااین‌حال، در اکثر مواقع این موضوع یک مشکل قابل حل است و نباید شما را نگران کند. مهم این است که در زمان مناسب این مشکل را پیگیری کنید.

دلایل ریزش مو در پسران و دختران نوجوان و راه های درمان آن

دلایل ریزش مو در پسران و دختران نوجوان

اگرچه برخی از دلایل ریزش مو در سنین پایین ناخواسته است و نمی‌توان کاری برای جلوگیری از ریزش مو در این موارد انجام داد ولی شما می‌توانید با شناخت علل ریزش در دختران و پسران نوجوان و رعایت نکات مراقبتی نسبت به آن‌ها تا حد زیادی راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان را یاد گرفته و به آن‌ها عمل کنید. برخی از مهم‌ترین دلایل بالقوه ریزش مو در نوجوانی و جوانی عبارت‌اند از:

ژنتیک

آلوپسی آندروژنیک یکی از دلایل ژنتیکی ریزش مو است که به‌عنوان طاسی با الگوی مردانه یا طاسی با الگوی زنانه شناخته می‌شود و می‌تواند بسته به فرد، خود را از سنین پایین‌تر نمایان کند که با یک الگوی قابل پیش‌بینی رخ می‌دهد.

این نوع ریزش مو در پسران و مردان، معمولاً به‌صورت فرورفتگی خط مو به شکل M، V یا U و طاسی تدریجی در تاج ظاهر می‌شود؛ اما در خانم‌ها اغلب نازک شدن تدریجی قسمتی از موها اتفاق می‌افتد. در اغلب افراد این مشکل از بزرگسالی شروع می‌شود اما ممکن است در برخی افراد نیز از سنین نوجوانی آغاز گردد.

اگرچه در گذشته معمولاً راه درمان ریزش مو برای این مسئله وجود نداشت اما امروزه پزشکان می‌توانند به کمک روش‌هایی مثل مزوتراپی مو با تقویت کردن فولیکول‌های مو از ریزش بیش‌ازحد موها یا نازک شدن موها جلوگیری کنند و طاسی را به تأخیر بیندازند و یا حتی کاری کنند که این اتفاق نیفتد که بسته به واکنش بدن هر فرد نسبت به روش‌های نوین مانند مزوتراپی و مهارت پزشک انجام دهنده، نتایج متفاوت خواهند بود.

آلوپسی آره آتا

آلوپسی آره آتا نوعی بیماری خودایمنی است. به این معنی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول‌های سالم بدن حمله می‌کند و این نوع بیماری می‌تواند باعث ریزش مو به‌صورت تکه‌ای حتی در سنین پایین و نوجوانی ‌شود.

شرایط خودایمنی زمانی ایجاد می‌شود که بدن شما سلول‌های سالم بدن را با مهاجمان خارجی اشتباه بگیرد و بخواهد با حمله به آن‌ها از بدن دفاع کند. در مورد آلوپسی آره آتا، سیستم ایمنی بدن به‌صورت مستقیم به فولیکول‌های مو حمله می‌کند. درنتیجه فرد مبتلا ممکن است متوجه ریزش مو در پوست سر، ابروها، مژه‌ها یا بدن خود شود.

آلوپسی آره آتا حدود 2 درصد از جمعیت را در مقطعی از زندگی تحت تأثیر قرار می‌دهد. اکثر افراد قبل از 30 سالگی به آن مبتلا می‌شوند و می‌تواند حتی از دوران کودکی شروع شود.

سوءتغذیه

سوءتغذیه یا کمبود مواد غذایی ضروری برای بدن یکی از مهم‌ترین علل ریزش مو در نوجوانی است. بخصوص در عصر حاضر که سبک زندگی کم‌تحرک و استفاده بیشتر از غذاهای فراوری‌شده مانند انواع غذای فوری در میان نوجوانان بسیار محبوب شده است، این مسئله بیشتر خود را نمایان می‌کند.

یکی از مهم‌ترین راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان نیز پیروی از یک رژیم غذایی مناسب در این سن باید غنی از مواد ضروری و مورد نیاز بدن شامل انواع مواد معدنی، ویتامین‌ها، چربی‌های خوب، پروتئین و … باشد. نخوردن غذای کافی، زیاد خوردن یا عدم دریافت مواد مغذی ضروری به‌اندازه کافی منجر به سوءتغذیه و عوارضی مانند ریزش مو خواهد شد. همچنین می‌تواند تعادل هورمونی را به هم بزند که بازهم ریزش مو یکی از عواقب آن خواهد بود.

برخی از مهم‌ترین موادی که کمبودشان می‌تواند منجر به ریزش مو در سنین پایین‌تر شود، عبارت‌اند از:

  • ویتامین A
  • ویتامین E
  • فلز روی
  • ویتامین سی
  • آهن
  • نیاسین
  • ویتامین دی
  • ویتامین E
  • بیوتین
  • اسیدفولیک
  • سلنیوم
تغذیه مناسب برای رفه ریزش مو در دختران

شرایط و اختلالات مربوط به تیروئید

تیروئید یکی از مهم‌ترین غدد در بدن است که متابولیسم بدن را کنترل می‌کند. شرایط تیروئیدی که منجر به تولید کم یا تولید بیش‌ازحد هورمون‌های تیروئیدی می‌شود ممکن است باعث ریزش مو یا شکنندگی مو شود.

اگر ریزش مو به دلیل اختلالات تیروئید باشد اغلب خودش را با نازک شدن موها بصورت یکنواخت در سر نشان می‌دهد.  ریزش مو در افراد مبتلا به بیماری شدید یا طولانی‌مدت تیروئید شایع‌تر است. موهای ازدست‌رفته اغلب با درمان مناسب دوباره رشد می‌کنند.

بیماری لوپوس

لوپوس یک بیماری خودایمنی دیگر است که توسط سیستم ایمنی بدن شما بافت‌ها و اندام‌های شما را هدف قرار می‌دهد. لوپوس می‌تواند علائمی مانند درد مفاصل، خستگی، بثورات پروانه‌ای شکل و ریزش مو را برای بیمار ایجاد کند.
افراد مبتلا به لوپوس ممکن است متوجه نازک شدن تدریجی موهای خود شوند. موهای ریزش کرده درنتیجه لوپوس ممکن است بعد از درمان دوباره رشد کنند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک یک مشکل شایع در میان دختران و زنان است که منجر به افزایش سطح آندروژن یا هورمون‌های جنسی مردانه در بدن آن‌ها می‌شود.

تولید هورمون تستوسترون به‌عنوان یک هورمون مردانه حتی در بدن زنان به‌اندازه مشخصی طبیعی است ولی اگر این هورمون بیش‌ازحد در بدن زنان تولید شود می‌تواند منجر به علائمی مانند اختلال در چرخه قاعدگی، آکنه و نازک شدن مو گردد. درصورتی‌که عدم تعادل هورمونی مربوط به این بیماری درمان شود، احتمالا موها مجدداً تقویت شده و رشد می‌کنند.

مصرف برخی داروها و درمان‌های پزشکی

تعدادی از داروها و درمان‌های پزشکی نیز می‌تواند منجر به ریزش مو در نوجوانی شود. برخی از این نمونه‌ها عبارت‌اند از:

  • داروهای مربوط به درمان آکنه یا جوش
  • آنتی‌بیوتیک‌ها
  • داروهای ضد انعقاد
  • داروهای ضد تشنج
  • داروهای ضدافسردگی و تثبیت‌کننده‌های خلق‌وخو
  • درمان‌های ضد قارچی
  • داروی فشارخون
  • شیمی‌درمانی
  • داروهای کاهش‌دهنده کلسترول
  • داروی نقرس
  • سرکوب‌کننده‌های ایمنی
روش جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان

رنگ کردن و حالت دادن دائمی به موها

رنگ کردن منظم موهای خود یا استفاده از درمان‌های شیمیایی مو مانند کراتینه مو در منزل یا سالن‌های آرایشی و یا استفاده مداوم از ابزار حالت دهنده موها مانند انواع ژل برای مو، سشوار، اتوی مو و … می‌تواند بعد از مدتی به موهای شما آسیب برساند و به طور بالقوه منجر به نازک شدن مو، شکستگی مو و ریزش آن شود.

این موارد معمولاً روی ریشه موی شما تأثیر نمی‌گذارند و احتمالاً پس از توقف استفاده از این موارد، موهایتان دوباره رشد خواهند کرد.

آلوپسی کششی

این شکل از ریزش مو به دلیل استرس مکرر، بستن محکم و دائم موهایتان به شکل دم اسبی یا بافته است. ریزش مو در این موارد، اغلب در امتداد خط موی شماست و اگر زود مداخله کنید ممکن است برگشت‌پذیر باشد.

تریکوتیلومانیا

این بیماری یک اختلال روانی است که در آن فرد نیاز شدیدی به کندن موهای خود بخصوص در شرایط بحرانی و استرس‌زا احساس می‌کند. علائم معمولاً بین سنین 10 تا 13 سالگی شروع می‌شود. اگر متوجه شدید فرزند شما دچار این تیک عصبی است و هر موقع دچار استرس می‌شود این کار را انجام می‌دهد حتما از یک مشاور کمک بگیرید تا هرچه زودتر مسئله برطرف شود.

کرم حلقوی پوست سر

کرم حلقوی یک عفونت قارچی است که می‌تواند باعث ایجاد تکه‌هایی از پوست خارش‌دار و پوسته پوسته روی پوست سر شما شود. در برخی موارد، کرم حلقوی می‌تواند باعث التهاب شود که منجر به زخم و ریزش مو نیز خواهد شد.

تلوژن افلوویوم

تلوژن افلوویوم یک شکل موقت از ریزش مو است که باعث ریزش بیش‌ازحد مو می‌شود. استرس، بیماری، زایمان یا کاهش وزن برخی از دلایل بالقوه دیگر ریزش مو هستند که اگر در سنین نوجوانی اتفاق بیفتند می‌توانند منجر به ریزش مو در نوجوانی نیز بشوند.

آیا بلوغ می‌تواند باعث ریزش مو در نوجوانان شود؟

بلوغ باعث نوساناتی در سطح هورمون می‌شود که به طور بالقوه می‌تواند بر رشد موها نیز تأثیر بگذارد. ریزش مو بخصوص اگر ریشه ژنتیکی داشته باشد می‌تواند بلافاصله پس از بلوغ شروع شود و با گذشت زمان پیشرفت کند.

شایع‌ترین علائم ریزش مو در نوجوانی چیست؟

بسته به علت ریزش مو نوجوانان ممکن است ریزش مو به‌صورت تکه‌ای، نازک شدن مو یا ریزش مو با الگوهای مشخص را تجربه کنند. اگر ریزش مو ناشی از یک بیماری زمینه‌ای باشد، ممکن است تعدادی از علائم دیگر را همراه با ریزش مو تجربه کنید.

مهم‌ترین راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان

مهم‌ترین راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان

روش‌های مختلفی به‌عنوان روش جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان وجود دارد که می‌توان گفت بهترین آن‌ها عبارت‌اند از:

استرس را کاهش دهید

استرس نقش مهمی در سلامت کلی شما دارد. استرس طولانی‌مدت می‌تواند به شرایط سلامتی، محرومیت از خواب با کیفیت و به اندازه کافی، تغییرات اشتها و موارد دیگر کمک کند. مدیریت سطح استرس برای حفظ سلامتی و کاهش احتمال ریزش مو کلیدی است.

با پزشک خود صحبت کنید

مسائل پزشکی دلیل بزرگی برای ریزش مو در نوجوانان است و معمولاً به مراقبت‌های خانگی بیشتر نیاز دارد. پزشک شما ممکن است بتواند راه حل‌ها و درمان‌هایی را برای ریزش مو ارائه دهد.

استفاده از مدل موهایی که باعث کشیده شدن مو می‌شوند را کنار بگذارید

مو انعطاف‌پذیر است، اما پژوهش‌ها نشان می‌دهد که موهای شما فقط قبل از آسیب دائمی می‌توانند آنقدر کشیده شوند. مدل‌های مویی مانند استفاده از کش‌ها و قیطان‌های تنگ و دم اسبی می‌توانند موهای شما را از پوست سرتان جدا کرده و به مرور زمان پیوند بین مو و پوست سرتان را شل کنند که ریزش مو را ایجاد خواهند کرد.

سعی کنید به جای استفاده از ابزارهای حرارتی به‌طور طبیعی به موها حالت دهید

استفاده مداوم و زیاد از گرما برای حالت دادن به موهایتان، فولیکول مو را کم آب و آسیب‌پذیر می‌کند. استفاده از انواع اتوی مو، سشوار و … به مرور زمان با کاهش رطوبت ایجاد رطوبت در ساقه‌های مو به موهای شما آسیب بزنند.

استفاده از روش های درمانی پزشکی برای جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان

موهای خود را دکلره نکنید

درمان‌های شیمیایی مو مانند استفاده از مواد کراتینه و یا دکلره کردن موها به ویژه در صورت مداومت به مو آسیب می‌رساند. اگر نگران ریزش مو هستید، استفاده از رنگ‌ها، هایلایت‌ها، درمان‌های پراکسید و پراکس را محدود کنید.

از شامپوهای ملایم و مناسب برای موهایتان استفاده نمایید

هدف از استفاده از شامپو پاکسازی موهای شما از آلودگی و چربی اضافی است. شستشوی بیش‌ازحد با شامپو و همچنین آب بیش‌ازاندازه داغ، می‌تواند به طور بالقوه به موهای شما آسیب برساند. سولفات‌ها و برخی مواد دیگر با موخوره، خشکی پوست سر و موهای شکننده نیز مرتبط هستند؛ بنابراین سعی کنید تا جای ممکن از شامپوهای مناسب نوع موهای خودتان که از مواد شیمیایی کمتری ساخته ‌شده‌اند، استفاده نمایید.

در حال حاضر برندهای بسیار خوبی شامپوهای گیاهی مرغوبی را با قیمت‌های مقرون‌به‌صرفه ارائه می‌دهند که علاوه براینکه می‌توانند به‌عنوان یک روش جلوگیری از ریزش مو در سنین مختلف استفاده شوند می‌توانند به درمان‌ آسیب‌های دیگر مانند درمان شوره سر و خارش نیز کمک کنند.

از یک برس نرم ساخته شده از الیاف طبیعی یا چوب استفاده کنید.

استفاده از یک برس نرم با الیاف طبیعی یا چوب به طور بالقوه می‌تواند سطح چربی سالم را روی موهای شما افزایش دهد. پروتئین‌های کراتین موجود در موهای شما روی لایه سطحی پوست انباشته شده‌اند، بنابراین برس زدن آن‌ها باید به‌آرامی در یک جهت، از بالا شروع شود و تا انتها ادامه ‌یابد که می‌تواند به صاف و حالت دادن به کوتیکول مو کمک کند.

برس زدن روزانه موها همچنین می‌تواند به شما کمک کند که توده‌های مو را در مجرای حمام خود مشاهده نکنید و از این بابت دچار استرس نشوید.

راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان و روش های درمان آن

آیا درمان ریزش مو در نوجوانی موثر است؟

بله قطعا برخی از علل ریزش مو در نوجوانان را می‌توان با روش‌های مناسب و آسان در همان سنین پایین درمان و متوقف کرد و به طور بالقوه معکوس نمود. به‌عنوان مثال، اگر ریزش مو ناشی از عدم تعادل هورمون‌های تیروئیدی باشد، درمان این بیماری می‌تواند مشکلات موها را نیز برطرف نماید.

علل دیگر، مانند ریزش موی ژنتیکی، هیچ درمان شناخته‌شده‌ای ندارند و احتمالاً با گذشت زمان پیشرفت می‌کنند اما با شروع درمان به کمک روش‌های تقویتی تحت نظر متخصص پوست و مو می‌توان سرعت آن را کاهش داد. بهترین راه برای دانستن اینکه آیا می‌توانید ریزش مو را متوقف کنید یا خیر این است که تشخیص درستی از پزشک بگیرید.

سخن پایانی …

دلایل بالقوه زیادی می‌توانند منجر به ریزش مو در سنین نوجوانی و جوانی شوند. شناخت این دلایل و راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان می‌تواند به شما کمک کند این موضوع را حل کنید یا حداقل سرعت ریزش مو در سنین پایین را کاهش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا