پوست

10 مورد از مهمترین عوارض تاثیرگذار سیگار برای پوست

سیگار کشیدن از هر نظر برای سلامت کلی شما مضر است؛ اما مضرات سیگار برای پوست نیز بسیار زیاد و آزاردهنده هستند. سیگار حاوی سمومی است که می‌تواند باعث پیری زودرس و حتی برخی از بیماری‌های پوستی خطرناک مانند سرطان پوست شود. همچنین اگر از قبل دچار یک بیماری پوستی باشید، سیگار می‌تواند آن را تشدید کند.

در این مقاله از سفیر زیبایی با ما همراه باشید تا مضرات سیگار برای پوست را برایتان توضیح دهیم.

مضرات سیگار برای پوست

اگر در حال حاضر سیگار می‌کشید و در پوستتان احساس ناراحتی می‌کنید، حتماً به متخصص پوست مراجعه کنید و در مورد راه‌هایی که می‌توانید علائم خود را مدیریت کنید صحبت کنید. البته هیچ راهی بهتر از ترک آن نیست. در بسیاری از موارد، پس از ترک سیگار با کمک پزشک و انجام مراقبت‌های لازم، پوست شما به‌خوبی می‌تواند طراوت و شادابی قبل را داشته باشد. همچنین یادتان باشد برای انجام بسیاری از عمل‌های زیبایی چه به‌صورت جراحی و چه به‌صورت غیر جراحی حتماً باید حداقل تا مدتی سیگار را ترک کنید. ازجمله مهم‌ترین مضرات سیگار برای پوست عبارت‌اند از:

1. پیری زودرس و چین‌وچروک‌های روی پوست

سمومی که در دود سیگار وجود دارند به کلاژن پوست آسیب رسانده و الاستین که از اجزای فیبری پوست هستند را تخریب می‌کند. کلاژن پروتئینی است که پوست شما را سفت نگه می‌دارد و به آن خاصیت ارتجاعی می‌دهد. درنتیجه با کلاژن کمتر، پوست شما می‌تواند سفت شده و خاصیت ارتجاعی کمتری داشته باشد که منجر به چین‌وچروک‌های عمیق‌تر و پیری زودرس خواهد شد. هرچه روزهای سیگاری بودن شما بیشتر باشد، این چین‌وچروک‌ها با سرعت بیشتری گسترده و عمیق می‌شوند و تمامی صورت را فرا می‌گیرند. سیگار کشیدن می‌تواند باعث افتادگی شدید پوست به‌خصوص در زیر چشم‌ها و اطراف خط فک شود.

همچنین به دلیل اینکه سیگار کشیدن منجر به باریک شدن رگ‌ها می‌شود و میزان اکسیژن‌رسانی پوست را کاهش می‌دهد، پیری زودرس اتفاق می‌افتد. از طرفی تولید رادیکال‌های آزاد را افزایش می‌دهد و سطح ویتامین A در پوست کاهش پیدا می‌کند که همگی این موارد از دلایل اصلی ایجاد چین‌وچروک هستند. جالب است بدانید که فشار دادن دائم لب‌ها برای گرفتن سیگار نیز باعث می‌شود خطوط عمودی کنار لب این افراد زودتر نمایان شوند.

2. رنگ‌دانه‌های پوست را تغییر می‌دهد

از دیگر مضرات سیگار برای پوست می‌توان به افزایش ملانین در پوست اشاره کرد. این افزایش رنگ‌دانه، خود منجر به ایجاد لکه‌های تیره به‌خصوص روی صورت می‌شود. نگه‌داشتن مکرر سیگار بین انگشتان یکسان نیز می‌تواند منجر به زرد شدن برخی از قسمت‌های پوست شود که ناشی از نیکوتین و سایر سموم موجود در سیگار است.

3. ایجاد اختلال در التیام زخم

سیگار برای پوست و بدن طوری عمل می‌کند که باعث انقباض عروق می‌شود و توانایی بدن در گردش خون را مختل می‌کند. درنتیجه بهبود زخم‌ها را برای شما سخت‌تر خواهد کرد. حتی بریدگی‌ها و خراش‌های جزئی ممکن است زمانی طولانی‌تر طول بکشد تا به‌درستی بهبود پیدا کنند. اگر سیگار می‌کشید، ممکن است احتمال ایجاد اسکار حتی در اثر این آسیب‌های جزئی و همچنین بعد از انجام عمل‌های جراحی یا غیر جراحی نیز وجود داشته باشد.
به همین دلیل اکثر پزشکان قبل از جراحی به بیماران خود توصیه می‌کنند که حداقل مدتی سیگار را ترک کنند؛ زیرا سیگار روند بهبودی برش‌های ایجاد شده روی پوست را مختل می‌کند.

ارتباط مسقیم کشیدن سیگار با بیماری های پوستی

4. احتمال ابتلا به پسوریازیس

پسوریازیس یک بیماری التهابی مزمن پوستی است که می‌تواند باعث ایجاد لکه‌های خارش‌دار و پوسته‌پوسته شود و ممکن است به دلیل مضرات سیگار برای پوست نیز نمایان شود. در افرادی که پوست تیره دارند، پسوریازیس می‌تواند به رنگ بنفش یا قهوه‌ای تیره با پوسته‌های خاکستری باشد؛ اما در افراد دارای پوست روشن، ممکن است علائم و پوسته‌ها به رنگ قرمز یا صورتی با فلس‌های نقره‌ای به نظر برسد. به همین دلیل سیگار یک عامل خطر بزرگ برای ابتلا به پسوریازیس است.

ارتباط بین پسوریازیس و سیگار کشیدن ممکن است به دلیل وجود نیکوتین در سیگار باشد. نیکوتین بر سیستم ایمنی تأثیر گذاشته و باعث التهاب پوست و رشد سلول‌های غیرطبیعی پوست می‌شود که همه این دلایل می‌توانند در ایجاد پسوریازیس نقش داشته باشند. همچنین افراد سیگاری بیشتر مستعد ابتلا به پوسچولوز کف پلانتار هستند. این بیماری وضعیتی است که در آن تاول‌های دردناک روی دست‌ها و پاها ایجاد می‌شود. درواقع مانند پسوریازیس است و یک اختلال التهابی عود کننده می‌باشد.

5. احتمال ابتلا به آکنه اینورسا

آکنه اینورسا (Hidradenitis suppurativa)، یک بیماری التهابی پوستی نسبتاً شایع است که بیشتر در مناطقی از بدن مانند زیر بغل، کشاله ران و زیر سینه‌ها که پوست روی پوست ساییده می‌شود، ایجاد شده و حالت آمدن پوست روی پوست را به وجود می‌آورد. می‌توان گفت سیگار کشیدن یکی از بزرگ‌ترین عوامل خطر محیطی برای ایجاد آکنه اینورسا است.

6. مشکلات سیگار برای پوست و احتمال ابتلا به واسکولیت

واسکولیت به گروهی از بیماری‌های خود ایمنی گفته می‌شود که در آن رگ‌های خونی باریک و ملتهب می‌شوند. درنتیجه خون‌رسانی به قلب و سایر اندام‌ها برای بدن دشوارتر خواهد شد. سیگار برای پوست این نوع خطرات را ایجاد می‌کند و افراد سیگاری بسیار بیشتر از افراد عادی در معرض بیماری‌های واسکولیت هستند.

7. تلانژکتازی پالماز

تلانژکتازی یا رگ‌های عنکبوتی وضعیتی است که در آن رگ‌های خونی کوچک در بدن منبسط یا گشاد شده و باعث آسیب به دیواره‌های مویرگ می‌شوند. درنتیجه در نزدیکی سطح رگ‌ها به شکل عنکبوتی دیده خواهند شد. تلانژکتازی کف دست به‌طور خاص در کف دست رخ می‌دهد و با سیگار کشیدن بیشتر می‌شود؛ زیرا نیکوتین موجود در تنباکو رگ‌های خونی را منقبض می‌کند.

8. مشکلات سیگار برای پوست و احتمال ابتلا و یا تشدید اگزما

اگزما نیز یکی از خطرات احتمالی سیگار برای پوست است. البته سایر بیماری‌های گروه درماتیت آتوپیک نیز که اگزما یکی از آن‌هاست، با کشیدن سیگار بیشتر ایجاد می‌شوند. اگزما به‌صورت لکه‌های خشک و خارش‌دار در پوست شکل می‌گیرد و در صورت حاد شدن می‌تواند بسیار آزاردهنده و حتی دردناک باشد.

سرطان یکی ار بیماری هایی است که درصد بالایی از افراد سیگاری به آن دچار ی شوند

9. سرطان پوست

سرطان پوست یکی از بزرگ‌ترین خطرات سیگار برای پوست است. درواقع اگر سیگار می‌کشید، باید به شما بگوییم در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی که نوعی از سرطان پوست است قرار می‌گیرید. کارسینوم، نوعی سلول سنگفرشی است که ممکن است مانند لکه‌های خشن یا پوسته‌پوسته، توده‌های برجسته، زخم‌های باز یا زگیل مانند روی پوست شما به نظر برسد؛ بنابراین اگر متوجه هر بافت نامنظمی روی پوست خود شدید که شکل و اندازه آن نیز دچار تغییر می‌شود یا به هر صورتی مشکوک است، حتماً در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. همچنین مصرف دخانیات شایع‌ترین عامل خطر برای سرطان سلول سنگفرشی دهان، نوعی سرطان دهان است. علائم این سرطان عبارت‌اند از:

• زخم یا توده روی لب یا دهان
• درد در دهان
• لکه سفید یا قرمز روی لثه، زبان، لوزه‌ها یا مخاط دهان
• گلو درد بدون دلیل
• مشکل در بلع
• مشکل در جویدن
• مشکل در حرکت فک یا زبان
• بی‌حسی دهان
• لق شدن دندان یا درد اطراف دندان بدون دلیل
• تغییر صدا
• احساس توده در گردن یا گلو
کاهش وزن
• گوش درد

10. بدتر شدن شرایط پوستی موجود

اگر هر یک از این بیماری‌های پوستی زیر را داشته باشید، سیگار کشیدن می‌تواند علائم را بدتر کند:

لوپوس اریتماتوز سیستمیک (بیماری خود ایمنی)
• بیماری‌های پوستی عروقی (مانند روزاسه)
• شرایط دهان (مانند تبخال)

ترک سیگار برای پوست چه فوایدی دارد؟

درصورتی‌که دچار نوعی از بیماری‌های پوستی هستید، درصورتی‌که سیگار را ترک کنید به‌احتمال‌زیاد بیماری شما تا حد زیادی بهبود پیدا خواهد کرد. تحقیقات نشان می‌دهد با ترک سیگار، التهاب رگ‌های خونی که منجر به بسیاری از بیماری‌های پوستی مرتبط با سیگار می‌شود، کاهش پیدا می‌کند. گردش خون و ضربان قلب شما و همچنین عملکرد قلب و ریه‌ها بهبود می‌یابد. همچنین بازگشت جریان خون طبیعی، اکسیژن و مواد مغذی بیشتری را به سلول‌های پوست می‌رساند و پوست شما می‌تواند سالم‌تر به نظر برسد. به‌طورکلی نیز با ترک سیگار، بدن شما شروع به التیام خود خواهد کرد و توانایی طبیعی بدن برای التیام زخم‌ها بهبود می‌یابد.

مشکلاتی که با کشیدن سیگار به سراغ شما می آید

ملاحظات سلامت روان در مورد مضرات سیگار برای پوست

افراد مبتلا به بیماری‌های پوستی معمولاً عزت نفس پایین، اضطراب و یا افسردگی را تجربه می‌کنند و همه این موارد به‌خصوص زمانی که علائم بیماری آن‌ها افزایش می‌یابد، بدتر می‌شود. اگر درنتیجه بیماری پوستی خود علائم سلامت روانی را تجربه می‌کنید، حتماً برای بهبود به یک روانشناس مراجعه کنید. همچنین پزشک پوست شما می‌تواند شما را به یک متخصص سلامت روان ارجاع دهد تا برای مقابله بهتر با بیماری به شما کمک نماید.

سخن پایانی…

ممکن است ترک سیگار سخت باشد و مدتی هم طول بکشد، اما فواید آن برای سلامتی و تندرستی شما بخصوص فواید ترک سیگار برای پوست ارزش تلاش برای ترک سیگار را دارد. اگر برای انجام این کار مشکل دارید، به یاد داشته باشید که منابع زیادی وجود دارند که می‌توانند در این مسیر به شما کمک کنند. پس سعی کنید با یک گروه پشتیبانی برای ترک سیگار تماس بگیرید یا مراجعه کنید و یک برنامه ترک سیگار خوب برای خود در نظر بگیرید. هر روزی که بدون سیگار می‌گذرد، روز دیگری است که پوست شما فرصتی بیشتر برای ترمیم دارد و جوان‌تر و سالم‌تر به نظر خواهید رسید. از طرفی احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌های پوستی را کاهش خواهید داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا