سلامتی

9 خواص بادمجان برای درمان انواع بیماری‌ها

اگر شما نیز به رژیم‌های گیاهخواری و یا رژیم‌های کم‌کالری علاقه‌مند هستید حتماً بادمجان عضو اصلی سبد غذایی خانه شما می‌باشد. خواص بادمجان اگر به‌صورت آب‌پز، کبابی و خام استفاده شود مزایای سلامتی بسیار زیادی برای شما خواهد داشت. به‌علاوه کالری بسیار پایینی دارد و می‌توانید با خیال راحت آن را مصرف کنید؛ اما حواستان باشد سرخ کردن بادمجان آن را به یک سم برای سلامتی تبدیل می‌کند.

در این مقاله می‌خواهیم خواص بادمجان را به‌طور کامل برایتان توضیح دهیم. با ما همراه باشید.

بادمجان چه نوع گیاهی است؟

برخلاف تصور اکثر افراد که فکر می‌کنند بادمجان جزئی از صیفی‌جات است بادمجان از نظر علمی در گروه میوه‌ها قرار دارد. این میوه در اصل بومی شبه‌قاره هند است و اکنون در سراسر دنیا در غذاهای مختلف یافت می‌شود. همچنین به نام‌های ملوژ و کدو هندی نیز شناخته می‌شود. این میوه‌های براق بنفش یا سیاه می‌توانند در انواع وحشی رشد کنند.

ازجمله مزایای بادمجان می‌توان به توانایی کمک به ساختن استخوان‌های محکم، کاهش علائم کم‌خونی و افزایش قدرت شناخت مغزی اشاره کرد. بادمجان همچنین برای کاهش وزن، کنترل دیابت، بهبود سلامت قلب و عروق و سیستم هضم مفید است.

انواع بادمجان در سراسر دنیا

بادمجان انواع مختلفی در سرتاسر دنیا دارد و در بسیاری از غذاهای سنتی و مدرن از طعم بی‌نظیر این میوه خوشمزه استفاده می‌شود. بادمجان‌ها اگرچه ازنظر فنی میوه هستند، اما در هند به‌عنوان پادشاه سبزیجات نامیده می‌شوند. این میوه یکی از محبوب‌ترین، همه‌کاره‌ترین و کاربردی‌ترین مواد در غذاهای هندی است. بادمجان به‌خودی‌خود طعمی فوق‌العاده دارد اما می‌توان آن را به انواع خورش‌ها نیز اضافه کرد؛ بنابراین، بادمجان‌ها علاوه بر افزودن طعمی خوشمزه به هر وعده غذایی، ارزش غذایی بسیار بالایی نیز دارند.

خواص بادمجان برای سلامتی

ارزش غذایی بادمجان

خواص بادمجان‌ها برای سلامتی بسیار شگفت انگیز است و در درجه اول از ویتامین، مواد معدنی و مواد مغذی آن‌ها حاصل می‌شود. طبق USDA، بادمجان‌ها دارای مقدار زیادی آب هستند و تقریباً کلسترول و چربی ندارند و منبعی سرشار از ویتامین C، ویتامین K، منیزیم، فسفر، مس، فیبر غذایی، اسیدفولیک، پتاسیم و منگنز هستند.

مواد غذایی موجود در 100 گرم بادمجان به شکل زیر می‌باشد:

  • آب92.3 گرم
  • انرژی  25 کالری
  • پروتئین 0.98 گرم
  • چربی کل 0.18 گرم
  • کربوهیدرات 5.88 گرم
  • فیبر 3 گرم
  • قندها   3.53 گرم
  • ساکاروز 0.26 گرم
  • گلوکز 1.58 گرم
  • فروکتوز 1.54 گرم
  • کلسیم 9 میلی‌گرم
  • آهن 0.23 میلی‌گرم
  • منیزیم 14 میلی‌گرم
  • فسفر 24 میلی‌گرم
  • پتاسیم  229 میلی‌گرم
  • سدیم 2 میلی‌گرم
  • روی   0.16 میلی‌گرم
  • مس   0.08 میلی‌گرم
  • منگنز 0.23 میلی‌گرم
  • سلنیوم  0.3 میلی‌گرم
  • ویتامین  سی 2 میلی‌گرم
  • تیامین 0.04 میلی‌گرم
  • نیاسین 0.65 میلی‌گرم
  • ویتامین آ 1 میلی‌گرم
  • ویتامین ای 0.3 میلی‌گرم

فواید و خواص بادمجان برای سلامتی

همان‌طور که قبلاً هم گفتیم بادمجان فواید زیادی برای سلامتی دارد که مهم‌ترین آن‌ها را در زیر برایتان توضیح دادهایم تا بیشتر به این ماده غذایی عالی توجه کنید:

1. کمک به هضم غذا

بادمجان‌ها، منابع خوبی از فیبر غذایی هستند که باید در هر رژیم متعادل وجود داشته باشد. فیبر برای سلامت دستگاه گوارش و همچنین برای حرکات منظم روده ضروری است. این ماده مدفوع شما را حجیم می‌کند بنابراین به‌راحتی از طریق دستگاه گوارش عبور می‌کند. درعین‌حال باعث تحریک حرکت پریستالتیک، انقباض عضلات صاف می‌شود که به‌راحتی مواد غذایی هضم نشده را از بدن خارج می‌کند. فیبر همچنین ترشح آب معده را تحریک می‌کند که جذب مواد مغذی و فرآوری مواد غذایی را تسهیل خواهد کرد.

فیبر همچنین با کاهش بیماری‌های قلبی در ارتباط است، زیرا برخی از کلسترول‌های بد LDL را که می‌تواند عروق و رگ‌ها را مسدود کند، از بین می‌برد و منجر به جلوگیری از تصلب شرایین، حملات قلبی و سکته می‌شود.

2. کاهش وزن از خواص بی‌نظیر بادمجان

ازآنجاکه بادمجان‌ها دارای مقدار کمی چربی یا کلسترول و مقدار زیادی آب هستند، برای افرادی که می‌خواهند لاغر شوند یا با چاقی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، غذای بسیار سالمی است. فیبر همچنین بسیار سیرکننده است، به این معنی که مانع ترشح گرلین می‌شود، هورمونی که به ذهن ما می‌گوید دوباره گرسنه‌ایم؛ بنابراین بادمجان یکی از غذاهایی است که به‌خوبی به کاهش اشتهای ما کمک می‌کند. این امر احتمال پرخوری را کاهش می‌دهد، بنابراین تلاش برای کاهش وزن موفقیت‌آمیزتر است.

3. پتانسیل ضد سرطان بادمجان

گلیکوزیدهای rhamnosyl سولاسودین، یک عصاره پیدا شده در پوست بادمجان، می‌تواند به جلوگیری از رشد سلول‌های سرطانی ما کمک کند. این ماده بخصوص در جلوگیری از سرطان پوست به نام ملانوما تأثیرگذار است.

4. سلامت استخوان را بهبود می‌بخشد.

بادمجان‌ها برای افرادی که در معرض خطر تخریب استخوان و پوکی استخوان هستند بسیار مفید است. این میوه حاوی ترکیبات فنلی هستند که به بادمجان‌ها و بسیاری از میوه‌های دیگر رنگ منحصربه‌فردی می‌بخشد. این ترکیبات باعث کاهش نشانه‌های پوکی استخوان، استخوان‌های قوی‌تر و افزایش تراکم معدنی استخوان می‌شود. به‌علاوه بادمجان‌ها دارای مقدار قابل‌توجهی آهن و کلسیم هستند، این ماده نیز در سلامت استخوان‌ها و قدرت کلی ضروری است.

5. جلوگیری از کم‌خونی با مصرف منظم بادمجان

کمبود آهن می‌تواند برای سلامت عمومی بسیار خطرناک باشد و به‌صورت کم‌خونی آشکار می‌شود که بیشتر زنان به دلیل خونریزی‌های ماهانه یا زایمان به آن مبتلا می‌شوند. کم‌خونی با سردرد (بعضی در سطح میگرن)، خستگی، ضعف، افسردگی و حتی سو عملکرد شناختی همراه است؛ بنابراین، خوردن غذاهای سرشار از آهن می‌تواند به مبارزه با کم‌خونی کمک کند و بادمجان‌ها غذایی غنی از آهن هستند.

به‌علاوه بادمجان‌ها بسیار غنی از مس هستند که یکی دیگر از اجزای ضروری سلول‌های قرمز خون (RBC) دقیقاً مانند آهن می‌باشد. بدون این دو ماده معدنی، گلبول‌های قرمز بدن نمی‌توانند به‌طور طبیعی کار کنند. با گلبول‌های قرمز خون سالم که در رگ‌های شما قرار دارند، افزایش فراوانی در انرژی و قدرت مشاهده خواهید کرد که احساس خستگی را از بین می‌برد.

6. با مصرف بادمجان عملکرد مغز را بهبود ببخشید.

بادمجان منبع شگفت‌انگیزی از عناصر غذایی گیاهی است و اعتقاد بر این است که فعالیت شناختی و سلامت عمومی روان را تقویت می‌کنند. این میوه خوشمزه نه‌تنها از فعالیت رادیکال‌های آزاد جلوگیری می‌کند بلکه باعث افزایش جریان خون در مغز می‌شوند. عناصر غذایی گیاهی و پتاسیم موجود در آن نیز به‌عنوان یک گشادکننده عروق کمک می‌کند تا رگ‌های خونی را گسترش دهد. به همین دلیل بادمجان یک تقویت‌کننده مغز تلقی می‌شود و خون غنی از اکسیژن را به مغز می‌رساند.

7. سلامت قلب را بهبود می‌بخشد.

نتایج مطالعات نشان داده است به دلیل وجود فیبر زیاد در این ماده غذایی، خواص بادمجان برای سلامت قلب مفید است. بادمجان‌ها می‌توانند وجود کلسترول بد LDL در بدن را کاهش دهند و جذب کلسترول خوب HDL را تحریک کنند. تعادل کلسترول در بدن بر اساس غذاهایی که می‌خوریم و با استفاده از نسبت کلسترول کل به HDL منتقل می‌شود، دائماً در نوسان است. هرچه کلسترول HDL بیشتری داشته باشیم، بهتر است.

کاهش سطح کلسترول LDL می‌تواند از حملات قلبی، سکته‌های مغزی و تصلب شرایین جلوگیری کند. سرانجام، بیوفلاونوئیدهای موجود در بادمجان‌ها برای کاهش فشار خون بسیار مناسب هستند که فشار و استرس را بر روی سیستم قلبی عروقی کاهش می‌دهد و درنتیجه سلامت قلب شما را بهبود می‌بخشد.

خواص بادمجان و روش استفاده از آن

8. دیابت را مدیریت می‌کند.

برنامه ملی آموزش دیابت NIH و انجمن دیابت آمریکا رژیم با پایه بادمجان را به‌عنوان گزینه‌ای مناسب برای مدیریت دیابت نوع 2 توصیه می‌کنند. بادمجان‌ها به دلیل محتوای فیبر زیاد و مقدار کمی کربوهیدرات محلول، غذای ایده آل برای مدیریت این بیماری هستند. بادمجان‌ها به‌عنوان تنظیم‌کننده فعالیت گلوکز و انسولین در بدن شناخته می‌شوند. وقتی سطح انسولین پایدار باشد و بدن دچار افت شدید و افزایش قند خون نشود، می‌توان از عوارض جانبی خطرناک دیابت جلوگیری کرد.

9. جلوگیری از نقص مادرزادی با مصرف منظم بادمجان

بادمجان‌ها منبع غنی از اسیدفولیک هستند که می‌توان از خواص بادمجان در دوران بارداری به خوبی استفاده کرد. مقادیر کافی اسیدفولیک به‌طور مستقیم از نوزادان در برابر نقص لوله عصبی محافظت می‌کند که می‌تواند به روش‌های مختلفی رخ دهد؛ بنابراین، همیشه توصیه می‌شود مادران باردار مواد غذایی دارای آهن مانند بادمجان را در رژیم غذایی خود داشته باشند.

مواد احتیاط در مورداستفاده از بادمجان

بادمجان‌ها بخشی از خانواده گل شب بو هستند که شامل فلفل‌های، گوجه‌فرنگی و بلغاری نیز می‌باشد و در بعضی موارد باعث واکنش‌های شدید آلرژیک می‌شوند؛ مانند هر ماده غذایی جدید در رژیم غذایی، قبل از خوردن مقدار زیاد آن با پزشک خود صحبت کنید و به واکنش‌های بدن خود توجه کنید.

به‌علاوه هنگام پختن بادمجان، بسیاری از افراد در نحوه پخت آن‌ها اشتباه کرده و بادمجان را سرخ می‌کنند. اگرچه سرخ کردن یک روش خوشمزه برای پختن سبزیجات مانند بادمجان است، اما در صورت استفاده از روغن‌های سنگین برای سرخ کردن، تعدادی از فواید سلامتی را نیز خنثی می‌کند. وقتی بادمجان را سرخ می‌کنید، آن‌ها مقدار زیادی چربی جذب می‌کنند که برای سلامت بدن مضر است.

روش‌های مصرف بادمجان

شما می‌توانید به روش‌های بسیار گوناگون و حتی خلاقانه خواص بادمجان را به رژیم غذایی خودتان اضافه کنید. در زیر برخی از دستورالعمل‌های استفاده از بادمجان برای دادن ایده به شما عزیزان آورده شده است:

  1. بادمجان را به‌صورت نوارهایی برش داده و آن‌ها را بپزید، یا به شکل گرد برش بزنید و با انواع ادویه‌ها مزه دار کنید.
  2. می‌توانید بادمجان را کباب کرده و در غذاهای اصیلی مثل میرزاقاسمی که بسیار هم آسان و خوشمزه است استفاده کنید. خوردن بادمجان کبابی با روغن زیتون و سس سیر به‌تنهایی نیز بسیار خوشمزه است.
  3. ترشی بادمجان یکی از ترشی‌های پرطرفدار ایرانی است که می‌توانید در انواع مختلف مانند تکه‌تکه شده، شکم پر و غیره آن را درست کرده و به‌عنوان چاشنی استفاده نمایید.
  4. رست کردن بادمجان روش دیگری است که می‌توانید امتحان کنید. این روش یکی از ساده‌ترین و خوشمزه‌ترین روش‌های پخت بادمجان است. تنها چیزی که لازم است اجاق داغ، چند قطره روغن زیتون و مقداری نمک و فلفل پاشیدن است تا بادمجان را به یک ماده غذایی غنی، نرم و خامه‌ای تبدیل کند.
  5. می‌توانید بادمجان را در انواع خورش مانند خورش بادمجان به‌تنهایی همراه با گوشت و گوجه یا قیمه‌بادمجان استفاده کنید.
  6. استفاده از بادمجان در غذاهای مدرن و غذای فوری سالم نیز بسیار باب شده است. از بادمجان در غذایی به نام موساکا، پیتزای سبزیجات، کوکوی بادمجان و موارد مشابه استفاده می‌شود.

سخن پایانی …

همان‌طور که ملاحظه کردید بادمجان یکی از سالم‌ترین و خوشمزه‌ترین مواد غذایی است که نباید جای آن در میان رژیم غذایی روزانه ما خالی باشد. اگر شما نیز روش خاصی برای استفاده از بادمجان به‌صورت سالم و بدون سرخ کردن می‌شناسید برای ما در پایین همین صفحه بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا