زیبایی

مزایا و معایب جراحی فک چیست و چگونه انجام می شود؟

یکی از مهم‌ترین قسمت‌های صورت جهت کانتورینگ زیبا فک می‌باشد. در برخی افراد مشکلاتی مانند کوچک بودن، جلو یا عقب بودن فک و موارد دیگری ازاین‌دست وجود دارند که از نظر کانتور چهره باعث نازیبایی صورت می‌شوند. خوشبختانه بسیاری از این مشکلات با جراحی فک برطرف خواهند شد.

در این مقاله از سفیر زیبایی می‌خواهیم همه آنچه باید در مورد جراحی فک بدانید را برایتان توضیح دهیم. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

جراحی فک چیست؟

عمل زیبایی فک که با عنوان جراحی ارتوگناتیک نیز شناخته می‌شود، به‌نوعی از عمل زیبایی گفته می‌شود که در آن استخوان‌های فک با توجه به آناتومی صورت و کانتورینگ مناسب اصلاح شده و فک‌ها و دندان‌ها به‌صورت مرتب و بسیار زیبا در کنار هم قرار می‌گیرند که علاوه بر زیبایی، عملکرد این ناحیه را نیز بهبود می‌دهد.

اگر شما دچار مشکلات فک باشید تنها انجام ارتودنسی نمی‌تواند این مشکلات را حل کند و گاهی انجام جراحی فک برای اصلاح این مشکلات الزامی است؛ اما انجام ارتودنسی در برخی شرایط می‌تواند مکمل بسیار خوبی برای جراحی فک باشد.

سن مناسب برای عمل فک

در چه سنی می‌توان جراحی فک را انجام داد؟

با توجه به اینکه در سنین رشد ناحیه فک نیز ممکن است تغییراتی داشته باشد، جراحان توصیه می‌کنند که عمل زیبایی فک بعد از توقف رشد یعنی در سنین بین ۱۴ تا ۱۶ سالگی برای دختران و ۱۷ تا ۲۱ سالگی برای پسران انجام شود. البته این سنین بهترین سن برای عمل زیبایی فک می‌باشند، اما بعدازآن نیز انجام جراحی فک ممکن است.

هدف از انجام جراحی فک چیست؟

جراحی فک معمولاً با اهداف درمانی و زیبایی به همراه هم انجام می‌شود. اهداف و مزایایی که جراحی فک برای شما ایجاد خواهند کرد، عبارت‌اند از:

  • جویدن و گاز گرفتن آسان می‌شود و شما راحت‌تر می‌توانید غذا بخورید.
  • مشکلات مربوط به گفتار یا بلعیدن تا حد زیاد اصلاح می‌شود.
  • خرابی و سایش بیش‌ازحد دندان‌ها، به‌خصوص در افرادی که فکشان کوچک است و فضای مناسب برای دندان‌ها وجود ندارد تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند.
  • در برخی افراد به دلیل مشکلات فک ممکن است هنگامی‌که دهان خود را می‌بندند، فک و دندان‌های بالا و پایین به‌خوبی روی هم قرار نگیرند و تماس مناسبی برقرار نکنند که هم از نظر ظاهری نازیبا می‌باشد و هم می‌تواند مشکلاتی برای فرد ایجاد کند که به آن اپن بایت گفته می‌شود و با جراحی زیبایی فک قابل اصلاح است.
  • توانایی لب‌ها جهت بسته شدن کامل و راحت بعد از جراحی فک بهبود پیدا می‌کند.
  • برخی افراد به دلیل مشکلات ساختاری فک دچار اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) هستند. جراحی فک این مشکل و سایر مشکلات مربوط به نقص‌های مادرزادی را نیز برطرف می‌کند.
  • جراحی فک می‌تواند آپنه انسدادی خواب را تسکین دهد.

جراحی فک چه خطراتی دارد؟

جراحی فک تنها زمانی ایمن است که توسط یک جراح مجرب دهان و فک و صورت و اغلب با همکاری یک متخصص ارتودنسی تجویز و انجام شود. این جراحی نیز مانند هر جراحی باز دیگر می‌تواند خطراتی برای شما ایجاد کند که در صورت انجام آن توسط جراحی متبحر و در مکانی مناسب احتمال بروز این خطرات تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند. ازجمله مهم‌ترین این خطرات عبارت‌اند از:

  • از دست دادن بیش‌ازحد خون
  • عفونت‌های احتمالی ناشی از عدم مراقبت صحیح یا استریل نبودن محیط و ابزار انجام جراحی
  • آسیب‌های عصبی به دلیل برش در نقاط نامناسب و آسیب به عصب‌های عبوری از ناحیه جراحی
  • شکستگی فک هنگام عمل به دلیل برش نادرست فک
  • احتمال بازگشت مجدد فک به موقعیت اولیه
  • مشکلات مربوط به بایت فیت و درد مفاصل فک
  • نیاز به جراحی‌های بیشتر جهت ترمیم مشکلات ایجاد شده در جراحی اول
  • نیاز به درمان ریشه‌های دندان‌های درگیر با مشکلات فک
  • از دست دادن بخشی از فک
  • پس از جراحی فک نیز عوارض زیر را تجربه خواهید کرد:
  • درد و تورم
  • مشکلاتی مربوط به غذا خوردن که با استفاده از مکمل‌های غذایی یا مشورت با متخصص تغذیه قابل رفع می‌باشند.
نحوه انجام  عمل جراحی فک

جراحی فک چگونه انجام می‌شود؟

معمولاً یک متخصص ارتودنسی قبل از انجام عمل زیبایی فک بریس‌هایی روی دندان‌های شما قرار می‌دهد. این بریس‌ها از ۱۲ تا ۱۸ ماه قبل از جراحی فک باید روی دندان‌های شما قرار بگیرند تا دندان‌های شما جهت انجام جراحی فک تراز و آماده شوند. به همین دلیل متخصص ارتودنسی و عمل زیبایی فک باید همکاری مناسبی در طول این مدت با هم داشته باشند تا بتوانند بهترین برنامه درمانی را به شما ارائه دهند. پس از انجام سی‌تی‌اسکن سه‌بعدی ممکن است جهت انجام بهتر درمان از برخی دستگاه‌های ارتودنسی موقت استفاده شود تا به حرکت دندان‌ها و کاهش زمان استفاده از بریس‌ها کمک کند.
تحقیقات نشان می‌دهد بعضی از مواقع تنها انجام همین اقدامات به‌طورکلی نیاز به جراحی فک را مرتفع می‌کنند و تنها درصورتی‌که بعد از انجام این اقدامات باز هم نیاز به جراحی فک داشته باشید، جراح این کار را برایتان انجام می‌دهد. آنچه باید قبل، در طول و بعد از عمل انتظار داشته باشید به شرح زیر است:

قبل از عمل زیبایی فک

همان‌طورکه قبلاً نیز به آن اشاره کردیم، جراحی فک باید توسط جراحان خبره و حاذق در زمینه فک و صورت انجام شود. برای انجام این جراحی شما بیهوشی عمومی دریافت می‌کنید. جراحی باید در بیمارستان انجام شود. بعد از جراحی نیز بین ۲ تا ۴ روز بسته به شرایط سلامت شما باید در بیمارستان بستری باشید. بسته به شرایط فک شما اگر تنها به برخی اصلاحات سطحی جهت کانتورینگ بهتر صورت نیاز داشته باشید، ممکن است متخصص زیبایی به شما پیشنهاد دهد که به جای انجام عمل زیبایی فک از روش‌های کم تهاجمی تر مانند تزریق فیلر یا بوتاکس استفاده کنید تا با ایجاد خطای دید نواقص به وجود آمده از منظر دیگران ناپدید شوند.

در طول روش جراحی فک

بعدازاینکه بیهوشی انجام شد، جراح چند برش در نقاط مناسب ایجاد کرده و جراحی از داخل دهان شما شروع می‌شود. به همین دلیل جای زخم روی چانه و اطراف دهان بعد از انجام این جراحی دیده نمی‌شود و از این بابت نباید نگران باشید. البته گاهی اوقات ممکن است برش‌های بسیار کوچکی در خارج از دهان شما لازم باشد که در صورت تبحر و تجربه کافی جراح قابل دیدن نیستند. عمل از داخل دهان استخوان‌های فک را شکسته و آن‌ها را در موقعیت صحیح قرار می‌دهد. وقتی اصلاحات مورد نیاز انجام شد، ممکن است جراح جهت انجام بهتر جراحی از صفحات استخوانی کوچک، پیچ‌ها، سیم‌ها و نوارهای لاستیکی مخصوصی جهت محکم کردن استخوان‌ها در موقعیت جدیدشان استفاده کند. این پیچ‌ها بعد از گذشت زمان با ساختار استخوانی فک یکپارچه می‌شوند و مشکلی برای شما ایجاد نخواهد کرد.

بعضی از مواقع ممکن است استخوان اضافی به فک اضافه شود. این استخوان‌های اضافی مورد نیاز برای صورت از قسمت‌های دیگر بدن مانند لگن، ساق یا دنده‌های شما برداشته شوند و عمل آن را با صفحات و پیچ‌های مخصوص در ناحیه فک محکم ‌کند. همچنین گاهی ممکن است جهت تناسب بهتر، استخوان‌های فک تراشیده شوند و تغییر شکل پیدا کنند. بسته به نوع مشکلات شما عمل زیبایی فک ممکن است روی فک بالا، پایین، چانه یا ترکیبی از این موارد انجام شود.

بعد از عمل فک چه باید کرد

بعد از انجام عمل زیبایی فک

پس از انجام جراحی همان‌طورکه قبلاً گفتیم شما باید ۲ تا ۴ روز در بیمارستان بمانید. بنابراین باید از قبل برای این چند روز آمادگی داشته باشید و بهتر است یکی از دوستان یا افراد خانواده در این مدت همراه شما باشند. همچنین اگر فرزند کوچک دارید، باید در طول این مدت و همچنین تا چند هفته بعد از عمل از کسی بخواهید که در امور نگه داری فرزند و خانه به شما کمک کنند. همچنین پزشک جراح دستورالعمل‌هایی را برای شما تجویز می‌کند که باید به‌طور کامل آن‌ها را اجرا کنید تا زودتر بهبود پیدا کرده و عوارض احتمالی کمتر شود. برخی از این دستورالعمل‌ها عبارت‌اند از:

  • تنها آنچه می‌توانید را بخورید. این بدین معنی است که بعد از انجام جراحی فک به هیچ وجه نباید برای خوردن غذا به فک خود فشار وارد کنید.
  • بهداشت دهان را فراموش نکنید، زیرا برش‌های ایجاد شده برای جراحی فک از داخل دهان هستند و عدم رعایت بهداشت دهان نیز می‌تواند منجر به گیر افتادن مواد غذایی در داخل زخم‌ها شده و خطراتی مانند عفونت را ایجاد کند.
  • پرهیز از مصرف دخانیات تا زمان بهبودی کامل
  • پرهیز از فعالیت شدید تا زمان بهبودی کامل
  • استفاده به‌موقع از برخی مسکن‌های تجویز شده جهت کنترل درد

بعد از انجام عمل زیبایی فک باید حدود یک تا سه هفته بسته به نظر پزشک استراحت کنید و بعد می‌توانید به محل کار یا مدرسه بازگردید. بهبودی اولیه فک بعد از جراحی فک معمولاً حدود ۶ هفته طول می‌کشد، اما بهبودی کامل ممکن است تا ۱۲ هفته نیز به طول بیانجامد.

پس از بهبودی اولیه فک که حدود ۶ هفته طول می‌کشد، متخصص ارتودنسی شما تراز کردن دندان‌های شما را با بریس به پایان می‌رساند. نتایج انجام عمل زیبایی فک بسیار قابل توجه است و می‌تواند مزایای بسیار زیادی از جمله بهبود تنفس، جویدن و بلعیدن، افزایش اعتمادبه‌نفس، بهبود اختلالات گفتاری، زیبایی صورت و موارد بسیار دیگری را برای شما به همراه داشته باشد.

سخن پایانی…

اگرچه جراحی فک یکی از جراحی‌هایی است که می‌تواند شما را نگران کند، اما درصورتی‌که به‌درستی تجویز شود و توسط یک جراح متبحر با تجربه در این زمینه انجام گیرد، قطعاً مزایای بسیار زیادی برای شما خواهد داشت. درواقع تعداد زیادی از مشکلات فعلی شما ناشی از اختلال ساختاری فک با انجام این عمل جراحی رفع خواهد شد و شما صورتی بسیار زیباتر و جذاب‌تر پیدا خواهید کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا