درمان اگزما با روش های سریع و موثر

اگزما یکی از بیماریهای پوستی مزمن است که اگرچه درمان اگزما و کنترل آن ممکن است ولی در برخی افراد ممکن است چندین بار در سال عود کند. از طرفی با علائمی مانند خشکی پوست، خارش و حتی درد همراه است و به همین دلیل میتواند بسته به شدتی که دارد آزاردهنده باشد. آنچه در مورد درمان این بیماری مهمترین مسئله است، همکاری کردن درست شما با پزشک است و تا زمانی که لازم باشد باید تحت نظر متخصص پوست باشید.
در این مقاله از سفیر زیبایی قصد داریم اطلاعات کاملتری در مورد روشهای درمان اگزما و بهطورکلی این بیماری در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
هدف از درمان اگزما چیست؟
اگزما در افراد مختلف شدتهای متفاوتی دارد و میتواند علائم مختلفی را نیز ایجاد کند. گاهی اگزما خفیف است و بعد از یک الی چند دوره درمان، کاملاً بهبود پیدا میکند و ممکن است دیگر هم تکرار نشود؛ اما در برخی از بیماران شدت بیماری بهقدری است که ممکن است مدت طولانی او را درگیر نماید و روشهای درمانی در این افراد بیشتر بر کنترل علائم و کاهش آنها تمرکز دارند. درواقع میتوان گفت هدف از درمان اگزما ازنظر متخصصان شامل موارد زیر است:
- التیام بخشیدن پوست در نواحی درگیرشده
- کنترل خارش پوست
- جلوگیری از شدیدتر شدن علائم پوستی
- جلوگیری از عفونت در صورت وجود زخم باز (گاهی شدت خارش بهقدری است که منجر به ترکخوردگی و زخم شدن پوست میشود که شرایط را برای عفونت مهیا خواهد کرد)
درمان مناسب برای شما به عوامل مختلفی مانند سن، سابقه پزشکی، شدت علائم ایجاد شده و موارد دیگر بستگی دارد. معمولاً پزشکان برای گرفتن بهترین نتیجه از درمان اگزما از روشهای ترکیبی استفاده میکنند و ممکن است برخی از روشهای درمان خانگی اگزما را نیز پیشنهاد کنند.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر به اگزما دچار شدید، بههیچوجه روشهای درمان خانگی را بهصورت خودسرانه و بدون مشورت با پزشک امتحان نکنید؛ زیرا ممکن است پوستتان به برخی از مواد طبیعی حساسیت داشته باشد و اوضاع بدتر شود.

بهترین داروها برای درمان اگزما
درمان اگزما باید توسط افراد متخصص و باتجربه انجام شود تا نتایج خوبی حاصل گردد. معمولاً داروهایی که برای اگزما تجویز میشوند، در صورت انتخاب درست توسط پزشک، میتوانند علائم را بهبود داده و منجر به التیام پوست آسیبدیده شوند. بهشرط اینکه دوره درمان را کامل کنید و داروها را دقیقاً در زمان گفته شده و به روش آموزش داده شده توسط پزشک مصرف نمایید.
اما در کنار همه این موارد همانطورکه میدانید واکنش بدن هر فرد نسبت به داروهای مختلف، میتواند متفاوت باشد؛ بنابراین در مورد داروهای مورداستفاده برای درمان اگزما نیز اثر داروها برای همه بیماران یکسان نخواهد بود.
به همین دلیل ممکن است پزشک مجبور شود از چندین نوع دارو استفاده کند تا بهترین آن برای شما مشخص شود و این موضوع نشانهای از بیتجربه بودن پزشک نیست. درواقع، امری کاملاً طبیعی است ولی معمولاً پزشکانی که بیماران اگزمای زیادی را درمان کرده باشند، انتخابهای درستتری خواهند داشت.
برخی از متداولترین داروهایی که برای درمان این بیماری تجویز میشوند، عبارتاند از:
1. داروهای استروئیدی
داروهای مربوط به درمان اگزما اغلب موضعی هستند و به شکلهای پمادهای کورتیکواستروئیدی، ژلها، فومها و … یافت میشوند. معمولاً این داروها از استروئیدهای هیدروکورتیزون ساخته میشوند که قابلیت تسکین سریع خارش و کاهش التهاب پوستی را دارند.
بسته به دوز مصرفی، این داروها قدرتهای متفاوتی دارند. برخی از پمادهای بدون نسخه نیز وجود دارند که معمولاً دوز آنها بسیار پایین است و برای موارد خارش سطحی و کوتاهمدت میتوانند مفید باشند.
2. داروهای دارای هیدروکورتیزون
هیدروکورتیزون بدون نسخه اغلب، اولین روش درمان اگزما است که پزشکان برای درمان اگزمای خفیف در نظر میگیرند. ممکن است بسته به اینکه بثورات یا راش پوستی شما کجا و چقدر بد باشد، به دوزهای متفاوتی از این استروئیدها نیاز داشته باشید.
مثلاً برای پوستهایی که دچار ترکخوردگی یا پوستهپوسته شدن باشد، داروهای قویتری تجویز میشود؛ اما این داروها باید تنها تا زمانی که پزشک توصیه میکند مصرف شوند، زیرا در صورت مصرف طولانیمدت ممکن است دارای عوارض جانبی مانند نازک شدن پوست باشند.
3. مهارکننده 4 PDE
این دارو بهعنوان داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی تجویزی است که معمولاً با نام کریزابورول (Eucrisa) شناخته میشود و میتواند برای درمان اشکال خفیف تا متوسط اگزما مفید باشد. استفاده دو بار در روز برای بیماران خردسال 2 ساله و بالاتر، به کاهش التهاب و طبیعی شدن پوست این بیماران کمک میکند.
4. مرطوبکنندههای ترمیمکننده و مسدودکننده
این مرطوبکنندهها که هم بدون نسخه و هم با نسخه قابل تهیه هستند، به حفظ رطوبت پوست کمک خواهند کرد و از علائمی مانند خارش، قرمزی و خشکی پوست جلوگیری میکنند؛ اما توجه داشته باشید برخی از محصولات مراقبتی اینچنینی دارای اسانسهای تحریککننده هستند که نهتنها به درمان اگزما منجر نمیشوند، بلکه شرایط را بدتر خواهند کرد. به همین دلیل بهتر است با مشورت پزشک تهیه شوند.
5. مهارکنندههای کلسینورین پیمکرولیموس و تاکرولیموس
این داروها بهصورت موضعی استفاده میشوند و معمولاً برای درمان اگزمای متوسط تا شدید تجویز میگردند. این داروها استروئید نیستند ولی التهاب را کاهش میدهند و اگر استروئیدهای بدون نسخه نتایج خوبی برایتان ایجاد نکردند، این داروها به شما توصیه میشود.
نتایج تحقیقات نشان داده است که مصرف زیاد این دارو میتواند خطر ابتلا به سرطان پوست و لنفوم غیر هوچکین را افزایش دهد؛ بنابراین FDA در مورداستفاده از آن هشدار داده است و تا زمانی که مجبور نباشید بهتر است از این دارو استفاده نکنید.
6. قرصها، مایعات یا شاتهای کورتیکواستروئید
این داروهای قدرتمند از درمانهای سخت برای اگزمای شدید محسوب میشوند. متأسفانه این داروها دارای عوارض شدیدی مانند آسیب پوستی و تحلیل رفتن استخوانها هستند و فقط برای مدت کوتاه قابل استفاده خواهند بود.

7. تعدیلکنندههای ایمنی سیستمیک
این داروها با ضعیف کردن سیستم ایمنی به درمان اگزما کمک میکنند و ازجمله آنها میتوان به سیکلوسپورین، متوترکسات و مایکوفنولات موفتیل اشاره نمود که به جلوگیری از واکنش بیشازحد دفاعی بدن منجر میشوند.
این نوع داروها معمولاً بهصورت مایع، قرص یا تزریق در زمانی که سایر روشهای درمانی نتایج مناسبی ایجاد نکنند، استفاده میشوند. برخی دیگر از عوارض جانبی جدی این داروها شامل فشار خون بالا و مشکلات کلیوی است. برای کودکان نیز این داروها توصیه نمیشود.
8. داروهای بیولوژیک
داروهای بیولوژیک به کمک پروتئینهایی از بافت یا سلولهای زنده درست میشوند و با آرام کردن سیستم ایمنی بدن فرد بیمار، التهاب و علائم این بیماری را کاهش میدهند. این دارو معمولاً بهصورت تزریقی در رگ وارد میشود.
بهعنوانمثال، دوپیلوماب (Dupixent) اولین داروی بیولوژیک برای درمان اگزمای متوسط تا شدید است که توسط FDA برای افراد 6 سال و بیشتر تأیید شده است و درصورتیکه درمانهای دیگر جواب ندهند، استفاده میشود.
9. داروهای آنتیبیوتیک
زمانی که دچار اگزما میشوید، کنترل خود برای عدم خارش پوست بسیار سخت است و اگرچه همیشه توصیه میشود ولی تا جای ممکن این کار را انجام ندهید اما گاهی واقعاً شدنی نیست و بیمار بسیار اذیت میشود. به همین دلیل، ممکن است فرد با خاراندن زیاد پوست، به پوست خودش آسیب برساند و منجر به زخم آن شود که احتمال ورود باکتریها به پوست و عفونت پوستی را افزایش خواهد داد.
به همین دلیل درصورتیکه پزشک، علائمی از زخم را روی پوست ببیند در کنار سایر داروها، برای شما آنتیبیوتیک تجویز میکند تا دچار عفونت نشوید.
10. آنتیهیستامینها
این داروها بهعنوان داروهای ضد حساسیت شناخته میشوند و مصرف آنها در شب میتواند به تسکین خارش و داشتن خوابی راحتتر کمک کنند؛ اما باید تحت نظر پزشک مصرف شوند تا دچار عوارض جانبی آنها نشوید.
11. روش فتوتراپی
فتوتراپی یکی از روشهای نوین ابداع شده برای درمان اگزما است که به کمک اشعه ماوراءبنفش (UV) انجام میشود و میتواند برای درمان اگزمای متوسط تا شدید مؤثر باشد. درواقع، اشعه ماوراءبنفش از واکنش بیشازحد سیستم ایمنی جلوگیری میکند؛ اما مصرف بیشازحد آن پیری پوست را ایجاد میکند و خطر ابتلا به سرطان پوست را نیز افزایش خواهد داد؛ بنابراین پزشکان از کمترین دوز ممکن استفاده میکنند و هنگام انجام این درمان باید مراقب پوست بیمار باشند.
دو نوع فتوتراپی وجود دارد که عبارتاند از:
درمان با نور UV
این درمان در مطب متخصص پوست انجام میشود و پوست شما در معرض اشعههای UVA، UVB یا ترکیبی از هر دو قرار خواهد گرفت. گاهی اوقات قطران زغالسنگ نیز همزمان روی پوست مالیده میشود. بسته به نوع درمانی که دریافت میکنید، ممکن است در هفته به دو تا پنج جلسه درمان با این روش نیاز داشته باشید.
PUVA
پسورالن، دارویی است که پوست را به نور UVA بیشتر حساس میکند و برای این روش باید استفاده کنید. این برای افرادی است که با استفاده تنها از UV نتیجه نگرفتهاند.

نکات مراقبتی برای درمان اگزما در خانه
اگر به مراقبتهای لازم برای پوست در خانه توجه داشته باشید، احتمال عود علائم اگزما بعد از درمان یا در طول آن، کمتر خواهد شد. مهمترین نکات مراقبتی اگزما در خانه عبارتاند از:
استفاده از آب گرم برای حمام
منظور از آب گرم، آب ولرم رو به گرم است و نباید از آب داغ که پوست را بیشتر خشک میکند، استفاده کنید. همچنین در هنگام حمام، فقط از شویندههای ملایم و بدون اسانس استفاده نمایید. بهعلاوه از مصرف اسکراب یا دستمال شستوشو خودداری کنید؛ زیرا میتوانند تحریککننده باشند و حتماً بلافاصله بعد از حمام در زمانی که هنوز پوستتان کاملاً خشک نشده است، از رطوبت رسان مناسب استفاده نمایید.
استفاده منظم و روزانه از مرطوبکننده
علاوه بر بعد از حمام، اگر دستهایتان دچار اگزما شده است بلافاصله بعد از هر بار شستوشو آنها را مرطوب کنید. همچنین بهطورکلی چندین مرتبه در روز قسمتهای آسیبدیده را مرطوب کنید. این کار از عود علائم جلوگیری کرده و به تسکین آنها کمک میکند.
توجه داشته باشید از مرطوبکنندههای بدون اسانس استفاده کنید که پوستتان تحریک نشود. همچنین در هنگام شب بهتر است برای حفظ رطوبت، بعد از استفاده از مرطوبکننده از دستکش و جوراب نخی استفاده نمایید. این کار میتواند تا حدی از خارش نیز جلوگیری کند.
خودداری از حمام کردن و شستن زیاد پوست
حمام کردن زیاد میتواند پوست شما را بیشتر خشک کند و علائم اگزما را بدتر میکند. به همین دلیل، بهتر است تعداد دفعات حمام کردن را تا حد امکان کاهش دهید.
جلوگیری از تماس با محرکهای پوستی
مواد شوینده و پاککننده خانگی، شویندههای لباسشویی، ظرفشویی، صابونهای معطر، لوازمآرایشی اسانس دار و … همگی از مواردی هستند که میتوانند علائم اگزما را تشدید کنند.
استفاده از لباسهای مناسب
انتخاب لباس با الیاف نخی برای افراد مبتلا به اگزما بسیار مهم است؛ زیرا پشم و الیاف مصنوعی میتوانند پوست شما را بیشتر تحریک کنند. همچنین قبل از استفاده از هر لباس نو، ابتدا یکبار آن را بشویید تا از هرگونه آلودگی پاک شود. بهعلاوه برای شستن لباسها از شویندههای بدون عطر استفاده کنید.
جلوگیری از گرم شدن بیشازحد
گرم شدن بیشازحد میتواند منجر به عرق کردن شود که علائم خارش را افزایش خواهد داد. به همین دلیل مهم است که محیط شما بیشازحد گرم نشود و در صورت انجام تمرینات ورزشی، بلافاصله بعد از اتمام آن دوش آب گرم بگیرید.
مدیریت استرس
استرس یکی از حالات روحی است که تأثیر بسیار شدیدی بر علائم اگزما دارد و بخصوص میتواند منجر به عود مجدد علائم این بیماری شود. توصیه میشود حتماً راهکارهای مدیریت استرس خود را پیدا کنید و تا جای ممکن آن را کاهش دهید.
سخن پایانی …
اگزما بیماری سختی نیست ولی میتواند طولانی و آزاردهنده باشد. بسیار مهم است بیمار در صورت مشکوک شدن به وجود اگزما بهموقع به متخصص پوست مراجعه کند و اگر این بیماری تشخیص داده شد، طبق دستورالعمل پزشک، تمامی مراحل درمانی خود را طی نماید تا بتواند این بیماری را به بهترین شکل ممکن درمان کند.