خواص روغن کرچک برای پوست، مو و زیبایی

روغن کرچک روغنی با خواص بسیار عالی می‌باشد که سالیان سال است در طب سنتی از فواید آن برای سلامتی بدن، پوست و مو استفاده می‌شود. درصورتی‌که از این روغن به‌درستی و به‌صورت منظم استفاده شود می‌تواند پوستی سالم و شاداب به شما هدیه دهد.

در این مقاله از سفیر زیبایی با ما همراه شوید تا خواص روغن کرچک برای پوست، مو و سلامتی را برایتان بگوییم.

روغن کرچک چیست؟

روغن کرچک نوعی روغن گیاهی است که از دانه‌های گیاه کرچک یا Ricinus communis به دست می‌آید. این گیاه عمدتاً در آفریقا، آمریکای جنوبی و هند رشد می‌کند. هند درواقع به‌عنوان رهبر جهان در تولید این روغن شناخته می‌شود و دو کشور ایالات‌متحده و چین واردکنندگان اصلی این روغن هستند.

این روغن از فشردن دانه‌های گیاه‌ کرچک و اعمال حرارتی مشخص به آن تولید می‌شود. اگرچه خواص روغن کرچک برای پوست و سلامتی بسیار زیاد است ولی به‌عنوان یک روغن خوراکی نیست و تنها بخشی از تولید روغن نباتی را تشکیل می‌دهد.

ازلحاظ تاریخی، این روغن به‌عنوان یک ملین مؤثر تنها برای درمان به‌صورت خوراکی استفاده می‌شده است. همچنین برای القای زایمان از این روغن در قدیم استفاده می‌شده و در حال حاضر نیز در برخی از مناطق جهان استفاده می‌گردد. در کنار این خواص درمانی امروزه از این روغن به‌طور گسترده‌ای در ساخت لوازم‌آرایشی استفاده می‌شود.

روغن کرچک چیست؟

خواص روغن کرچک برای پوست چیست؟

این روغن برای پوست می‌تواند مزایای بالقوه زیادی داشته باشد که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

جلوگیری از چین‌وچروک

یکی از دغدغه‌های اصلی ما بخصوص در میان خانم‌ها افزایش چین‌وچروک با افزایش سن می‌باشد. روغن کرچک حاوی آنتی‌اکسیدان‌های بسیار قوی است که با رادیکال‌های آزاد در بدن شما مبارزه می‌کند.

رادیکال‌های آزاد درواقع عامل اصلی چین‌وچروک‌ها در پوست و پیری زودرس هستند که افزایش آن‌ها به دلایل مختلف مانند پیروی از یک سبک زندگی ناسالم، عدم محافظت از پوست در برابر آفتاب، عدم هیدراته کردن بدن در طول روز، آلودگی‌های محیطی مختلف چه در مکان‌های عمومی و چه در محل کار و … می‌تواند چین‌وچروک‌ها را زودتر نمایان کند.

از بین برنده آکنه و جلوگیری از جوش‌های بیشتر

روغن کرچک دارای خواص بسیار عالی ضد باکتریایی است. باکتری‌های روی صورت شما عامل اصلی انسداد منافذ هستند که می‌توانند منجر به ایجاد انواع جوش‌ها بخصوص جوش‌های سرسیاه شوند. با استفاده از روغن کرچک به‌صورت منظم و در حد تعادل می‌توانید این باکتری‌ها را پاکسازی کرده و از ایجاد آکنه جلوگیری نمایید.

کاهش پف‌کردگی

پف در صورت معمولاً در اطراف چشم دیده می‌شود و این پف دور چشم می‌تواند تأثیر منفی زیادی بر زیبایی ظاهر داشته باشد. یکی از اصلی‌ترین فواید روغن کرچک برای پوست خاصیت ضدالتهابی آن است که به کاهش تورم و پف کمک می‌کند. این ویژگی همچنین می‌تواند اندازه جوش‌های ملتهب که شما را از داشتن یک آرایش زیبا محروم می‌کند، کاهش دهد.

یک آبرسان قوی است.

هر نوع پوستی که داشته باشید، نیاز به رطوبت دارد و این موضوع برای پوست‌های چرب هم صادق است. منتها افراد دارای پوست چرب باید از آب‌رسان‌های غیر روغنی استفاده کنند؛ بنابراین روغن کرچک برای هدف آبرسانی بیشتر پوست‌های خشک مناسب است. این رطوبت طبیعی، پوست شما را جوان و شاداب نگه می‌دارد و از ایجاد چین‌وچروک جلوگیری می‌کند.

تسکین‌دهنده آفتاب‌سوختگی است

روغن کرچک به دلیل خواص ضدالتهابی که دارد می‌تواند درد ناشی از آفتاب‌سوختگی را کاهش دهد. خواص مرطوب‌کنندگی آن نیز می‌تواند اثرات ناشی از لایه‌برداری پوست را کاهش داده و نقش ترمیم‌کننده برای پوست شما دارد.

مبارزه با خشکی لب

خشکی لب اگرچه کمتر از سایر عوارض پوستی موردتوجه قرار می‌گیرد ولی برای برخی افراد واقعاً معضلی ناراحت کننده است؛ زیرا گاهی خشکی لب به‌قدری است که می‌تواند منجر به ترک گوشه یا قسمت‌های مختلف لب شود و حتی در حالت شدید دائماً منجر به خونریزی همراه با سوزش می‌شود. همچنین از نظر زیبایی می‌تواند آزاردهنده باشد.

یکی از فواید روغن کرچک برای پوست که بسیار هم طرفدار دارد این است که ماده‌ا‌ی طبیعی برای درمان خشکی لب محسوب می‌شود. جالب است بدانید از این روغن در بسیاری از رژلب‌ها و برق لب‌های باکیفیت نیز استفاده می‌شود. البته طعم آن ممکن است زیاد برایتان جالب نباشد؛ بنابراین اگر خواستید به‌عنوان نرم‌کننده لب از این روغن استفاده کنید بهتر است آن را با مقداری روغن نارگیل ترکیب نمایید.

ارتقاء سلامت کلی پوست

روغن کرچک غنی از اسیدهای چرب سالم است که برای حفظ سلامت کلی پوست ضروری هستند؛ بنابراین علاوه بر موارد گفته‌شده در بالا، استفاده منظم از این روغن می‌تواند سلامت پوست شما را بهبود دهد.

روغن کرچک برخی از مشکلات شدید پوست را کاهش می‌دهد.

این روغن نیز به‌طور سنتی به دلیل خواص درمانی ضدالتهابی و نرم‌کنندگی بسیار خوبی که دارد می‌تواند علائم اگزما، درماتیت، روزاسه، پسوریازیس و سایر بیماری‌های پوستی را کاهش دهد.

هشدار مهم: اگر برای اولین بار است که می‌خواهید از این روغن برای پوست یا موی خود استفاده کنید حتماً قبل از استفاده آزمایش پچ را انجام دهید؛ یعنی مقدار کمی از روغن را روی بخش کوچکی از پوست مانند داخل بازو امتحان کنید و بعد از 24 ساعت اگر واکنش‌های آلرژیک مانند قرمزی، التهاب، سوزش و … مشاهده نشد می‌توانید برای کل پوست از آن استفاده نمایید.

فواید روغن کرچک برای سلامتی بدن چیست؟

فواید روغن کرچک برای مو چیست؟

این روغن به دلیل ترکیبات پرخاصیتی که دارد نه‌تنها برای پوست بلکه برای سلامت مو نیز بسیار توصیه شده است. ازجمله مهم‌ترین فواید روغن کرچک برای سلامت مو عبارت‌اند از:

موهای شما را قوی‌تر و پرپشت‌تر می‌کند

روغن کرچک برای بلند شدن قد موها و براق شدن آن‌ها بسیار مفید است. استفاده از روغن کرچک دو بار در هفته می‌تواند به رشد موهایی سریع‌تر، قوی‌تر، براق‌تر، ضخیم‌تر و بدون شوره سر کمک کند. روغن کرچک دارای اسیدهای چرب امگا 6 می‌باشد که به تقویت ریشه مو کمک می‌کند.

همچنین خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی روغن کرچک می‌تواند به از بین بردن شوره سر، کاهش خارش و درمان عفونت‌های پوست سر کمک کند. برای این منظور می‌توانید یک قاشق غذاخوری روغن کرچک را با یک قاشق غذاخوری روغن‌زیتون مخلوط کرده و نصف آب یک لیمو را به آن اضافه کنید و حدود 30 دقیقه ماسک را روی ریشه موهای خود قرار دهید و سپس با شامپو بشویید.

روغن کرچک برای کنترل ریزش مو بسیار مفید است.

شما می‌توانید از این روغن برای جلوگیری از ریزش موهای خود نیز استفاده کنید. برای رسیدن به این هدف روغن کرچک و روغن‌زیتون را به نسبت 4 به 6 (4 قسمت روغن کرچک و 6 قسمت روغن‌زیتون) مخلوط کرده و هر هفته دو بار از آن استفاده کنید. شما می‌توانید تغییر ناشی از استفاده از این ماسک طبیعی را تنها بعد از 2 ماه مشاهده کنید.

رشد موها، ابروها و مژه‌ها را تسریع می‌کند.

روغن کرچک به سرعت رشد مو کمک می‌کند و این خاصیت آن را برای سرم‌های خانگی ابرو و مژه محبوب کرده است. شما می‌توانید برای داشتن مژه‌های بلندتر، پاک‌کننده آرایش چشم خود را با روغن کرچک جایگزین کنید و ریمل روزتان یا آرایش چشم را با این روغن پاک کنید و درعین‌حال اجازه دهید روغن کرچک به ظرافت، مژه‌های شما را بپوشاند و آن‌ها را بلندتر کرده و از مژه‌ها در برابر عوامل آسیب زننده محافظت کند.

برای درمان موخوره مؤثر است!

اگرچه تنها روش قطعی برای درمان موخوره‌های فعلی شما کوتاه کردن نوک موها از یک سانتی‌متر بالاتر از موخوره است ولی با استفاده منظم از روغن کرچک برای روغن تراپی مو می‌توانید از ایجاد مجدد موخوره جلوگیری کنید.

درواقع این روغن سرشار از اسیدهای بازسازی کننده است و می‌تواند به قوی و سالم نگه‌داشتن ساقه‌های موها کمک کند و ایجاد موخوره را به تأخیر بیندازد. همچنین منجر به درخشندگی بیشتر موها خواهد شد.

فواید روغن کرچک برای مو چیست؟

فواید روغن کرچک برای سلامتی بدن چیست؟

علاوه بر خواص زیبایی، شما می‌توانید از این روغن همه‌کاره برای بسیاری از اهداف سلامتی نیز استفاده کنید. مهم‌ترین خواص روغن کرچک برای سلامتی بدن عبارت‌اند از:

ایمنی بدن را افزایش می‌دهد.

این روغن برای کسانی که از طبیعت درمانی پیروی می‌کنند، سیستم ایمنی را با افزایش گلبول‌های سفید تقویت کرده و با عفونت‌ها مبارزه می‌کند. همچنین ثابت شده است که روغن کرچک تعداد سلول‌های T-11 نوعی از گلبول‌های سفید خون و تولید لنفوسیت‌ها را در خون طی چند ساعت پس از مصرف افزایش می‌دهد. این عملکرد باعث می‌شود بدن آنتی‌بادی‌های بیشتری تولید کند و همچنین ویروس‌ها، قارچ‌ها، باکتری‌ها و سلول‌های سرطانی را از بین ببرد.

باعث تقویت گردش خون می‌شود

ایمنی و جریان خون مناسب برای ارتقای سلامت بدن دست‌به‌دست هم می‌دهند. اگر سیستم لنفاوی شما به‌درستی کار نکند، به‌طور مزمن بیمار خواهید شد. عملکرد سیستم گردش خون نیز برای زنده نگه‌داشتن ما با رساندن اکسیژن به سلول‌هایمان بسیار مهم است. روغن کرچک نیز می‌تواند این عملکرد را بهبود دهد.

برای القای زایمان استفاده می‌شود.

به گفته متخصصان زنان و زایمان، به بسیاری از زنان باردار که به زمان زایمان رسیده‌اند ولی به‌اندازه کافی برای تولد نوزاد خود آمادگی ندارند، روغن کرچک خوراکی داده می‌شود؛ زیرا این روغن با فشار دادن و انقباض رحم باعث زایمان راحت‌تر می‌شود.

اسید ریسینولئیک موجود در این روغن، گیرنده پروستانوئید EP3 را در رحم فعال کرده و درنتیجه به القای زایمان کمک می‌کند؛ اما در بسیاری موارد ممکن است فرد از استفاده آن اجتناب کند، زیرا مزه خوبی ندارد و باعث ایجاد حالت تهوع زیاد در مادر می‌شود.

برای از بین بردن خال و کیست استفاده می‌شود.

استفاده از این روغن با مقداری جوش‌شیرین بر روی ناحیه عفونی دارای کیست و خال می‌تواند مفید باشد. درواقع مصرف موضعی روغن کرچک با حل کردن کیست‌ها و میخچه‌ها مشکل آن‌ها را حل می‌کند. همچنین گفته می‌شود که این روغن به حل شدن کیست در تخمدان کمک می‌کند زیرا اسید چرب موجود در روغن کرچک به‌راحتی توسط پوست جذب می‌شود؛ اما همه افراد مبتلا به این بیماری حاضر به خوردن روغن کرچک نیستند.

برای یبوست معجزه می‌کند.

این روغن به‌صورت خوراکی به‌عنوان یک ملین بسیار عالی در طب سنتی شناخته شده است و به افرادی که دچار یبوست مزمن هستند توصیه می‌شود. اسید ریسینولئیک موجود در این روغن در روده آزاد می‌شود و سپس به‌عنوان یک ملین شروع به کار می‌کند. گرمای ایجاد شده توسط روغن کرچک با کمک به فرآیند هضم و پاکسازی سیستم با کمک به حرکت صحیح مواد در روده شروع به عمل می‌کند و یبوست را از بین می‌برد.

برای درمان دردهای مفاصل مناسب است.

این روغن یک ضدالتهاب طبیعی است. به همین دلیل برای درمان آرتریت شناخته شده است. خواص ضدالتهابی، آن را به روغن ماساژی ایده‌آل برای تسکین درد مفاصل، التهاب اعصاب و درد عضلات تبدیل کرده است. ماساژ مفصل با روغن کرچک و قرار دادن کیسه آب گرم بعدازآن روی ناحیه دردناک به تسکین درد کمک می‌کند. در موارد آرتریت، اگر این روند دو بار در هفته تکرار شود، نتایج بهتری را تجربه خواهید کرد.

روغن کرچک برخی از مشکلات شدید پوست را کاهش می‌دهد.

طرز استفاده از روغن کرچک برای صورت چگونه است؟

این روغن غلیظ است، بنابراین باید قبل استفاده از آن بر روی پوست خود، حتماً آن را با روغن حامل مخلوط کنید. روغن‌های حامل رایج عبارت‌اند از:

همچنین می‌توانید آن را به کره شیء اضافه کنید تا اثر مرطوب‌کنندگی بیشتری داشته باشد. این مخلوط را قبل از خواب و بعد از تمیز کردن پوست به‌صورت خود بمالید. می‌توانید روغن را یک شب روی پوست بگذارید و صبح روز بعد آن را با شوینده‌ای ملایم بشویید یا بعد از یک تا پنج دقیقه آن را با یک پارچه گرم پاک کنید.

عوارض جانبی احتمالی استفاده از روغن کرچک برای پوست

اگرچه این روغن ایمن است ولی نتایج مطالعات و بررسی‌ها نشان می‌دهد که استفاده موضعی از روغن کرچک در برخی افراد بخصوص افراد مبتلا به درماتیت باعث تحریک پوست می‌شود و این افراد نباید بدون دستور پزشکی از هیچ‌گونه ماده طبیعی برای پوستشان استفاده کنند.

اگر دچار درماتیت یا بیماری پوستی دیگری هستید، قبل از استفاده از هر محصول جدید با متخصص پوست خود مشورت کنید. به‌علاوه هنگام استفاده از این روغن مراقب باشید داخل چشمتان نرود زیرا می‌تواند چشم را تحریک کند. درصورتی‌که ناخواسته این اتفاق افتاد سریعاً چشم خود را با آب ولرم و زیاد بشویید.

توجه داشته باشید برای جلوگیری از عوارض احتمالی این روغن، حتماً آن را از فروشگاه‌های معتبر تهیه کنید تا مطمئن باشید روغنی خالص را استفاده می‌کنید؛ زیرا در صورت ترکیب این روغن با روغن‌های تجاری دیگر ممکن است عوارض پوستی مختلفی برای شما ایجاد شود.

عوارض جانبی احتمالی استفاده از روغن کرچک برای پوست

سؤالات متداول در مورد استفاده از فواید روغن کرچک برای پوست

با اینکه تمامی نکات مهم برای استفاده از این روغن بر روی پوست در مقاله گفته شد در اینجا می‌خواهیم چند سؤال متداول و مهم را در مورد خواص روغن کرچک برای پوست پاسخ دهیم که عبارت‌اند از:

آیا این روغن برای پوست خشک مفید است؟

این روغن مرطوب‌کننده‌ای طبیعی و بر پایه روغن است و برای افرادی که پوست خشک دارند، انتخاب خوبی است.

آیا روغن کرچک برای پوست‌های چرب مفید است؟

این روغن ضد باکتری است، بنابراین می‌تواند به‌عنوان پاک‌کننده برای کسانی که چربی اضافی و منافذ مسدود شده در پوست دارند، مناسب باشد. بااین‌حال به‌عنوان آبرسان و مصرف روزانه برای پوست چرب توصیه نمی‌شود؛ زیرا می‌تواند چربی پوست را افزایش دهد.

آیا روغن کرچک برای پوست‌های حساس خوب است؟

پاسخ این سؤال به این موضوع بستگی دارد که پوست شما حساس و چرب است یا حساس و خشک می‌باشد. معمولاً برای پوست‌های خشک و حساس که التهاب هم دارد مفید است ولی در صورت داشتن پوست چرب و حساس باید با احتیاط و تعداد دفعات کمتر در هفته مثلاً یک یا دو بار در هفته به مقدار کم استفاده شود.

سخن پایانی …

روغن کرچک دیگر مانند قدیم فقط برای رفع یبوست نیست. در حال حاضر از این روغن به دلیل ترکیبات فوق‌العاده‌ای که دارد در ساخت بسیاری از محصولات آرایشی و مراقبتی استفاده می‌شود. همچنین می‌توانید خود آن را بعد از رقیق کردن با یک روغن حامل به‌صورت روزانه برای پوست و به‌صورت هفتگی برای داشتن موهایی سالم و زیبا استفاده کنید.

تمامی مطالب سایت سفیر زیبایی از مقالات معتبر و مورد تایید پزشکان سرتاسر دنیا ترجمه و جمع آوری شده است اما به دلیل متفاوت بودن شرایط افراد ممکن است برای شما مناسب نباشد. بنابراین جهت استفاده از دستورالعمل ها حتما با پزشک مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا