پوست

انواع آلرژی پوستی در نوزادان + بهترین روش های درمان

آلرژی پوستی در نوزادان می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد و مهم‌ترین دلیل آن شاید حساسیت و لطافت بیش‌ازحد پوست نوزاد است. حدود 20 درصد از بزرگ‌سالان از آلرژی رنج می‌برند اما نوزادان نیز می‌توانند واکنش‌های آلرژیک به گرده، نیش حشرات و برخی غذاها یا لوازم آرایشی داشته باشند. اینکه آیا کودک شما پس از تولد دچار آلرژی می‌شود یا نه به عوامل مختلفی بستگی دارد.

در این مقاله از سفیر زیبایی قصد داریم اطلاعات کامل‌تری در مورد آلرژی پوستی در نوزادان در اختیار شما قرار دهیم تا با آگاهی بیشتری نسبت به این موضوع نگران‌کننده اقدام نمایید.

افزایش خطر آلرژی پوستی در نوزادان به چه معناست؟

همه نوزادان دچار آلرژی نمی‌شوند و تنها برخی از آنها این مشکل را تجربه می‌کنند. این موضوع می‌تواند در درجه اول ژنتیکی باشد و همچنین نوع آلرژی‌های مادر ممکن است بر نوزاد تأثیرگذار باشد. درواقع استعداد ابتلا به آلرژی به‌ویژه تب یونجه، آسم برونش و آلرژی به گرد و غبار خانه می‌تواند کاملاً ارثی باشد.

بنابراین اگر مادر، پدر یا خواهر و برادر از قبل نوعی از آلرژی پوستی را یک یا چند بار تجربه کرده‌اند، احتمال بیشتری دارد که سیستم ایمنی نوزادان این خانواده نیز چنین واکنش‌های حساسیتی را ایجاد کند و دچار آلرژی پوستی نوزادان شود.
اما این بدین معنی نیست که الزاماً نوزادانی که در بدو تولد یا کمی بعد دچار برخی آلرژی‌ها می‌شوند، در بزرگ‌سالی نیز با این مشکل مواجه هستند.

افزایش خطر آلرژی پوستی در نوزادان به چه معناست؟

علائم آلرژی پوستی در نوزادان چیست؟

هنگامی‌که شما آلرژی دارید، سیستم ایمنی بدن شما به‌شدت واکنش نشان می‌دهد و از خود در برابر برخی مواد که اصطلاحاً آلرژن نامیده می‌شوند، دفاع می‌کند. به‌عنوان‌مثال، محرک‌های آلرژی می‌تواند حتی مقدار کمی گرده یا گرد و غبار خانه باشد.

دانشمندان هنوز دلیل این موضوع را روشن نکرده‌اند که دقیقاً چه موادی می‌توانند منجر به آلرژی پوستی در نوزادان شوند. در نوزادان، واکنش‌های آلرژیک در درجه اول با راش پوستی آشکار می‌شود. به طور کلی نیز اگر در هر یک از موارد زیر تغییرات را در کودک خود مشاهده کردید، ممکن است کودک شما از آلرژی رنج ببرد:

  • بالا آوردن
  • راش پوستی
  • دانه‌های پوستی
  • بی‌قراری بی دلیل نوزاد
  • نامنظم کار کردن دستگاه گوارش
  • تنفس نامنظم
  • التهاب یا مشکلاتی در چشم‌ها
  • خشک شدن پوست
  • زخم شدن پوست
  • قرمز و ملتهب شدن برخی نواحی پوستی در بدن نوزاد
  • چنگ کشیدن نوزاد روی پوست بدن خود که می‌تواند به دلیل خارش یا سوزش باشد.

بااین‌حال، ممکن است علت دیگری نیز پشت این علائم وجود داشته باشد و در بسیاری موارد علائم مشکلات نوزادان مشابه است؛ بنابراین اگر فکر می‌کنید کودک شما از آلرژی رنج می‌برد، با پزشک اطفال خود صحبت کنید. سپس با هم تصمیم می‌گیرید که چه کاری انجام دهید.

محرک‌های رایج آلرژی پوستی در نوزادان

همان‌طور که قبلاً هم گفتیم پوست نوزادان بسیار آسیب‌پذیر و حساس است و ممکن است حتی به معمولی‌ترین مواد حساسیت نشان دهد؛ اما مواردی که احتمال آلرژی پوستی در نوزادان را بیشتر می‌کند و باید تا حد امکان از آنها اجتناب کنید، عبارت‌اند از:

  • پروتئین حیوانی یا گیاهی، به‌عنوان‌مثال پروتئین موجود در شیر گاو، تخم‌مرغ، ماهی یا سویا (البته نوزاد این مواد را نمی‌تواند استفاده کند اما استفاده توسط مادر و انتقال از طریق شیر مادر می‌تواند منجر به آلرژی شود.)
  • گرده‌های مختلف مانند گرده گل، گرده ادویه‌های مختلف و …
  • ترکیبات تشکیل‌دهنده مواد شوینده یا لوازم آرایشی و دستمال مرطوب
  • سم حشرات، به‌عنوان‌مثال مواد مورد استفاده برای نیش زنبور
  • موهای حیوانات، به‌عنوان‌مثال موی گربه‌ها
  • هاگ‌های کپک
  • کنه‌های گرد و غبار خانگی
محرک‌های رایج آلرژی پوستی در نوزادان

نوزاد چطور می‌تواند به آلرژی پوستی مبتلا شود؟

روش‌های مختلفی برای ایجاد آلرژی در نوزادان وجود دارد که باید نسبت به آنها احتیاط کنید تا نوزادتان دچار آلرژی نشود. ازجمله مهم‌ترین این روش‌ها عبارت‌اند از:

1. شیر مادر

هنوز هم اولین انتخاب برای جلوگیری از آلرژی در نوزادان دقت کردن مادر به رژیم غذایی خود است. در صورت امکان، زنان باید به مدت حداقل شش ماه بعد از تولد، نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه کنند؛ اما باید به این نکته توجه داشته باشند که اگر برخی از مواد آلرژی‌زا مانند بادام‌زمینی، توت فرنگی و … را در رژیم غذایی خود مصرف کنند احتمال آلرژی پوستی در نوزادان وجود دارد.

بنابراین اگر در دوران شیردهی هستید و به تازگی خوراکی جدیدی را به رژیم غذایی خود اضافه کردید و شاهد آلرژی در نوزادتان شدید، احتمال دارد که آن خوراکی عامل ایجاد آلرژی باشد و می‌توانید با حذف آن ماده مطمئن شوید که نوزاد به آن حساسیت داشته است یا خیر؟

2. شیر خشک مخصوص

حداقل به مدت چهار ماه به کودک خود به‌طور کامل شیر بدهید و به آرامی شروع به معرفی غذاهای کمکی کنید. شیردهی انحصاری با شیر مادر برای مدت طولانی‌تر مزیت خاصی از نظر پیشگیری از آلرژی ندارد. برخی از انواع شیر خشک‌ها دارای ترکیبات خاصی هستند که ممکن است با بدن نوزاد شما سازگار نباشد.

پس اگر نوزادتان بعد از مصرف یک شیر خشک جدید دچار عوارض آلرژی مانند بثورات پوستی می‌شود، حتماً با پزشک اطفال نوزاد خود مشورت کنید و در صورت نیاز، شیر خشک او را تغییر دهید.

3. حیوانات خانگی

در برخی از خانواده‌ها که خود آلرژی خاصی به مواد مختلف ندارند، شاید بتوان حیوانات خانگی را خریداری و نگهداری کرد؛ اما خانواده‌هایی که خودشان گاهی به برخی مواد آلرژی دارند با داشتن حیوانات خانگی خطر آلرژی پوستی در نوزادان را افزایش می‌دهند. در این شرایط حداقل نباید گربه خریداری کرد، زیرا موی گربه‌ها بیشتر از سگ‌ها می‌تواند آلرژی‌زا باشد.

4. هوای تازه

همیشه فضاهای داخلی خانه و محل نگهداری نوزاد را به‌خوبی تهویه کنید. آلاینده‌های داخلی، کپک و رطوبت که شاید با چشم غیر مصلح قابل مشاهده نباشند، می‌توانند باعث ایجاد آلرژی شوند. همچنین در بدو تولد پوست فرزند شما به هر ماده جدیدی حساس است و اگر زیاد در خانه بماند، به محض مواجه‌شدن با عوامل خارجی مانند گرده‌های گل ممکن است دچار آلرژی شود. پس بهتر است فرزندتان را زیاد به هوای تازه ببرید تا سیستم ایمنی بدنش به گرده، علف و غیره عادت کند.

5. دودهای مختلف

دودهای مختلف مانند دود آتش، دود سیگار، دود قلیان و … می‌توانند منجر به آلرژی پوستی در نوزادان شوند؛ بنابراین تا جایی که ممکن است این دودها را از فرزند خود دور کنید. شاید برایتان جالب باشد که بدانید نتایج مطالعات نشان می‌دهد که کودکان خانواده‌های سیگاری بیشتر از کودکان خانواده‌های غیر سیگاری از آسم و بیماری‌های تنفسی رنج می‌برند.

6. رعایت موارد بهداشتی

محصولاتی مانند دستمال مرطوب یا کرم‌های محافظت‌کننده که برای پوست نوزاد استفاده می‌شوند، باید کاملاً مناسب پوست فرزند شما باشند. به همین دلیل، دستمال مرطوب و کرم بچه باید بدون عطر و باکیفیت باشد تا از واکنش‌های آلرژیک جلوگیری شود. بهتر است فقط از آب یا صابون‌های ملایم و مرطوب‌کننده برای شستشو استفاده کنید.

نوزاد چطور می‌تواند به آلرژی پوستی مبتلا شود؟

تست آلرژی پوستی در نوزادان

اگرچه آلرژی پوستی نوزادان می‌تواند با علائم مختلفی که قبلاً بیان شد، همراه باشد اما فقط یک پزشک می‌تواند تشخیص قطعی دهد که آیا کودک شما از آلرژی رنج می‌برد یا خیر؟ ازآنجایی‌که نوزادان هنوز قادر به برقراری ارتباط با خود نیستند، شما باید علائم را مشاهده کنید، به آنها توجه داشته باشید و در حالت ایده آل، یک دفترچه یادداشت علائم داشته باشید که در آن یادداشت کنید علائم در چه زمانی و با چه شدتی رخ می‌دهند یا چطور تغییر می‌کنند؟

به‌عنوان یک قاعده، آزمایش‌های آلرژی فقط برای کودکان سه‌ساله و بالاتر توصیه می‌شود؛ بنابراین تست‌ها در سنین پایین‌تر بیشتر با آزمون و خطا انجام می‌شوند که در این مورد، پزشک اطفال، بهترین راهنما برای شما خواهد بود.

تفاوت آلرژی در نوزادان با عدم تحمل غذایی چیست؟

آیا فرزند من آلرژی غذایی دارد یا علائم، مربوط به عدم تحمل برخی غذاها است؟ تشخیص این تفاوت برای والدین آسان نیست، زیرا علائم می‌توانند بسیار مشابه باشند. تفاوت اساسی در مورد آلرژی و عدم تحمل غذایی این است که در آلرژی، سیستم ایمنی به‌شدت واکنش نشان می‌دهد و با اصطلاحاً آنتی‌بادی از خود در برابر برخی مواد دفاع می‌کند که به آن واکنش ایمنی نیز گفته می‌شود.

در مقابل، عدم تحمل غذایی هیچ ربطی به سیستم دفاعی بدن ندارد. به‌عنوان‌مثال، در مورد عدم تحمل، بدن فاقد برخی آنزیمها برای جذب بعضی قندها مانند لاکتوز یا فروکتوز است. اگر این آنزیم‌ها وجود نداشته باشند، افراد مبتلا از اسهال، نفخ یا درد شکم رنج می‌برند. تفاوت دیگر این است که واکنش آلرژیک به برخی غذاها اغلب بلافاصله پس از صرف غذا رخ می‌دهد. اما در صورتی که کسی به دلیل عدم تحمل نتواند برخی از انواع غذا را تحمل کند، علائم اغلب چند ساعت بعد ظاهر می‌شوند.

سخن پایانی…

نوزادان به دلیل ورود تازه به جهانی جدید از هر لحاظ حساس هستند و مواد مختلفی در این دنیا وجود دارند که می‌توانند منجر به آلرژی شوند. بخصوص اگر فرد یا افرادی در خانواده سابقه آلرژی را داشته باشد، احتمال آن برای نوزاد بیشتر می‌شود. بهترین درمان برای از بین بردن علائم و عوارض آلرژی در نوزادان، شناخت مواد آلرژی‌زا و اجتناب از آنهاست. در این مقاله سعی کردیم در این زمینه راهنمایی‌هایی را برای جلوگیری از آلرژی پوستی در نوزادان انجام دهیم که امیدواریم کارساز باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا