فواید و خواص انبه برای سلامتی

انبه یک میوه گرمسیری بسیار شیرین و خوشمزه است که در سالهای اخیر توانسته است جایگاه ویژهای در میان طرفداران ایرانی خود باز کند. همانطور که میدانید همه میوهها از غذاهای بسیار مفید و سالم برای داشتن یک رژیم غذایی متعادل هستند و در درمان بسیاری از بیماریها به ما کمک میکنند. انبه نیز یکی از میوههای عالی برای افزایش سلامت کلی بدن و کمک به درمان برخی بیماریها میباشد.
در این مقاله میخواهیم در مورد خواص انبه بهطور کامل با شما عزیزان صحبت کنیم. البته انبه زیاد عوارضی هم دارد که برایتان خواهیم گفت. پس تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
انبه چه نوع میوهای است؟
شاید برایتان جالب باشد که در برخی از مناطق دنیا انبه یا Mangifera indica را بهعنوان سلطان میوهها میشناسند. به دلیل اینکه این میوه تنها یک هسته بزرگ دارد آن را از میوههای سنگی میدانند. این میوه خوشمزه و آبدار بومی مناطق هند و جنوب شرقی آسیا است و بیش از 4000 سال است که کشفشده و بهعنوان یک تغذیه عالی در انواع خوراکها و دسرها استفاده میشود.
انواع مختلفی از انبه وجود دارد که از نظر طعم، شکل، اندازه و رنگ با هم متفاوت هستند؛ اما تقریباً مزایای سلامتی یکسانی دارند. طبع انبه گرم است و برای افراد سردمزاج بسیار مناسب میباشد؛ اما افراد گرممزاج باید در میزان مصرف آن احتیاط کنند.
خواص انبه برای سلامتی
در این قسمت به توضیح برخی از مهمترین خواص انبه برای سلامتی میپردازیم تا باعلاقه بیشتری از این میوه خوش عطروطعم استفاده کنید.
کاهش وزن با استفاده از خواص انبه
انبه دارای ارزش غذایی بالایی است. خواص انبه شامل پروتئین، کربوهیدرات سالم، چربی مفید، ویتامینهای B6، B5، A، E و K، مواد معدنی مس، فولات، پتاسیم، منگنز و … است که همگی برای سلامت بدن مورد نیاز هستند و باید در هر رژیم لاغری سالمی قرار بگیرند. همچنین حاوی مقادیر کمی فسفر، اسید پانتوتنیک، کلسیم، سلنیوم و آهن است. از طرفی کالری این میوه نسبت به ارزش غذایی آن پایین است و به ازای هر 165 گرم انبه تنها 99 کالری دریافت مینمایید؛
بنابراین برای کمک به لاغری بسیار مفید است. اما به دلیل قند زیاد نباید بیش از حد هم استفاده شود و مصرف زیاد آن میتواند اشتهای شما را زیاد کرده و باعث افزایش وزن شود. بنابراین در حد متعادل از آن مصرف کنید.

کاهش خطر ابتلا به برخی از سرطانها با استفاده از خواص انبه
انبه سرشار از مادهای به نام پلی فنول است که خاصیت ضد سرطانی دارد. پلی فنولها میتوانند از بدن در برابر استرس اکسیداتیو که باعث انواع سرطانها میشود بهخوبی، محافظت کند. درواقع انبه با کاهش استرس اکسیداتیو که بر اثر فعالیت رادیکالهای آزاد در بدن ایجاد میشوند، از رشد سلولهای سرطانهای مختلف مانند لوسمی، روده بزرگ، ریه، پروستات و سینه جلوگیری میکند. منگیفرین، یک پلی فنول مهم در انبه، اخیراً به دلیل اثرات امیدوارکننده ضد سرطانی خود بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
خواص انبه سلامت پوست و مو را بهبود میبخشد
انبه سرشار از ویتامین C است که یکی از عناصر اصلی برای سلامت پوست و مو میباشد. وجود این ویتامین در بدن برای ساخت کلاژن ضروری است. کلاژن نوعی پروتئین است که خاصیت ارتجاعی به پوست میدهد و البته از ترکیبات اصلی تشکیل دهنده بافت مو نیز میباشد. در نتیجه مصرف انبه از ایجاد چین و چروک یا نازک شدن موها جلوگیری میکند. علاوه بر این، انبه منبع خوبی از ویتامین A است که رشد مو و تولید سبوم را تشویق میکند.
سبوم نوعی چربی است که توسط فولیکولهای مو تولید شده و موها را سالم نگه میدارد. در کنار این موارد از خواص انبه برای درمان جوش و یا پاکسازی صورت در انواع ماسکها و محصولات مراقبتی نیز استفاده میشود.
خواص انبه بینایی چشم را افزایش میدهد
انبه پر از مواد مغذی است که به افزایش سلامت چشم کمک میکند. دو ماده مغذی اصلی این میوه برای چشم آنتیاکسیدانهای لوتئین و زاگزانتین هستند. اینها در شبکیه چشم تجمع مییابند. شبکیه بخشی است که نور را به سیگنالهای مغزی تبدیل میکند تا مغز شما بتواند آنچه را مشاهده میکنید تفسیر کند. در داخل شبکیه، لوتئین و زاگزانتین بهعنوان یک ضد آفتاب طبیعی عمل میکنند و نور اضافی را از بین میبرند تا ضرری به چشم نرساند.
علاوه بر این از چشمان شما در برابر نور مضر آبی محافظت میکنند. ویتامین A موجود در انبه نیز بهخوبی از سلامت چشم محافظت میکند. کمبود ویتامین A در رژیم غذایی باعث خشکی چشم و شبکوری میشود. کمبودهای شدیدتر نیز میتواند مسائل جدیتری مانند زخم قرنیه را ایجاد کند؛ بنابراین مصرف انبه به درمان همه این مسائل کمک میکند.
خواص انبه اختلالات گوارشی را برطرف میکند
انبه دارای چندین ویژگی است که آن را برای سلامت دستگاه گوارش عالی میکند. مثلاً آنزیمهایی به نام آمیلاز دارد که برای هضم غذا بسیار مفید هستند. آنزیمهای گوارشی مولکولهای بزرگ غذا را تجزیه میکنند تا بهراحتی جذب شوند.
آمیلازها کربوهیدراتهای پیچیده را به قندهایی مانند گلوکز و مالتوز تجزیه میکنند. این آنزیمها در انبههای رسیده فعالیت بیشتری دارند و عامل اصلی شیرین شدن انبه میباشند. به همین دلیل انبه هرچه رسیدهتر باشد شیرینتر است. بهعلاوه طبق مطالعات انجام شده میتواند دردهای یبوست را کاهش دهد.

خواص انبه عملکرد قلب را بهبود میبخشد
مواد مغذی بسیار زیادی که در انبه وجود دارد از سلامت قلب محافظت کرده و باعث عملکرد بهتر آن میشود. بهعنوانمثال، منیزیم و پتاسیم موجود در این میوه به حفظ نبض سالم و شل شدن رگهای خونی کمک میکند و باعث کاهش فشار خون میشود. انبه همچنین حاوی یک آنتیاکسیدان منحصربهفرد به نام مانگیفرین است. این ماده میتواند از سلولهای قلبی در برابر التهاب، استرس اکسیداتیو، آپوپتوز (مرگ سلولی کنترل شده) و در نتیجه بیماریهای قلب و سکتهها محافظت نماید. علاوه بر این، کلسترول خون، تری گلیسیرید و سطح اسیدهای چرب آزاد را کاهش میدهد.
خواص انبه سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
بسیاری از بیماریهایی که ما به آنها گرفتار میشویم ناشی از ضعیف بودن سیستم ایمنی بدنمان میباشد؛ اما در صورت مصرف مواد غذایی سالم و تقویت کننده سیستم ایمنی میتوانیم خودمان را نسبت به این بیماریها بخصوص انواع عفونتها مصون نگه داریم. انبه نیز دارای ترکیباتی است که سیستم ایمنی بدن را بهخوبی تقویت میکند. مثلاً ویتامین A موجود در انبه از مواد ضروری برای سلامت سیستم ایمنی است. بهعلاوه ویتامین C فراوان موجود در این میوه باعث تولید بیشتر گلبولهای سفید خون شده و از شما در برابر بیماریها محافظت میکند.
خواص انبه به حفظ سطح کلسترول کمک میکند
انبه حاوی سطح بالایی از ویتامین C، فیبر و پکتین است و آن را به یک میوه کامل تبدیل میکند که به کنترل سطح کلسترول بالا کمک میکند.
خواص انبه به تنظیم قند خون کمک میکند
خوردن دمنوش برگهای انبه برای تنظیم دیابت بسیار مناسب است؛ بنابراین، افرادی که از دیابت رنج میبرند میتوانند 5-6 برگ انبه را در یک ظرف بجوشانند. آن را یک شب خیس کنند، جوشانده را از صافی رد کرده و صبح زود بنوشند. همچنین، انبه دارای شاخص گلیسمی پایین است. به همین دلیل خوردن انبه در حد متوسط ، سطح قند خون شما را افزایش نمیدهد.

خواص انبه از گرمازدگی جلوگیری میکند
خواص انبه به جلوگیری از گرمازدگی در فصل تابستان کمک میکند. خوردن آن فوراً شما را خنک میکند و ازاینرو حس بسیار خوبی در هوای گرم تابستان به شما میدهد.
میتوانید از انبه بهعنوان اسکراب بدن استفاده کنید
جدا از مزایای خودن انبه برای سلامتی، استفاده از اسکراب انبه روی بدن، پوستی صاف و لطیف به شما میدهد. برای این کار میتوانید با له کردن انبه و افزودن عسل و شیر به آن یک خمیر اسکراب برای بدن درست کنید. این ماده را بهآرامی روی پوست ماساژ دهید و بگذارید 10-15 دقیقه بماند و سپس آن را بشویید تا پوستی عالی به دست آورید.
چه موقع انبه بخوریم و چه مقدار بخوریم؟
انبه به لطف طعم آبدار و دلپذیری که دارد قطعاً یکی از بهترین موارد در فصل تابستان است. از این میوه عالی و خوشمزه میتوان به طرق مختلف لذت برد و گزینه مناسبی برای دسرهای فرآوری شده است تا ولع مصرف قند شما را کنترل کند. بااینحال، ازآنجاکه انبه دارای کالری و قند بالایی است (یک فنجان انبه بهصورت قطعه قطعه شده حاوی حدود 100 کالری است)، تعجبآور نیست که افراد دیابتی باید در میزان مصرف آن احتیاط کنند.
لازم به ذکر است که ازآنجاکه 90 درصد کالری موجود در این میوه زرد از قند تأمین میشود، ممکن است مصرف زیاد آن منجر به افزایش قند خون در بیماران دیابتی شود. بااینحال، شاخص گلیسمی انبه 51 است که آن را بهعنوان یک غذای کم GI طبقهبندی میکند.
اگر دیابت دارید کل کالری مورد نیاز روز خود را بررسی کنید و با قسمت کوچکی از انبه شروع کنید تا تأثیر آن را روی سطح قند خون بررسی کنید. همچنین بهتر است ابتدا با پزشک خود در مورد میزان قابل استفاده با توجه به شرایطی که دارید، صحبت کنید.
خواص آب انبه برای سلامتی بدن
آب انبه به طرز شگفتانگیزی سرشار از پتاسیم است که یکی از مهمترین عناصر برای بهبود عملکرد قلب و سلامت عروق است. یک لیوان آب انبه حاوی حدود 300 میلیگرم پتاسیم است که به تجمع بافت عضلانی قلب، افزایش کیفیت خون، مهار سطح فشارخون و تقویت عملکرد سیستم عصبی مرکزی کمک میکند.
بسیاری از مزایای قابل توجه مرتبط با آب انبه به دلیل ترکیبات فنلی و همچنین آنتیاکسیدانهای طبیعی موجود در آن میباشد. خواص انبه برای جلوگیری از سرطان پروستات، روده بزرگ و همچنین سرطان سینه فوقالعاده مفید است. علاوه بر این آب انبه دارای ویژگیهای ضد پیری شناختهشدهای است. آب انبه تازه یک روش باورنکردنی برای دریافت آهن بیشتر است که برای بسیاری از خانمهای باردار اهمیت زیادی دارد و از کمخونی در این دوران حساس جلوگیری میکند. ترکیبات موجود در آب انبه علاوه بر مقابله با کمخونی، باعث کاهش افسردگی و همچنین تسکین دردهای عضلانی میشود.
آب انبه به دلیل سلنیوم زیادی که دارد باعث به تأخیر انداختن بیماریهای قلبی عروقی میشود. تحقیقات پزشکی نشان میدهد که نوشیدنیهای حاوی انبه احتمال ابتلا به سنگ کلیه را نیز کاهش میدهد.
آب انبه برای افراد از هر گروه سنی بهطور مساوی ضروری است. میتوانید آن را از طریق فروشگاهها خریداری کنید یا نوع تازه آن را در خانه درست کنید که از نظر سلامتی بهتر است؛ زیرا شکر مصنوعی یا مواد نگهدارنده ندارد. آب انبه یک داروی اشتهاآور طبیعی عالی است. علاوه بر این، سرشار از ویتامین B همراه با K، منیزیم، فسفر و منگنز است.

چند دستور تهیه آب انبه
روشهای مختلفی برای درست کردن نوشیدنیها و دسرهای انبه وجود دارد که در این جا چند روش را برای تهیه نوشیدنی انبه به شما آموزش خواهیم داد:
1. دستورالعمل تهیه آب انبه تازه
مواد مورد نیاز:
- 150 گرم انبه تازه (خردشده بهصورت مکعب)
- 2 قاشق غذاخوری آب آهک
- 2 قاشق غذاخوری شکر سفید
- کمی نمک (اختیاری)
- ¾ فنجان آب سرد
- تکههای یخ
طرز تهیه این نوشیدنی:
در مخلوط کن یا غذا ساز همه مواد ذکر شده یعنی انبه، آب آهک، شکر، آب سرد و نمک را جدا از یخ مخلوط کنید. اجازه دهید به مدت پنج دقیقه مواد بهخوبی با هم میکس شوند. سپس نوشیدنی آماده شده را داخل لیوان ریخته و روی آن را با برگ نعنا تزئین کنید و قبل از سرو مقداری یخ داخل آن بریزید.
2. دستورالعمل تهیه آب انبه و پرتقال
مواد مورد نیاز:
- 250 گرم انبه رسیده (قطعهقطعه شده)
- 300 میلیلیتر آبپرتقال (آماده استفاده)
- 250 میلیلیتر آب گازدار
- 1/8 قاشق چایخوری اسانس نعناع
- چند قالب یخ کوچک
طرز تهیه این نوشیدنی
انبهها و آبپرتقال را وارد مخلوطکن کنید. سپس آب گازدار را اضافه کنید. بعد از آن نوبت اضافه کردن اسانس نعناع خواهد بود. سپس تکههای یخ را درون آن ریخته و بلافاصله سرو کنید.
عوارض جانبی آب انبه
تحقیقات نشان میدهد تنها عارضه جانبی آب انبه این است که اگر مقدار زیادی از آن در مدتزمان طولانی مصرف شود، سطح قند خون در بدن شما بهطور قابلتوجهی افزایش مییابد و باعث میشود شرایط سلامتی شما بهخصوص اگر مبتلا به دیابت هستید به خطر بیفتد.

عوارض جانبی انبه چیست؟
با اینکه خواص انبه برای سلامتی بسیار زیاد است و میتواند از جهات مختلف به شما کمک کند، مصرف آن با برخی روشها یا مصرف بیشازحد آن میتواند عوارضی برای شما داشته باشد که باید آنها را نیز در نظر داشته باشید. عوارض جانبی احتمالی خواص انبه عبارتاند از:
- ازآنجاکه این میوه دارای محتوای قند طبیعی بالایی است، میتواند برای کسانی که مشکل دیابت دارند مضر باشد. اگر از دیابت رنج میبرید، قبل از مصرف انبه ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
- خوردن انبه بیشازحد میتواند باعث اسهال شود. همیشه بهتر است آن را به مقدار متوسط مصرف کنید. انبه از نظر فیبر بسیار غنی است و مصرف زیاد میوههای فیبری میتواند باعث بروز اسهال شود.
- انبه حاوی ماده شیمیایی به نام اوروشیول است. افرادی که به این ماده شیمیایی حساس هستند ممکن است بعد از خوردن انبه دچار درماتیت شوند. درماتیت یک عارضه پوستی است که در آن افراد دچار پوستی ملتهب میشوند که میتواند پوستهپوسته، تاولزده و خارشدار باشد.
- برخی افراد به ترکیبات این میوه حساسیت دارند و ممکن است بعد از خورن آن دچار آبریزش چشم، آبریزش بینی، مشکلات تنفسی، عطسه، درد شکم و غیره شوند. اگر با هر یک از این علائم روبرو شدید، باید برای چند روز مصرف انبه را متوقف کنید تا ببینید آیا در سلامتی شما تغییری ایجاد میشود یا خیر؟ اگر تغییری ایجاد نشد ممکن است به ماده دیگری حساسیت نشان داده باشید.
- انبه همچنین میتواند باعث سوءهاضمه شود. بهویژه اگر از نوع خام آن استفاده کنید؛ بنابراین از پرخوری انبههای خام پرهیز کنید.
- انبه میتواند باعث تب یا کهیر نیز شود. کهیر نوعی بیماری پوستی است که باعث بثورات پوستی، خارش و قرمزی پوست میشود. این مسئله توسط برخی غذاها یا داروها ایجاد میشود.
- طبق آیورودا، انبه هرگز نباید با شیر مصرف شود، زیرا میتواند به سلامتی شما آسیب برساند.
- بیمارانی که آرتروز دارند نیز فقط در مقادیر بسیار کمی انبه میتوانند مصرف کنند که آن هم بهتر است با مشورت پزشک باشد.
سخن پایانی …
همانطور که ملاحظه کردید انبه یکی از بهترین مواد غذایی است که علاوه بر خوشمزه بودن بسیاری از نیازهای غذایی روزانه بدن ما را تأمین میکند. از خواص انبه میتوان در انواع دسرها، بهعنوان میان وعده و یا اسموتیهای خوشمزه برای پذیرایی یا مصرف روزانه و یا حتی ترشی انبه استفاده کرد. امیدواریم شما نیز بعد از خواندن این مطلب بیشتر از قبل به این میوه بسیار لذیذ توجه نمایید و حتماً آن را در سبد غذایی خود قرار دهید.