سلامتی

خواص کیوی برای سلامتی و تندرستی

کیوی یکی از لذیذترین میوه‌های موجود است که حتی بیشتر از پرتقال، ویتامین C دارد و البته ترکیبات موجود در آن تنها به وجود این ویتامین محدود نمی‌شود و فواید بسیار زیادی برای سلامتی بدن خواهد داشت.
در این مقاله می‌خواهیم یک بررسی اجمالی بر روی خواص کیوی برای سلامتی داشته باشیم. پس تا پایان با سفیر زیبایی همراه باشید.

کمی بیشتر با کیوی آشنا شویم!

کیوی میوه‌ای سبزرنگ با پوستی زبر و موکتی شکل است که طعم و مزه فراوانی دارد و ازهرجهت می‌تواند برای سلامتی ما مفید باشد. طعم آن معمولاً تند و شیرین است و بسته به سلیقه افراد، برخی نوع رسیده آن و برخی نوع کمی سفت‌تر و کال تر آن را بیشتر دوست دارند؛ زیرا حالت رسیده آن کاملاً مزه ملس و حالت کال آن مزه ترش دارد. امروزه کیوی تنها به‌عنوان میوه تازه استفاده نمی‌شود و از آن در انواع تنقلات مانند میوه خشک، لواشک، ژله و یا مرباها و اسموتی‌های خوشمزه نیز استفاده می‌کنند.

این میوه لذیذ، خوش رنگ و آبدار سرشار از ویتامین C، ویتامین E، ویتامین K،پتاسیم و فولات است که همگی برای سلامت بدن ضروری هستند. در کنار تمامی این آنتی‌اکسیدن‌های بسیار قوی و عالی، کیوی حاوی مقادیر خوبی از فیبر است. فیبر ماده‌ای است که علاوه بر سیر نگه‌داشتن شما به مدت طولانی‌تر، به حرکات رودهای آسان‌تر کمک می‌کند و درنتیجه از یبوست جلوگیری خواهد کرد. دانه‌های کیوی نیز مانند پوست خاکی یا قهوه‌ای رنگ آن قابل خوردن هستند. هرچند اکثر افراد ترجیح می‌دهند پوست آن را جدا کرده و تنها گوشت میوه کیوی را میل نمایند.

خوشبختانه کیوی از آن دسته میوه‌هایی است که می‌توان در تمام فصول با ایجاد شرایط مناسب آن را در مکان‌های مختلف رشد داد؛ اما در ایران بیشترین محصول کیوی مربوط به شمال کشور می‌باشد.

خواص کیوی برای رفع مشکلات بدن

بهترین فواید درمانی کیوی برای بدن

همان‌طور که قبلاً نیز به آن اشاره کردیم، کیوی فواید بسیار زیادی برای سلامتی ما دارد که به همین دلیل در طب سنتی نیز به وفور استفاده می‌شود. برخی از خواص درمانی و سلامتی این میوه سبزرنگ عبارت‌اند از:

کمک به درمان آسم

مقدار بالای ویتامین C در این میوه و سایر آنتی‌اکسیدان‌هایی که در آن وجود دارند، می‌توانند به‌خوبی به درمان آسم کمک کنند. نتایج یک مطالعه در سال 2000 نشان داده است که مصرف منظم کیوی و سایر میوه‌های تازه می‌تواند تأثیر مثبتی بر عملکرد ریه‌ها داشته باشد. به‌علاوه مصرف میوه‌های تازه مثل کیوی در کودکان مستعد بیماری‌های ریوی، میزان خس‌خس سینه را کاهش می‌دهد.

کمک به هضم غذا

کیوی فیبر زیادی دارد و همین ماده به‌خوبی می‌تواند به هضم بهتر غذا کمک کند. به‌علاوه این میوه لذیذ دارای آنزیم پروتئولیتیک به نام اکتینیدین است که باعث می‌شود پروتئین‌ها در بدن راحت‌تر تجزیه شوند. درواقع نتایج مطالعات نشان می‌دهد که عصاره کیوی به دلیل داشتن اکتینیدین تأثیر خوبی در هضم بیشتر پروتئین‌ها در داخل بدن دارد.

تقویت‌کننده عالی سیستم ایمنی بدن

ویتامین C موجود در کیوی تقریباً از میوه‌های دیگر و حتی پرتقال بیشتر است. به‌علاوه حاوی برخی مواد مغذی متراکم و مورد نیاز بدن می‌باشد. هر فنجان کیوی حدود 273 درصد از مواد مورد نیاز روزانه بدن را تأمین می‌کند و با توجه به کالری پایینی که دارد، بخصوص برای افراد دارای رژیم‌های لاغری بسیار مفید می‌باشد و باعث می‌شود بدن کمتر دچار کمبود برخی ویتامین‌ها و مواد غذایی شود. ویتامین C موجود در این میوه یکی از مهم‌ترین مواد برای تقویت سیستم ایمنی بدن است که از بسیاری از بیماری‌های ویروسی مانند آنفولانزا، کرونا، سرماخوردگی‌های معمولی و غیره جلوگیری می‌کند.

حتی افرادی که به این بیماری‌ها مبتلا شده‌اند، با مصرف این میوه می‌توانند به درمان سریع‌تر خود کمک کنند؛ زیرا طبق نتایج یک مطالعه، کیوی به‌خوبی از عملکرد سیستم ایمنی بدن حمایت می‌کند. این ویژگی بخصوص در گروه‌های در معرض خطر یعنی افراد بالای 65 سال یا کودکان بیشتر صدق می‌کند.

کاهش‌دهنده خطر سایر شرایط سلامتی

استرس اکسیداتیو شرایطی در بدن است که به مرور با افزایش سن و به دلایل مختلف بخصوص پیروی از یک سبک زندگی ناسالم مانند استفاده دائمی از غذاهای فراوری شده، عدم تحریک کافی، استرس زیاد و مواردی از این دست ایجاد می‌شود. این حالت عامل بسیاری از بیماری‌ها مانند بیماری‌های قلبی است و حتی می‌تواند منجر به آسیب به DNA ما شود و از این نظر بسیار خطرناک است.

مصرف منظم کیوی به دلیل آنتی‌اکسیدان‌های فراوانی که در خود دارد، می‌تواند به کاهش استرس اکسیداتیو و حتی جلوگیری از بروز آن کمک بزرگی نماید. نکته قابل‌توجه دیگر این است که در صورت آسیب به دی ان ای ناشی از استرس اکسیداتیو خطر سرطان روده بزرگ بسیار افزایش پیدا می‌کند؛ اما مصرف منظم کیوی می‌تواند این خطر را نیز تا حد زیادی کاهش دهد.

فواید کیوی برای کنترل فشار خون

مدیریت بهتر فشار خون با کیوی

فشار خون یکی از شرایط خطرناک و عامل اصلی بسیاری از بیماری‌های قلبی است؛ بنابراین مهم است که در افراد مبتلا به فشار خون بالا علاوه بر تحت نظر متخصص بودن، با پیروی از یک سبک زندگی سالم بتوان آن را مدیریت کرد. یکی از مهم‌ترین بخش‌های سبک زندگی سالم، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مناسب با این بیماری است.

میوه کیوی نه تنها می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر استرس اکسیداتیو کمک کند، بلکه به‌خوبی می‌تواند به مدیریت فشار خون کمک نماید. نتایج مطالعه‌ای در سال 2014 نشان می‌دهد که مواد فعال زیستی که در کیوی وجود دارند، می‌توانند فشار خون را کاهش دهند؛ بنابراین مصرف طولانی‌مدت و متعادل این میوه خوشمزه علاوه بر تازگی و طراوتی که در بدن ایجاد می‌کند، می‌تواند تا حد زیادی خطر ابتلا به سکته‌های قلبی و مغزی را نیز کاهش دهد.

جلوگیری کننده از ایجاد لخته خون

با توجه به نکاتی که در قسمت‌های قبل گفتیم، اگر بتوانیم فشار خون و استرس اکسیداتیو را در بدنمان کنترل کنیم تا حد زیادی از ایجاد لخته در خون نیز جلوگیری خواهیم کرد. گاهی لخته خون می‌تواند منجر به انسداد کامل رگ متصل به قلب شده که حمله قلبی را ایجاد می‌کند و گاهی تنها بخشی از رگ را می‌گیرد که می‌تواند منجر به‌نوعی بیماری قلبی به نام آنژین صدری شود. در دانشگاه اسلو مطالعه‌ای در این زمینه انجام شده است و نتایج نشان می‌دهند که خوردن دو الی سه کیوی در روز می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی احتمال ایجاد لخته خون را کاهش دهد.

به‌علاوه نتایج حاکی از تأثیر خوب کیوی بر کاهش چربی خون بوده است که باز هم سلامت ما را افزایش می‌دهد. محققان اظهار داشته‌اند که مصرف کیوی به این شکل می‌تواند مشابه دوز روزانه آسپرین برای بهبود سلامت قلب باشد. البته اگر پزشک متخصص قلب برای شما این دارو را تجویز کرده است، بهتر است قبل از حذف یا انتخاب هر روش کمک درمانی با پزشک خود نیز مشورت نمایید تا خطری سلامتی شما را تهدید نکند. همچنین لازم به ذکر است افرادی که در حالت عادی فشار خون متوسط یا پایینی دارند، نباید در مصرف این میوه زیاده‌روی کنند. در غیر این صورت ممکن است دچار افت فشار شوند.

محافظت‌کننده عالی از بینایی

یکی از شایع‌ترین دلایل کاهش و از دست دادن بینایی که معمولاً با افزایش سن بیشتر دیده می‌شود، نوعی بیماری چشمی به نام دژنراسیون ماکولا است. مصرف منظم کیوی به دلیل ویتامین‌ها و مواد مغذی فراوانی که دارد، می‌تواند از چشمان شما در برابر این بیماری خطرناک محافظت کند. نتایج مطالعه‌ای نشان می‌دهد که به‌طورکلی خوردن سه وعده میوه در روز می‌تواند تا 36 درصد احتمال ابتلا به بیماری دژنراسیون ماکولا را کاهش دهد. وجود سطوح بالایی از موادی به نام زاگزانتین و لوتئین در کیوی می‌تواند به این اثر کمک کند.

عوارض و مشکلات مصرف بیش از حد کیوی

آیا خوردن کیوی عوارض خاصی هم دارد؟

با توجه به طبیعی بودن کیوی و ترکیبات فوق‌العاده‌ای که در آن وجود دارد، معمولاً مصرف متعادل آن بی‌خطر است؛ اما هر ماده مقوی و سالمی نیز اگر بیش‌ازاندازه مصرف شود، می‌تواند عوارضی را برای شما ایجاد کند. به‌عنوان‌مثال خوردن بیش‌ازحد کیوی می‌تواند فشار خون را کاهش داده و منجر به افت فشار زیاد شود. همچنین برخی افراد نسبت به کیوی آلرژی دارند. از علائم آلرژی به کیوی می‌توان به تورم زبان، خارش گلو، اختلال در بلعیدن مواد غذایی، کهیر و حتی استفراغ اشاره نمود؛ بنابراین مصرف کیوی به‌طور کامل برای این افراد ممنوع است.

معمولاً افرادی که به لاتکس، آووکادو، فندق، دانه‌های خشخاش و انجیر حساسیت داشته باشند، به کیوی هم حساسیت دارند. البته این موضوع کلیت ندارد و تنها در برخی افراد به این صورت است. به‌علاوه در برخی موارد نادر، مصرف زیاد کیوی می‌تواند به دلیل رقیق کردن خون منجر به خونریزی شود. درواقع می‌تواند شدت اختلالات خونریزی در افراد مبتلا را بیشتر کند؛ بنابراین اگر شما دچار اختلال خونریزی هستید یا قرار است هر نوع جراحی پرتهاجم یا کم تهاجمی را انجام دهید، بهتر است برای مصرف کیوی با پزشک خود مشورت نمایید.

بهترین میزان استفاده از کیوی

بهترین شکل و مقدار مصرف کیوی چگونه است؟

کیوی را می‌توانید همان‌طور که همیشه مصرف می‌کردید یعنی به‌صورت یک میوه طبیعی و تازه مصرف کنید؛ اما استفاده از آن در اسموتی‌ها و سالاد میوه همراه با موز نیز یک پیشنهاد بسیار عالی می‌باشد. همچنین بهتر است کیوی پخته نشود تا محتوای ویتامین‌های آن بخصوص ویتامین سی حفظ شود. جالب است بدانید که مکمل‌های میوه کیوی نیز به‌صورت کپسول، پودر و قرص در بازار عرضه می‌شوند که از عصاره کیوی تهیه می‌گردند. شما می‌توانید از این میوه خوش‌طعم در انواع اسموتی‌ها، ژله‌های زیبا، بستنی و موارد دیگری از این دست استفاده نمایید.

بهترین مقدار مصرف کیوی به پارامترهایی مانند وضعیت سلامتی، سن و هدف شما از مصرف کیوی بستگی دارد. مصرف یک الی سه کیوی در روز برای اکثر افراد جهت دریافت بیشترین مواد مغذی این میوه خوشمزه کافی است؛ اما درصورتی‌که فشار خون متوسط و رو به پایینی دارید، باید در مصرف آن بیشتر احتیاط کنید. همچنین افرادی که داروهای رقیق‌کننده خون مصرف می‌کنند باید قبل از مصرف این نوع میوه با پزشک خود مشورت نمایند تا بهترین دوز با توجه به شرایط سنی و سلامتی آن‌ها توصیه شود.

در صورت علاقه به استفاده از مکمل‌های کیوی نیز می‌توانید روزانه پودرهای مکمل این میوه را به‌اندازه 5/5 گرم مصرف کنید. البته بهتر است ابتدا بروشور محصول مکمل موردنظر را به دقت مطالعه نمایید و بعد طبق همان دستور استفاده کنید. مکمل‌ها معمولاً مقدار تغذیه بیشتری را به‌صورت متمرکز به بدن می‌رسانند. به همین دلیل قبل از اضافه کردن هر نوع مکملی به رژیم غذایی خود حتماً باید با پزشک خانواده یا متخصص تغذیه خود مشورت نمایید تا به‌اندازه مناسب و درست مصرف کنید و برای شما ایمن باشد.

سخن پایانی …

کیوی خواص بسیار زیادی برای سلامتی و پوست ما دارد. شما می‌توانید از کیوی به روش‌های مختلف و یا به‌تنهایی استفاده کنید و از مزایای فوق‌العاده آن بهره‌مند شوید. در پایین همین مقاله برای ما بنویسید شما از کیوی در چه خوراکی‌هایی و به چه صورت استفاده می‌کنید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا