مزاج بلغمی چیست + رژیم 40 روزه برای بلغمی ها

خلقوخوی هر فردی به عوامل مختلفی ازجمله آبوهوای محیط زندگی، میزان آرامش محیط کار، غذاهای مورد استفاده در روز، عادتهای درست و غلط و موارد بسیار زیاد دیگری بستگی دارد. در طب سنتی مزاج یا خلقوخوها به 4 دسته تقسیم میشوند که در هر فرد یک یا دو مورد آن میتواند غالب باشد. یکی از رایجترین مزاجهایی که بسیاری از افراد در حال حاضر با آن درگیر هستند، بلغمی است.
در این مقاله از سفیر زيبايی قصد داریم شما را بیشتر با مزاج بلغمی و رژیم چهل روزه برای بلغمی ها آشنا کنیم تا اگر شما نیز در این دسته قرار دارید، بتوانید با رعایت موارد صحیح بر بلغم خود غلبه کنید.
مزاج بلغمی چیست و چه ویژگیهایی ایجاد میکند؟
خلقوخوی بلغمی از نظر روانشناسی بهطور طبیعی خدمات گرا با انگیزه زیاد برای جلوگیری از درگیری است. افراد بلغمی در هر دو محیط مثبت و منفی منفعل هستند. آنها با همکاری با دیگران برای انجام وظیفه بر محیط خود تأثیر میگذارند و این خصوصیت بسیار خوبی در این افراد به شمار میرود. آنها معمولاً زیاد جاهطلب نیستند و تمایل دارند کارها به آرامی و بدون عجله انجام شوند.
بلغمیها درونگرا، آرام، بیعاطفه یا کم عاطفه، راحت و صبور هستند. معمولاً بهصورت غیرمستقیم پاسخ سؤالات را میدهند و با افراد کمی گرم میگیرند اما سازگاری بالایی با افراد مرتبط با خود مانند همکاران دارند. دلیل سازگاری مردم بلغمی این است که از درگیری میترسند. آنها همیشه سعی میکنند کاری انجام دهند تا دیگران ناراحت نشوند. تا زمانی که نخواهید روال کاریشان را تغییر دهید، این افراد بهترین افراد برای همکاری خواهند بود.
افراد دارای مزاج بلغمی دوستدار زندگی آرام و معمولی هستند که عاری از اضطرابهای معمولی است که سایر مزاجها با آن روبرو میشوند. آنها از درگیر شدن بیشازحد با مردم و بهطورکلی زندگی اجتناب میکنند و یک سبک زندگی خصوصی و ساده را ترجیح میدهند که حول محور خانه و خانواده باشد.
اگر بخواهیم از نظر طب سنتی بررسی کنیم که مزاج بلغمی چیست باید بگوییم افراد با طبع سرد و مرطوب را مزاج بلغمی میگویند. بهطور طبیعی میزان بلغم در بدن باید از سودا و دم کمتر و حدود یک درصد باشد؛ اما در برخی افراد به دلیل عادتها و سبک زندگی مانند مصرف بیشازحد غذاهای با طبع سرد بدون استفاده از مصلح آنها مزاج بلغمی میتواند غالب شود.
اگر این افراد حجامت انجام دهند در اولین حجامت آنها خونی شفاف مشاهده میشود. از نظر علمی بلغم نوعی ماده شفاف شبیه به سفیده تخممرغ است که به دلیل عملکرد سیستم ایمنی بدن و غدد لنفاوی تولید میشود که اگر در حد طبیعی خود باشد برای بدن مفید است.

مشخصات افراد بلغمی از نظر جسمی چیست؟
افراد دارای مزاج بلغمی معمولاً موهایی بور و پوستی روشن دارند و چاقی شکم و پهلو در این افراد که با ورزش و رژیم بهاندازه دلخواه کوچک نمیشود، از دغدغههای افراد بلغمی مزاج است.
این افراد همچنین دچار مشکلات گوارشی مانند نفخ معده یا یبوست میشوند که به دلیل سردی معده رخ میدهد. در این شرایط اگر افراد بلغمی رژیم صحیحی مانند رژیم چهل روزه برای بلغمیها را رعایت کنند میتوانند تا حد زیادی این مشکلات را رفع نمایند.
آیا درمان این نوع مزاج ضرورت دارد و چطور انجام میشود؟
بهطورکلی در بدن هر فرد چهار مزاج دم، صفرا، بلغم و سودا وجود دارد و اگر همه اینها در حد تعادل باشند بسیار عالیست اما همانطورکه قبلاً هم گفتیم بسته به شرایط و عادت زندگی هر فرد در هر شخصی معمولاً یک یا دو مورد اینها غالب میشود که منجر به غالب شدن برخی مشخصات رفتاری و مشکلات جسمی خواهد شد.
در مورد مزاج بلغمی نیز معمولاً کرخت بودن، خستگی زودرس، چاقی مقاوم و … میتواند افراد را آزار دهد و در این صورت درمان مزاج بلغمی میتواند این مشکلات را بهراحتی حل نماید. درمان مزاج بلغمی زیاد سخت نیست و کافیست شما از یک سبک زندگی درست و رژیم غذایی مناسب بلغمیها مانند رژیم چهل روزه برای بلغمیها استفاده کنید.
در این رژیم مانند سایر رژیمهای غذایی ازجمله رژیم غذایی کانادایی، رژیم لاغری گوجهفرنگی، رژیم سیبزمینی و … محدودیت خاصی وجود ندارد و شما بیشتر باید به دنبال غذاهای با طبع گرم مانند زیره، عسل و روغنهای طبیعی و مفید مانند روغنهای حیوانی در حد مناسب و روغن زیتون باشید تا به مرور طبع شما از بلغمی دور شود و به حالت تعادل برگردد.
همچنین مهم است که برای درمان مزاج بلغمی کمتر از غذاهای فراوری شده بخصوص فست فودها استفاده کنید و غذاهای موردعلاقهتان اگر دارای طبع سردی هستند باید حتماً با مصلحشان مورد استفاده قرار بگیرند؛ مثلاً برنج باید با زیره مصرف شود و پنیر با گردو و یا زیره مناسب است.

نحوه تشخیص مزاج بلغمی توسط خودتان
اگرچه بهترین تشخیص مزاج توسط متخصصان طب سنتی صورت میگیرد ولی شما میتوانید با وجود برخی علائم، بلغمی بودن خود را تشخیص دهید. مهمترین نشانههای بلغمیها عبارتاند از:
- ترشی دهان
- سفیدی پوست
- وجود پوست آبکی و شل
- چاقی شکم و پهلو
- سفیدی زودرس موها
- سرد شدن بیدلیل پاها و دستها
- سخت هضم شدن غذا یا تأخیر در آن
- آروغ زدن ترش
- زیاد خوابیدن و احساس خستگی
- جاری شدن آب دهان در هنگام خواب
- آب بینی رقیق یا ترشح زیاد آن
- فراموش کردن زیاد
- عدم تحرک کافی
- حواسپرتی زیاد
- دفع ادرار زیاد
- دفع ادرار با فشار
- ریزش مو
- درد در معده
- تکرر قولنج یا درد در شانهها، گردن و کمر که دلیل دیگری مانند نوع فعالیت نداشته باشد.
- گرفتگی و اسپاسم عضلات پشت و گردن
- درد در زانوها و پاها
- بیماری پارکینسون که نوعی بیماری مربوط به حافظه و سیستم عصبی است.
- بیماری پیسی که نوعی بیماری پوستی است و منجر به لکههای رنگی مختلفی در سطح پوست بدن میشود.
- نقرس
- تنگی نفس
- تپش قلب بهویژه بلافاصله بعد از بلند شدن از خواب
- سرفه زیاد
- ضعف مثانه
- لکهای قهوهایرنگ در چشم
بهترین صبحانه برای بلغمیها شامل چه مواردی است؟
یکی از مهمترین وعدههای غذایی چه برای افراد دارای مزاج بلغمی و چه برای سایر مزاجها صبحانه است. اگر شما نیز بلغمی هستید میتوانید با انتخاب بهترین صبحانه برای بلغمیها علاوه بر کمک به کاهش بلغم علائم آن مانند خستگی، کرختی، بیحوصلگی و … را تا حد بسیار خوبی کاهش دهید.
ازجمله مهمترین مواد غذایی که بهعنوان وعده صبحانه برای بلغمیها در طب سنتی توصیه میشود، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- تخممرغ به شکل نیمپز یا عسلی
- پنیر حتماً با گردو، زیره یا سیاهدانه (بلغمیها بههیچوجه نباید پنیر را بهتنهایی یا با مواد سرد دیگری مانند خیار استفاده کنند.)
- خوردن مقدار کمی شیر گرم شده همراه با عسل
- انواع نانها (بهجز نان جو)
- مصرف مقداری خامه و سرشیر گاوی
- ارده کنجد که علاوه بر طبع گرمش بسیار مقوی است.

بهترین ناهار و شام برای بلغمیها کدام است؟
بهطورکلی بهتر است افراد با مزاج بلغمی ناهار سبکی بخورند؛ زیرا خوردن ناهار سنگین منجر به خوابآلودگی و کرختی بیشتر در این افراد میشود و حتی عملکرد افراد با مزاج بلغمی بعد از ناهار سنگین تا حد زیادی کاهش پیدا میکند. از طرفی توصیه شده است تا حد امکان این افراد بعد از ناهار نخوابند تا بعدازظهر و شب را با احساس بهتری سپری نمایند.
طبق پژوهشهای انجام شده اگر این افراد به استفاده از هر غذایی با مصلح آن پایبند باشند میتوانند هر نوع مواد غذایی را در رژیم خود قرار دهند، بهشرط اینکه مقدار غذاهای فست فودی یا فراوری شده را کاهش دهند. همچنین بهتر است افراد با مزاج بلغمی مواد غذایی زیر را بیشتر در رژیم غذایی متعادل خود قرار دهند:
- انواع گوشتهای گرم مانند گوشت شتر، گوسفند، کبوتر، سار و گنجشک
- انواع ادویهجات گرم مانند هل، دارچین، زنجبیل، زیره، زعفران، زنیان، پودر سیر، پودر موسیر و پودر خردل
- برخی از سبزیجات مانند کرفس، نعناع، ریحان، جعفری، ترخون و مرزه، کلم و مارچوبه
- نخود
- گردو هندی
- قدومه شیرازی
- کدو حلوایی
- لیموترش
- گندم
کدام مواد غذایی برای مزاج بلغمی مناسب نیست؟
برخی از مواد غذایی میتوانند مزاج بلغمی را افزایش دهند که بهتر است کنار گذاشته شوند یا حداقل با مصلحشان استفاده شوند تا بلغم را در بدن افزایش ندهند. ازجمله مهمترین این مواد غذایی عبارتاند از:
- لبنیات
- سرکه
- انواع ترشی و شور
- سیبزمینی
- عدس
- گوشت گاو
- قارچ
- گوشت سفید بخصوص برای افراد دارای روماتیسم
- مواد دارای کافئین مانند چای، قهوه و نسکافه
- میوه ترش و کال مانند سیب سبز
- برخی از میوهها و سبزیجات با طبع سرد مانند نارنگی، کیوی، خیار پوستکنده، لیموشیرین و …
- سوپ جو
- روغن نباتی
- کره گیاهی
- نوشابه
- برنج
- سوسیس و کالباس و سایر غذاهای فراوری شده

بهترین مشاغل برای این نوع مزاج
افراد بلغمی بهندرت خود را به دیگران تحمیل میکنند و بسیاری از آنها در مسیر شغلی مورد علاقه خود پیش میروند. بلغمیها در کارهای تیمی موفق عمل میکنند. آنها به شیوهای گرم و صمیمانه ارتباط برقرار میکنند و به دیگران علاقه نشان میدهند.
خلقوخوی بلغمی بیشترین بهرهوری را در شغلی دارد که امکان انجام یک روال و خدمت به دیگران را فراهم میکند. بهترین مشاغل برای شخصیت بلغمی اغلب در موقعیتهای شغلی مانند خدمات مشتری، پرستار، معلم، مدیریت سطح متوسط (که نیاز به تصمیمگیری سریع ندارد)، فروشنده دارو، کارمند فروش و کارمند دفاتر خدماتی است.
بلغمیها تعداد محدودی از روابط را به آرامی ایجاد میکنند و معمولاً بدون توجه به آنچه فرد میگوید یا انجام میدهد هرگز دوستان خود را رها نمیکنند. هنگامیکه آنها وارد زندگی شما شدند، برای زندگی وفادار و قابل اعتماد خواهند بود.
بااینحال، آنها بهندرت یک رابطه شکست خورده را ترمیم میکنند. آنها شبکه اجتماعی گستردهای ندارند و ترجیح میدهند تنها چند دوست صمیمی و البته خانواده خود را داشته باشند.
سخن پایانی…
مزاج بلغمی به دلیل برخی از مشکلات جسمی مانند خستگی، کرختی، خواب زیاد و … درصورتیکه بیشازحد افزایش پیدا کند حتی میتواند زندگی را مختل کرده و مشکلات دیگری مانند چاقی را ایجاد نماید. اگر شما نیز فکر میکنید دچار غلبه بلغم در بدن خود شدید میتوانید به یک متخصص طب سنتی مراجعه کنید تا بهترین درمان برایتان انجام شود.