سلامتی

آویشن چیست ، خواص آویشن شگفت انگیز است ولی مضرات آویشن …

حتماً همه شما میدانید آویشن چیست و حداقل برای یک بار هم که شده آن را همراه با فست فودهایی مانند پیتزا استفاده کرده‌اید. عطر و طعم بسیار خوب پودر آویشن آن را به یکی از ادویه‌های بسیار پرطرفدار در آشپزخانه‌های سراسر جهان تبدیل کرده است که واقعاً مزه غذا را لذت‌بخش می‌کند. اما تنها خاصیت آویشن عطر و طعم آن نیست و سایر فواید آویشن برای سلامتی نیز در میان گیاهان و ادویه‌جات بی‌نظیر است

در این مقاله می‌خواهیم به شما بگوییم که واقعاً آویشن چیست و فواید آویشن چگونه به افزایش سلامت و بهبود برخی بیماری‌ها در طب سنتی به ما کمک می‌کند. پس لطفاً تا پایان با ما همراه باشید.

آویشن چیست؟

آویشن نوعی گیاه معطر است که از گل، برگ و روغن آن به‌عنوان یک دارو در طب سنتی استفاده می‌شود. گاهی نیز برای درمان برخی بیماری‌ها از آن‌ها به‌صورت ترکیبی با گیاهان دیگر استفاده می‌شود.

آویشن برای چی خوبه؟

آویشن به‌صورت خوراکی برای برونشیت، سرفه سیاه، گلودرد، قولنج، آرتروز، ناراحتی معده، درد معده (ورم معده)، اسهال، خواب راحت، درمان اختلال حرکتی در کودکان (دیس پراکسی)، گاز روده (نفخ شکم)، عفونت کرم انگلی و درمان اختلالات پوستی، مصرف می‌شود. همچنین برای افزایش جریان ادرار به‌عنوان ادرارآور برای رفع عفونت و به‌عنوان یک محرک اشتها مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از افراد به دلیل گرفتگی صدا (لارنژیت)، لوزه‌های متورم (التهاب لوزه)، گلودرد و بوی بد دهان از خواص دم‌نوش آویشن نیز استفاده می‌کنند.

از روغن آویشن هم به‌عنوان یک ماده ضد میکروب در دهان‌شویه‌ها و مواد مرطوب استفاده می‌شود. همچنین برای درمان طاسی و برای مقابله با عفونت‌های باکتریایی و قارچی روی گوش به‌صورت موضعی استفاده می‌شود. درواقع تیمول، یکی از مواد شیمیایی موجود در آویشن است که با یک ماده شیمیایی دیگر به نام کلرهگزیدین، ​​به‌عنوان لاک دندان عمل می‌کند و به همین دلیل از آویشن برای عفونت دندان و جلوگیری از پوسیدگی دندان استفاده می‌شود.

از روغن آویشن قرمز نیز در برخی عطرها استفاده می‌کنند. این ماده همچنین در صابون‌ها، مواد آرایشی و خمیردندان استفاده می‌شود.

نام‌های دیگر آویشن چیست؟

آویشن با نام‌های دیگری مانند آویشن معمولی، آویشن باغی وانیا یاونای، سرپولت و موارد دیگر نیز در بازار عرضه می‌شود.

در طب سنتی فواید آویشن چیست؟

آویشن از گیاهان بومی کرانه‌های اروپای مدیترانه است و استفاده دارویی و آشپزی از گیاه آویشن به هزاران سال پیش برمی‌گردد. جالب است بدانید کیفیت دارویی آن قبل از اینکه به‌عنوان یک گیاه خوش‌طعم در پخت‌وپز مورد استفاده قرار بگیرد، شناخته شد. گیاه آویشن که یکی از گیاهان مورد علاقه امپراتورها در روم باستان است، یک گیاه دارویی شفابخش و محافظت‌کننده محسوب می‌شود که در صورت مصرف به‌عنوان بخشی از وعده غذایی می‌تواند از مسمومیت محافظت کند.

رومیان همچنین دسته‌های آویشن را برای تصفیه معابد و خانه‌ها می‌سوزاندند و این رومی‌ها بودند که این گیاه را به انگلستان معرفی کردند، جایی که به همان اندازه محبوبیت آن در سواحل مدیترانه محبوب شد. رایج‌ترین کاربردهای سنتی آویشن به‌عنوان دارویی برای سرفه‌های خشک، به‌عنوان داروی هضم‌کننده و برای ساخت دهان‌شویه برای زخم‌ها و عفونت‌های دهان و گلو بود.

آویشن در طب اسلامی ، آویشن در طب سنتی

فواید آویشن چیست؟

در حال حاضر بسیاری از انواع خاصیت آویشن نه‌تنها به‌صورت تجربی بلکه به‌صورت علمی نیز ثابت شده است. آویشن سرشار از فنل های گیاهی مانند تیمول و کارواکرول است که به‌شدت ضد اسپاسم هستند و آن‌ها را سرکوب‌کننده های سرفه قوی می‌دانند. ویژگی‌های ضد باکتری و خلط آور این گیاه، مخاط ایجاد شده در سرماخوردگی را نازک می‌کند تا راحت‌تر خارج شوند. مهم‌ترین خواص آویشن عبارت‌اند از:

1. خواص آویشن برای سرماخوردگی

یکی از کاربردهای سنتی این گیاه که در دنیای علمی مورد توجه قرار گرفته است، استفاده از آن به‌عنوان داروی مؤثر برای درمان گلودرد است. اسانس آویشن یکی از قدرتمندترین ضد میکروب‌های طبیعی است که محتوای کالواکرول آن سلاح اصلی در برابر بسیاری از باکتری‌های مختلف است که می‌تواند باعث این شرایط ناخوشایند شود.

نتایج یک مطالعه اخیر در لهستان پاسخ روغن ضروری آویشن به 120 سویه مختلف باکتری را که از بیماران مبتلا به عفونت حفره دهان، دستگاه تنفسی و دستگاه ادراری تناسلی جدا شده بودند، آزمایش کرد. آن‌ها دریافتند که این روغن فعالیت بسیار شدیدی در برابر تمام سویه‌های باکتریایی از خود نشان می‌دهد. حتی می‌تواند خواصی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها داشته باشد. بنابراین یکی از راه‌حل‌های عالی برای درمان سرماخوردگی استفاده از بخور آویشن یا مخلوط عسل و آویشن است.

2. التیام دهنده زخم

طبق تحقیقات انجام شده، ترکیبات ضدعفونی‌کننده – کاریوفیلن، کامفن و تیمول – موجود در آویشن از زخم‌ها در برابر عفونت‌ها محافظت کرده و روند بهبودی را تسریع می‌کند.

3. سلامت قلب

ویژگی‌های ضد اسپاسم آویشن (به‌ویژه در روغن اساسی آن) به شل شدن رگ‌ها و باز شدن رگ‌ها کمک می‌کند که به نوبه خود فشار خون را کاهش می‌دهد و استرس قلب را کمتر خواهد کرد. در صورت استفاده منظم از پودر آویشن یا دم‌نوش آویشن، عضلات قلب تقویت‌شده و جریان خون بهتر انجام می‌شود. فشار واردشده بر قلب نیز تنظیم می‌شود.

سلامت قلب با مصرف روزانه دمنوش آویشن

4. سلامت دستگاه گوارش

آویشن با ارتقاء سلامت کلی دستگاه گوارش به سیستم هضم بدن کمک می‌کند. تیمول، یکی از ترکیبات فعال در این گیاه، حرکات عضلات پریستالتیک را تحریک می‌کند تا غذا برای مدت‌زمان طولانی در معده نگهداری نشود. عملکرد ضد اسپاسم این گیاه می‌تواند گرفتگی روده را برطرف کرده و نفخ ناشی از سوء جذب را کاهش دهد.

آویشن که به‌عنوان داروی تسکین‌دهنده نیز شناخته می‌شود، به جلوگیری از تشکیل گاز در دستگاه گوارش کمک می‌کند و باعث حذف گازهای اضافی که به مبارزه با نفخ شکم کمک می‌کند، می‌شود. به همین دلیل از خواص آویشن برای قاعدگی و کاهش اسپاسمها و نفخ نیز استفاده می‌شود.

5. خاصیت آویشن برای کلیه‌ها

تقویت ادرار منظم برای حفظ عملکرد طبیعی کلیه ضروری است. آویشن بدون اینکه تعادل ظریف الکترولیت‌ها را بر هم بزند، مانند یک ادرارآور طبیعی عمل می‌کند و باعث می‌شود مایعات در بدن زیاد نگهداری نشوند.

6. تقویت روحیه و خلق‌وخو

در میان ترکیبات قدرتمند موجود در آویشن، مشخص شده است که کارواکرول تأثیر مثبتی بر خلق‌وخو دارد. این ماده باعث افزایش سطح دوپامین و سروتونین می‌شود که انتقال‌دهنده‌های عصبی برای افزایش انگیزه، تمرکز در رانندگی و بهبود کلی روحیه را فراهم می‌کنند. مصرف منظم این گیاه یا پخش روغن اساسی در مشعل رایحه‌درمانی می‌تواند احساس آرامش و رفاه را تقویت کند.

عوارض مصرف بیش از حد آویشن

مضرات آویشن چیست ؟

آویشن یک گیاه طبیعی است که اگر به‌اندازه مصرف شود می‌توانید از همه فواید آویشن بهره‌مند شوید و درصورتی‌که با تجویز پزشک طب سنتی نیز به‌صورت دارو مصرف شود مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما درصورتی‌که بیش‌ازاندازه مصرف شود می‌تواند باعث ایجاد مشکلات گوارشی شود. استفاده از روغن آویشن به‌صورت موضعی نیز مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند. بااین‌حال به دلیل متفاوت بودن پوست افراد ممکن است در برخی از مصرف‌کنندگان باعث تحریکات پوستی شود. به همین دلیل اگر برای اولین بار است که می‌خواهید از روغن آویشن استفاده کنید باید ابتدا مقدار کمی از آن را روی قسمت کوچکی از پوستتان امتحان کنید و درصورتی‌که بعد از 24 ساعت علائمی مانند خارش، قرمزی و تورم ایجاد نشد می‌توانید برای بقیه پوست نیز استفاده نمایید.

هشدارها و احتیاط‌های ویژه در مورد آویشن چیست ؟

اگرچه آویشن یکی از خوش طعم‌ترین و خوش عطرترین گیاهان با خواص دارویی بسیار عالی است ولی در برخی شرایط باید در مورد مصرف آن احتیاط شود. از جمله مهم‌ترین این موارد عبارت‌اند از:

در مورد کودکان:

آویشن وقتی توسط کودکان در مقادیر طبیعی غذا مصرف شود، به‌احتمال‌زیاد ایمن است. آویشن وقتی برای مدت کوتاهی به‌عنوان دارو مصرف شود نیز برای کودکان احتمالاً ایمن است. هنوز اطلاعات کافی برای دانستن اینکه آیا روغن آویشن هنگام استفاده بر روی پوست یا استفاده از طریق دهان برای کودکان بی‌خطر است، وجود ندارد.

در مورد حاملگی و شیردهی:

آویشن برای زنان باردار و شیرده وقتی‌که در مقادیر طبیعی غذا مصرف می‌شود، به‌احتمال‌زیاد ایمن است. اما مشخص نیست که آیا استفاده از آویشن به مقدار زیاد یعنی به‌صورت دارویی نیز بی‌خطر است یا خیر؟ بنابراین اگر باردار یا شیرده هستید، به مقادیر غذایی پایبند باشید.

آلرژی به پونه کوهی و گیاهان مشابه:

 افرادی که به پونه کوهی یا سایر گونه‌های Lamiaceae حساسیت دارند ممکن است به آویشن نیز حساسیت داشته باشند.

اختلالات خونریزی:

آویشن ممکن است لخته شدن خون را کند نماید. به همین دلیل مصرف آویشن ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد، به‌خصوص اگر به مقدار زیاد استفاده شود.

شرایط حساس به هورمون مانند سرطان پستان، سرطان رحم، سرطان تخمدان، آندومتریوز یا فیبروم رحم: آویشن ممکن است مانند استروژن در بدن عمل کند. بنابراین اگر شرایطی دارید که ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض استروژن بدتر شود، از آویشن استفاده نکنید.

جراحی:

همان‌طور که گفتیم آویشن می‌تواند لخته شدن خون را کند نماید، بنابراین در صورت نگرانی در مورد خطر خونریزی اضافی در حین و بعد از جراحی نباید از آویشن استفاده کنید. درواقع بهتر است استفاده از آویشن را حداقل 2 هفته قبل از جراحی برنامه‌ریزی‌شده متوقف کنید.

آشنایی با تداخلات داروهای شیمیایی با آویشن

آیا خاصیت آویشن با داروهای دیگر تداخل ایجاد می‌کند؟

برخی از مواد شیمیایی موجود در آویشن ممکن است باعث افزایش برخی از مواد شیمیایی خاص در بدن شود که در مغز، قلب و سایر مناطق کار می‌کنند. برخی از داروهای خشک‌کننده به نام «داروهای آنتی کولینرژیک» نیز می‌توانند به روشی دیگر این مواد شیمیایی را افزایش دهند. این داروهای خشک‌کننده ممکن است اثرات آویشن را کاهش دهد. بنابراین عکس آن یعنی افزایش تأثیر داروهای خشک‌کننده با مصرف آویشن نیز وجود دارد که در این صورت برای جلوگیری از خطرات احتمالی باید با متخصص خود صحبت کنید تا در صورت نیاز دوز مصرفی دارو را کاهش دهد.

برخی از این داروهای خشک‌کننده شامل آتروپین، اسکوپولامین، برخی از داروها برای آلرژی (آنتی‌هیستامین) و برخی از داروها برای افسردگی (ضدافسردگی) استفاده می‌شود. برای اینکه بهتر درک کنید که آویشن چیست باید بدانید در مورد داروهای هورمونی استروژن دار نیز باید مراقب باشید زیرا آویشن خواصی شبیه به استروژن ایجاد می‌کند. درواقع مصرف آویشن به همراه قرص‌های استروژن ممکن است اثرات قرص‌های استروژن را کاهش دهد. برخی از قرص استروژن شامل اسب استروژن (استروژن کونژوگه)، اتینیل استرادیول، استرادیول و غیره می‌باشد.

در مورد استفاده از آویشن به همراه داروهای آلزایمر نیز باید احتیاط کنید. برخی از مواد شیمیایی موجود در آویشن ممکن است برخی مواد شیمیایی را در مغز، قلب و سایر نقاط بدن افزایش دهد. برخی از داروها برای بیماری آلزایمر نیز بر این مواد شیمیایی تأثیر می‌گذارند. درنتیجه مصرف آویشن همراه با داروهای آلزایمر ممکن است اثرات و عوارض جانبی این نوع داروها را افزایش دهد.

به‌طورکلی اگر بیماری خاصی دارید و در حال مصرف برخی داروها به‌صورت منظم هستید قبل از استفاده از آویشن و یا هر نوع گیاه دارویی دیگر به مقدار زیاد حتماً با پزشک خودتان در مورد آن صحبت کنید تا خطری برایتان ایجاد نشود.

خواص عرق آویشن یا روغن آویشن چیست ؟

اسانس آویشن سرشار از بسیاری از ترکیبات گیاهی است که به تقویت اعصاب و مقابله با افسردگی و احساس خستگی کمک می‌کند. این روغن را در روغن های حامل رقیق کرده و از آن برای ماساژ یا روغن حمام استفاده می‌کنند که باعث آرامش عضلات خسته و دردناک در عین آرامش و تمرکز ذهن می‌شود.

این ماده همچنین اثر تحریکی بر گردش خون دارد و به‌عنوان شل کننده عروق و رگ‌ها عمل می‌کند و باعث کاهش استرس در قلب می‌شود. برای اضافه کردن اسانس آویشن به حمام از ان به مقدار 6-8 قطره در هر حمام و 10 -18 قطره در هر 30 میلی‌لیتر روغن حامل استفاده کنید.

خواص دم‌نوش آویشن چیست و چگونه تهیه می‌شود؟

با مصرف منظم دمنوش آویشن میتوانید از همه خواص آویشن بهره مند شوید. درست کردن دم‌نوش آویشن و استفاده از خواص دم‌نوش آویشن بسیار ساده است. برای این کار باید یک فنجان آب جوش بر روی 2 قاشق چای‌خوری پودر آویشن ریخته و به مدت 10 دقیقه دم کنید. این یک فنجان را می‌توانید در 3 وعده روزانه میل کنید.

سخن پایانی …

آویشن در کنار فواید بسیار زیادی که برای سلامت و آرامش ما دارد عطر و طعم بسیار لذیذی در غذاهای ما بخصوص مزه دار کردن انواع گوشت‌ها، استفاده بر روی سالادها و فستفودها ایجاد می‌کند. بنابراین اگر تاکنون نیز به آن توجه نداشته‌اید، حالا که متوجه شدید آویشن چیست و چه خواص مهمی دارد، از این به بعد به‌صورت منظم و به مقدار مناسب از آن استفاده کنید تا از همه خواص آویشن بهره‌مند شوید. البته به‌هیچ‌وجه در مصرف هیچ نوع ماده غذایی نباید افراط کنید وگرنه همه فواید آن را به ضرر تبدیل خواهید کرد.

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا