چه عواملی باعث ایجاد جوش ابرو میشوند؟
جوش ابرو یا هر نوع جوش دیگری بر روی پوست و بخصوص پوست صورت، زمانی به وجود میآید که منافذ پوست شما با آلودگی، چربی یا باکتری مسدود شده باشند. به همین دلیل یکی از بهترین راههای جلوگیری از آنها انجام مراقبتهای روتین روزانه برای پوست است. بااینحال، اکثر جوشها در نواحی پیشانی، چانه و بینی مشاهده میشوند که چربی بیشتری دارند.
در این مقاله از سفیر زیبایی قصد داریم اطلاعات مفیدی در مورد دلایل، روشهای درمان و نکات کاربردی برای جلوگیری از جوش ابرو را در اختیار شما قرار دهیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
مهمترین دلایل ایجاد جوش ابرو
وقتی شما دلایل اصلی ایجاد جوش ابرو را بشناسید میتوانید با اقدامات پیشگیرانه تا حد قابلتوجهی از ایجاد جوش ابرو جلوگیری کنید. مهمترین دلایلی که منجر به جوش ابرو میشوند، عبارتاند از:
تولید بیش از حد چربی در پوست
یکی از محتملترین دلایل ایجاد جوش ابرو، چربی بیشازحد در پوست است و افرادی که پوست چرب دارند، بیشتر درگیر این مسئله میشوند. هرکدام از منافذ پوست ما دارای یک فولیکول مو و همچنین یک غده تولیدکننده چربی است. وظیفه فولیکول مو این است که سبوم یا چربیهای تولیدشده توسط غدد را به سطح پوست ببرد و نرمی و لطافت طبیعی پوست را حفظ کند.
بهعلاوه این سبوم، سلولهای مرده پوستی، آلودگی و سایر مواد زائد را از طریق منافذ از پوست خارج میکنند تا سلامت پوست حفظ شود. همچنین به پوست کمک میکنند تا رطوبت خود را حفظ کند و نسبت به باکتریهای خاص واکنش مناسبی داشته باشد.
بهطور طبیعی در بخشهایی از صورت مانند بینی، پیشانی و چانه، بخصوص در افرادی که پوست مختلط یا چرب دارند، سبوم بیشتری ترشح میشود. در این صورت اگر فرد مراقبتهای روتین روزانه را انجام ندهد، ممکن است عملیات طبیعی که باید توسط ترشح چربی و خروج آن از منافذ صورت بگیرد، انجام نشود و سلولهای مرده پوست و مواد زائد در داخل منافذ گیر بیفتند.
مسدود شدن منافذ نیز باعث رشد پروپیونی باکتریوم آکنه (P. acnes) خواهد شد که یک باکتری مرتبط با آکنه است و بهسرعت در منافذ حاوی سبوم اضافی و سلولهای مرده پوست گسترش پیدا میکند. حتی میتواند باعث عفونت شود و واکنشهای ایمنی بدن را تحریک کند و درنهایت به شکل التهاب و کیستهای پر از چرک که شما آنها را به نام جوش میشناسید، خود را نشان دهد.
موهای زیرپوستی
جوش ابرو میتواند به خاطر برخی از موهای زیرپوستی رشد کرده در این ناحیه باشد. این مشکل زمانی اتفاق میافتد که یک رشته مو در مسیر درست خود برای خارج شدن قرار نگیرد و زیر پوست گیر کند. در این صورت، یک موی به دام افتاده در زیر پوست رشد کرده و جمع میشود و به سمت عقب یا به سمت پوست رشد میکند.
معمولاً افرادی که به دلیل مسائلی مانند تاتو یا حساسیتهای شخصی دائماً از تراشیدن ابرو، کندن آنها با موچین (بخصوص موچین ضدعفونی نشده) و وکس استفاده میکنند، دچار رشد موهای زیرپوستی و جوش ابرو در این ناحیه میشوند.
این موهای زیرپوستی میتوانند کثیفی، سلولهای مرده پوست و باکتریها را در داخل فولیکولهای مو به دام بیندازند که ممکن است باعث تحریک خفیف پوست یا عفونت شده و درنهایت به کیستهای کوچک یا جوش تبدیل شوند.
آکنه بر روی پوست
همه جوشها آکنه محسوب نمیشوند. درواقع، جوشهای ملتهب و متعدد که در امتداد خط ابرو یا پیشانی در کنار هم ایجاد میشوند، نمایانگر آکنه هستند. آکنه نوعی اختلال التهابی پوستی است که منجر به تولید بیشازحد سبوم در فولیکولهای مو خواهد شد و ضایعات پوستی پر از چرک را در نواحی مختلف پوست به وجود میآورد.
اکثر افراد در سن بلوغ، دچار این نوع جوش میشوند. همچنین طبق گزارشات ارائه شده توسط آکادمی پوست آمریکا (AAD)، آکنه شایعترین بیماری پوستی است که تقریباً 85 درصد از افراد در سنین 12 تا 24 سال و 15 درصد از زنان بالغ در ایالاتمتحده را تحت تأثیر قرار داده است.
برخی از مشکلات کبدی
بر اساس نتایج تحقیقات طب باستانی چینی و آیورودا، جوش ابرو میتواند نشاندهنده مشکلات کبد به دلیل عادات غذایی ضعیف یا استرسهای عاطفی باشد. کبد دومین اندام بزرگ بدن است که حدود 3 پوند (36/1 کیلوگرم) وزن دارد.
کبد در عملکردهای اساسی بدن نقش دارد اما مهمترین وظیفه آن این است که بهعنوان یک سیستم فیلتراسیون عمل کند. بهطوری که سلولهای مرده داخلی بدن و مواد زائد را از خون دفع میکند.
عادات نادرست زندگی مانند نوشیدن زیاد الکل، رژیم غذایی نادرست، عدم انجام ورزش منظم میتواند منجر به التهاب کبد و مشکلات بعدی شود. وقتی کبد آسیب ببیند، مواد سمی بیشتری در خون باقی میماند و میتواند پوست و سایر قسمتهای بدن را درگیر کند. به همین دلیل، یکی از دلایل احتمالی جوش ابرو نیز مشکلات کبدی است.
استفاده از برخی لوازم آرایشی
بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی که کیفیت پایینی دارند، حاوی موادی هستند که میتوانند منافذ پوست را بخصوص در مناطق حساسی مانند ابرو تحریک یا مسدود کنند. همچنین باکتریها و سایر آلودگیها ممکن است روی سطح برسها و اسفنجهای آرایشی جمع شوند.
افرادی که بهطور منظم آرایش میکنند، بیشتر به مسائلی مانند جوش ابرو دچار میشوند. به همین دلیل باید حتماً به فکر استریل کردن یا تعویض لوازم آرایش خود و همچنین آرایش با مواد آرایشی با کیفیت بالا باشند.
گاهی نیز روغن مو و همچنین محصولات حالتدهنده میتوانند به منافذ در امتداد خط پیشانی و ابرو منتقل شوند و با مسدود کردن آنها جوش ابرو را به وجود آورند.
علائم ایجاد جوش ابرو که باید به آنها توجه کرد!
مهمترین علامت جوش ابرو، خودِ جوش است که با شکل ظاهری آن آشنا هستید؛ اما ممکن است قبل از مشخص شدن شکل ظاهری جوش یا بعد از آن، علائم زیر نیز تجربه شوند:
- خارش یا حساسیت پوست
- یک برآمدگی کوچک قرمز یا صورتی که کمکم بزرگتر میشود.
- یک برآمدگی قرمز و پر از چرک که یک مو نیز در داخل آن مشاهده میشود.
روشهای کاربردی برای درمان جوش ابرو
تا اینجای مقاله با فهمیدن دلایل ایجاد جوش ابرو، شما میتوانید خودتان با انجام مراقبتهای لازم و برخی نکات، از ایجاد جوش ابرو جلوگیری کنید. همچنین روشهای خانگی و پزشکی مختلفی برای درمان جوش ابرو وجود دارند که در ادامه بررسی خواهیم کرد:
درمانهای پزشکی جوش ابرو
شما میتوانید برخی از پاککنندههای ضد آکنه و پمادهای ضد جوش را بدون نیاز به نسخه از داروخانههای محلی تهیه نموده و استفاده کنید؛ اما افرادی که آکنه شدید دارند یا دائماً دچار جوش ابرو میشوند، به داروهای قویتری نیاز خواهند داشت که بدون نسخه قابل تهیه نیست و حتماً باید توسط متخصص پوست تجویز شوند.
داروهای آکنه بدون نسخه یا با نسخه میتوانند به روشهای زیر، به درمان و پیشگیری از جوش کمک کنند:
- باز کردن منافذ
- پاکسازی سلولهای مرده پوست و آلودگی از روی پوست
- کاهش باکتریهای روی پوست
- کنترل تولید سبوم
- تنظیم هورمونها
درمانهای OTC یا بدون نسخه نقطهای برای درمان جوشهای خفیف که شامل یک جوش یا چندین لک کوچک در ناحیه ابرو است، به خوبی کار میکنند. اکثر پمادهایی که برای از بین بردن جوش ابرو مورد استفاده قرار میگیرند، دارای مواد خشککننده مانند بنزوئیل پراکسید یا اسید سالیسیلیک هستند.
آکنه خفیف تا شدید ممکن است نیاز به تجویز داروهای موضعی یا خوراکی داشته باشند که یک متخصص پوست میتواند درمان پیشرفتهتری را تجویز کند.
درمانهای خانگی جوش ابرو
درمانهای خانگی، بیشتر شامل مراقبتهای لازم تا زمان بهبود جوش ابرو است؛ مثلاً افراد باید از دست زدن یا برداشتن جوشهای فعال خودداری کنند؛ زیرا باکتریها و کثیفی موجود در دستها و زیر ناخنها میتوانند به منافذ مجاور جوش ابرو منتقل شوند و در نتیجه تعداد جوشها را افزایش دهند. همچنین فشار دادن یک جوش ممکن است باعث پارگی آن در زیر پوست و انتشار آن در منافذ مجاور شود.
افرادی که درمانهای خانگی جوش ابرو را نسبت به داروها ترجیح میدهند، میتوانند در صورت عدم وجود حساسیت، موارد زیر را امتحان کنند:
- روغن درخت چای
- آلوئهورا
- رزماری
- چای سبز
روشهای مؤثر پیشگیری از جوش ابرو
همانطورکه میدانید همیشه پیشگیری بهتر از درمان است! بیشتر مردم به دلایل مختلف مانند یک روز پر از استرس، یک غذای خاص و … گاهاً یک الی دو جوش را تجربه میکنند و این امر کاملاً طبیعی است؛ اما درصورتیکه دائماً دچار جوشهای ریز و درشت در ابرو یا پوستتان میشوید، میتوانید با توجه به نکات زیر تا حد قابلتوجهی از ایجاد آنها جلوگیری کنید:
- صورت را با یک پاککننده ملایم که مناسب نوع پوست شما باشد، 1 تا 2 بار در روز بشویید.
- از نوک انگشتان خود جهت ماساژ ملایم پاککنندهها، مرطوبکنندهها و درمانها روی پوستتان استفاده کنید.
- از آب داغ برای شستوشو استفاده نکنید و صورتتان را با آب ولرم بشویید.
- موها و بدنتان را و بخصوص دستهایتان را بهطور منظم تمیز کنید.
- مدام به صورتتان دست نزنید.
همچنین بهتر است از عادات زیر که میتوانند آکنه را بدتر کنند، اجتناب کنید:
- پاکسازی بیشازحد و لایه برداری سخت
- استفاده از پاککنندههایی مانند اسکرابها که حاوی مواد ساینده یا خشککننده مثل مواد قابض و لایهبردار هستند. این مواد بیشتر در محصولات ضد لک استفاده میشوند.
- استفاده از لوسیونها، روغنها و لوازم آرایشی که دارای اسانسهای مصنوعی هستند.
- شستشوی پوست با دستمال، اسفنج یا سایر پارچههای خشن
- علاوه بر موارد بالا بهتر است برای جلوگیری از رشد موهای زیرپوستی در ناحیه ابرو موارد زیر را رعایت فرمایید:
- قبل از اصلاح، اپیلاسیون یا استفاده از موچین، ابزار مورد استفاده را تمیز و استریل کنید.
- بعد از اصلاح ابروها صورت را تمیز و با یک کرم مناسب، مرطوب کنید.
- رعایت یک برنامه منظم مراقبت از پوست که شامل پاکسازی، لایهبرداری و استفاده از درمانهای آکنه است، نیز میتواند به مرطوب نگه داشتن پوست و کاهش تولید چربی بیشازحد کمک کند.
تودههای احتمالی دیگر روی ابرو
تنها برآمدگیهایی که ممکن است در ناحیه ابروها تجربه کنید، جوشها نیستند. جوش ابرو معمولاً یک برآمدگی کوچک، سفید، سیاه یا گوشتی است که درست زیر سطح پوست، در بخشی از ابرو نمایان میشود. همچنین ممکن است ملتهب یا قرمز به نظر برسد؛ اما گاهی تودههای دیگری نیز در ناحیه ابرو به وجود میآیند که با جوش اشتباه گرفته میشوند، از جمله:
کیستهای مختلف
کیستها بستههایی از بافت هستند که درون آنها با مایع، هوا یا چرک پر شده است. کیستها از انسداد غدد چربی به وجود میآیند. اگر کیست حاوی مایع باشد و در نزدیکی سطح پوست ایجاد شود، ممکن است شبیه یک تاول به نظر برسد. کیستهای سخت، معمولاً در لایههای عمیقتر پوست شکل میگیرند و حاوی مواد زائد و سلولهای پوستی هستند. گاهی ممکن است خارج کردن آنها تنها توسط یک متخصص پوست قابل انجام باشد.
درماتوفیبروم
درماتوفیبروما تودهای خوشخیم یا غیرسرطانی است که میتواند در زیر پوست ایجاد شود و ممکن است در ناحیه ابرو به وجود آید. معمولاً این زائدهها تغییرات پوستی خاصی ایجاد نمیکنند و نسبتاً کوچک هستند. درواقع اغلب، قطرشان کمتر از یک سانتیمتر است و رنگشان از صورتی تا خرمایی و قهوهای مایل به قرمز متغیر است. این موارد معمولاً خودبهخود بهبود مییابند ولی در صورت نگرانی میتوانید به پزشک مراجعه کنید تا درمانهای سریعتری برایتان در نظر گرفته شود.
سخن پایانی …
جوش ابرو اگرچه میتواند ناراحتکننده باشد ولی معمولاً بعد از چند روز از بین میرود، به شرط اینکه آن را دستکاری نکنید. اگر دائماً دچار جوش ابرو میشوید، توصیه میکنیم در اولین فرصت به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا علت آن و بهترین درمان برایش مشخص شود. همچنین انجام مراقبتهای روتین روزانه را فراموش نکنید.
سلام من از ۱۴ ۱۵ سالگی صورتم جوش میزد یه مدت جوش های سر سفید بودن رو صورتم بعد اینکه اون موقع زیاد دستکاری شون کردم جوش های سر سیاه هم در اومدن که اونارم دستکاری میکردم و اینکه جوش ها رو تو همه جای صورتم داشتم از پیشانی و چانه تا سر بینی و گونه ها حتی ابروهام. الان که ۱۸ سالمه جوشام کمتر شده ولی جاشون رو صورتم میمونه خخیلی ممنون میشم یه راهنمایی بکنید که چیکار کنم؟🙁
سلام امیرحسین عزیز. بهترین کاری که می توانید انجام دهید دست کاری نکردن جوش هاست که عامل مهمی در ماندن جای جوش و اسکار است. همچنین می توانید مقاله از بین بردن جای جوش با 12 روش فوق العاده خانگی در سال 2022 را در سایت سفیر زیبایی مطالعه کرده و روش های مختلف از بین بردن جای جوش را یاد بگیرید. در صورتی که این روش ها کارساز نبودند باید به پزشک مراجعه کنید تا با ابزار مختلف مانند میکرودرم به درمان جای جوش های شما کمک نماید.
سلام من چند وقت پیش از بالا ابروم کلی جوشای ریز زده خیلی هستن نمیدونم چکار کنم و وقتی بهشون دست میزنم میسوزن
سلام آرای عزیز ممکنه به ماده یا محصول خاصی حساسیت داشته باشید که باید توسط متخصص پوست بررسی شود.
باسلام الان نزدیک به دوهفته تو ابروم درقسمت سینه ابرو یه جوش سفت درد آور دراومده به هیچ عنوان در نمیاد و درد میکنه متورم شده باید چیکار کنم؟
سلام و وقت بخیر مارال جان. اینکه این جوش به چه علت ایجاد شده میتونه در نحوه درمانش تاثیر بگذاره. مهم ترین مورد این هست که جوش را دست کاری نکنید. اگر تا به حال تجربه چنین موردی را نداشته اید و اخیرا دچار استرس زیاد نشده باشید به احتمال زیاد به نوعی مواد خوراکی مانند برخی ادویه ها حساسیت داشته اید. زدن سیر خام نصف شده روی جوش ممکن هست برای شما نتیجه بخش باشد. در غیر این صورت باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
سلام وقتتون بخیر🌻 من چند وقتی میشه استرس کنکور سال آیندمو دارم. برای این که استرس خودمو کم کنم یه مدت مدام به ابروهام دست میزدم تا این که به خودم اومدمو دیدم تو ابروهام پره جوش شده و خیلی از ابروهامم ریختن. الانم هرچی پمادهای مختلف میزنم جوشا بهتر نمیشن که بدترم میشن نمیدونم چیکار کنم ممنون میشم راهنماییم کنید🥺🙏🏻❤
سلام دوست عزیز. اگر جوش ها بعد از استرس ایجاد شده و با راهکارهای خانگی از بین نرفته اند، احتمال دارد به دلیل عدم تعادل هورمون ها ناشی از استرس باشد. در این صورت باید به یک متخصص زنان یا غدد مراجعه کرده و آزمایش هورمونی انجام دهید. همچنین نباید جوش ها را دائم دستکاری کنید. با آرزوی سلامتی برای شما
من هم جدیدا دچار این مشکل شدم دارم دق میکنم وای خیلی بده لعنتی😑☹🥺