سلامتی

تمام خواص هل که سلامتی را به شما هدیه می دهد!

هل یکی از ادویه‌ای بسیار خوش عطر است که به دلیل همین عطر عالی در بسیاری از غذاهای مختلف در سراسر جهان استفاده می‌شود؛ اما در کنار این عطروطعم عالی نباید از خواص هل برای سلامتی غافل ماند! این ادویه می‌تواند از جهات مختلف برای بدن ما مفید باشد که آگاهی در مورد آن‌ها باعث می‌شود توجه بیشتری نسبت به مصرف آن در رژیم غذایی خود داشته باشید.

در این مقاله از سفیر زیبایی قصد داریم شما را با بهترین خواص هل برای سلامتی آشنا کنیم که قطعاً برایتان جالب خواهد بود. پس تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.

هل چه نوع گیاهی چیست؟

هل یکی از ادویه‌های معروف است که در هند به آن ” Elaichi” می‌گویند و از نظر عرب‌زبان‌ها ادویه‌ای است که از دانه‌های چند گیاه از خانواده زنجبیل تهیه می‌شود. این ادویه درواقع بومی کشورهای هند، بوتان، اندونزی و نپال است. غلاف‌های هل، اغلب به رنگ سبز یا خاکی هستند و سطح مقطع مثلثی دارند که معمولاً به شکل دوک دیده می‌شوند. هل که ملکه ادویه‌ها نیز نامیده می‌شود، سومین ادویه گران‌قیمت جهان است که بعد از زعفران و وانیل قرار گرفته است و انواع مختلفی نیز دارد.

انواع هل چیست؟

به‌طورکلی دو دسته اصلی هل شامل هل سبز و هل سیاه می‌باشد. هل سبز همان نوعی است که در جهان برای استفاده در دستورالعمل‌های غذایی و دسر بیشتر شناخته می‌شود و رایج‌ترین نوع آن است. این نوع هل بیشتر از هند توزیع می‌شود.

هل سیاه بومی هیمالیاهای شرقی است و بیشتر در سیکیم، شرق نپال و بخش‌هایی از بنگال غربی در هند کشت می‌شود که گاهاً به رنگ قهوه‌ای و همچنین نسبت به هل سبز کمی کشیده است. از هل سیاه بیشتر در غذاهای شور مانند خورشت کاری و بریانی استفاده می‌شود. همچنین یک عنصر ضروری در گارام ماسالا (ترکیب ادویه‌جات) است.

از طرفی دانه‌های قهوه‌ای تیره آن به خاطر ارزش‌های دارویی خود مثلاً به‌عنوان خواص هل در طب اسلامی شناخته می‌شوند که یکی از علت‌های مهم این کاربرد محتوای مواد مغذی آن شامل روغن‌های فرار، کلسیم، آهن و غیره است.

انتخاب بهترین هل برای سلامتی

تاریخچه استفاده از خواص هل چیست؟

قدمت استفاده از هل به حداقل 4000 سال قبل برمی‌گردد. این ادویه که یکی از قدیمی‌ترین ادویه‌های جهان به‌حساب می‌آید، در مصر باستان به دلیل خواص دارویی و حتی به‌عنوان بخشی از مراسم و مومیایی کردن مورد استفاده قرار می‌گرفت.

همچنین رومی‌ها و یونانی‌ها از این ادویه برای عطر تندش استفاده می‌کردند. وایکینگ‌ها نیز در طول سفر خود آن را کشف کردند و به اسکاندیناوی آوردند. در حال حاضر گواتمالا بزرگ‌ترین تولیدکننده این ادویه در جهان است.

خواص هل برای سلامتی چیست؟

هل خواص بسیار زیادی برای سلامت ما دارد و شاید مهم‌ترین آن این باشد که به بهبود سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند و از برخی بیماری‌های جدی مانند سرطان جلوگیری می‌کند. همچنین به درمان دیابت کمک می‌کند و به شما در مقابله با افسردگی کمک خواهد کرد. به‌طور دقیق‌تر مهم‌ترین فواید هل برای سلامتی عبارت‌اند از:

1. خواص هل برای معده بسیار مفید است.

بر اساس یک مطالعه هندی، از خواص هل می‌توان در غذاها نه‌تنها برای طعم و عطر بسیار عالی آن، بلکه برای تقویت هضم و بهبود عملکرد معده نیز استفاده کرد. این ادویه همچنین متابولیسم را با توجه به خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی آن افزایش می‌دهد. به‌علاوه هل با تحریک ترشح اسید صفراوی در معده، کمک بیشتر به هضم و متابولیسم چربی مناسب خواهد کرد. این ادویه همچنین از سایر بیماری‌های گوارشی مانند رفلاکس اسید، سوزش سر دل، اسهال و غیره جلوگیری می‌کند.

2. سلامت قلب را افزایش خواهد داد.

خواص هل به دلیل آنتی‌اکسیدان‌های قوی موجود در این ادویه می‌تواند سلامت قلب شما را تقویت کند. هل همچنین حاوی فیبر است که ماده مغذی بسیار مفید برای بدن می‌باشد و می‌تواند به کاهش سطح کلسترول و تقویت سلامت قلب کمک کند.

این ادویه همچنین می‌تواند سطح فشارخون را کاهش دهد که یکی از عوامل اصلی در ایجاد بیماری‌ها و نارسایی‌های قلبی محسوب می‌شود. شما به‌سادگی می‌توانید برای تنظیم فشارخون خود معجونی از یک قاشق چای‌خوری گشنیز و کمی هل به همراه یک فنجان آب هلو تازه میل کنید.

به نظر می‌رسد خواص هل سیاه در مورد سلامت قلب بسیار بهتر از هل سبز عمل می‌کند. نتایج تحقیقات بر روی بیماران مبتلا به بیماری ایسکمیک قلبی نیز انجام شد که پروفایل لیپیدی پلاسما و وضعیت آنتی‌اکسیدانی و فعالیت فیبرینولیتیک آن‌ها (فرآیندی که از ایجاد لخته‌های خون در رگ‌ها و ایجاد مشکلاتی مانند سکته قلبی یا مغزی و یا آمبولی ریوی جلوگیری می‌کند) پس از مصرف هل سیاه بهبود پیدا کرد.

از طرفی طبق گزارش دانشکده پزشکی هاروارد، هل یکی از موادی است که متخصصان قلب معمولاً آن را برای وعده شام پیشنهاد می‌کنند.

3. به جلوگیری از ابتلا به سرطان کمک می‌کند.

خواص هل پتانسیل خود را به‌عنوان یک درمان طبیعی سرطان نشان داده است. چندین مطالعه حیوانی نشان داده است که از این ادویه می‌توان برای پیشگیری، به تأخیر انداختن و حتی معکوس ساختن سرطان استفاده کرد. طبق یک مطالعه نیز، تجویز پودر هل باعث کاهش بروز تومورها شده است. هل همچنین التهاب عمومی را کاهش می‌دهد که رشد سلول‌های سرطانی را مهار و مرگ آن‌ها را تشویق می‌کند.

4. دارای خاصیت ادرارآور است.

خواص هل دارای اثرات دیورتیک است که می‌تواند برای موارد فشارخون بالا، نارسایی قلبی و صرع مفید باشد. این خواص دیورتیک هل با افزایش حجم ادرار به سم‌زدایی بهتر از بدن نیز کمک می‌کند.

5. خواص هل با افسردگی مبارزه خواهد کرد.

خواص هل می‌تواند به افراد در مقابله با افسردگی نیز کمک کند. کافی است چند دانه هل را پودر کرده و همراه با چای روزانه خود دم کنید. برای نتایج بهتر، باید به‌صورت منظم از چای یا دمنوش هل به‌تنهایی یا با ترکیبات دیگر مانند چای سبز یا چای سیاه استفاده نمایید.

درمان بیماری ها با مصرف مداوم هل

6. خواص هل با آسم مبارزه می‌کند.

هل در مبارزه با علائم آسم مانند خس‌خس سینه، سرفه، تنگی نفس و سفتی در قفسه سینه نقش دارد. این ادویه با افزایش گردش خون در ریه‌ها تنفس را آسان‌تر می‌کند. همچنین با تسکین غشاهای مخاطی با التهاب مرتبط مبارزه می‌کند. هل سبز را می‌توان برای درمان آسم، برونشیت و بسیاری از مسائل تنفسی دیگر استفاده کرد.

7. در درمان دیابت مؤثر است.

هل سرشار از ماده معدنی منگنز است. این ماده معدنی در بدن می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد که یکی از بهترین خواص هل محسوب می‌شود.

8. خواص هل سلامت دهان را بهبود می‌بخشد.

هل دارای خواص ضد میکروبی است که سلامت دهان را افزایش می‌دهد. هل می‌تواند در برابر پاتوژن‌های دهان مانند استرپتوکوک موتانس از شما محافظت کند. طعم تند هل حتی جریان بزاق را تحریک می‌کند که درنتیجه می‌تواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کند.

هل همچنین می‌تواند به‌خوبی در درمان بوی بد دهان مؤثر باشد. به‌خصوص هنگامی‌که مخلوطی از ادویه‌جات، ترشیجات، ازجمله دانه‌های بادیان، هل و رازیانه را مصرف کنید بوی بد دهان تا حد قابل‌توجهی برطرف می‌شود.

9. اشتها را افزایش می‌دهد.

از خواص هل بصورت دانه خود هل یا روغن آن می‌توانید به‌عنوان محرک اشتها استفاده کنید. هل همچنین می‌تواند به درمان هیستوپلاسموز کمک کند که یکی از علائم این وضعیت کاهش اشتها است.

10. خواص هل سطح فشارخون را کاهش می‌دهد.

هل به‌طور مؤثر فشارخون را کاهش می‌دهد؛ بنابراین افرادی که دچار افت فشار می‌شوند باید در مصرف آن محتاط باشند. شما می‌توانید به‌سادگی هل را در سوپ‌ها و خورش‌ها یا حتی غذاهای پخته‌شده‌تان بگنجانید تا سطح فشارخون خود را کنترل کنید.

11. سلامت جنسی را بهبود می‌بخشد.

هل سرشار از ترکیبی به نام سینئول است و فقط کمی پودر هل می‌تواند محرک‌های عصبی را آزاد کند و میل جنسی شما را افزایش دهد. برخی گزارش‌ها می‌گویند که مصرف منظم هل می‌تواند ناتوانی جنسی را نیز درمان کند.

12. می‌تواند سکسکه را درمان کند.

از فواید هل این است که دارای خواص شل کننده عضلات می‌باشد و این ویژگی می‌تواند به تسکین سکسکه کمک کند. تنها کاری که باید در شرایط سکسکه انجام دهید این است که یک قاشق چای‌خوری پودر هل را به آب داغ اضافه کنید. اجازه دهید حدود 15 دقیقه دم بکشد. صاف کنید و به‌آرامی مصرف کنید.

13. به درمان گلودرد کمک می‌کند.

مخلوط هل، دارچین و فلفل سیاه می‌تواند برای درمان گلودرد معجزه کند. درحالی‌که خواص هل گلودرد را تسکین می‌دهد و تحریک را کاهش می‌دهد، دارچین محافظت ضد باکتریایی دارد و فلفل سیاه نیز فراهمی زیستی این دو ماده را بهبود می‌بخشد. می‌توانید 1 گرم پودر هل و 1 میلی‌گرم پودر دارچین و 125 میلی‌گرم فلفل سیاه به همراه 1 قاشق چای‌خوری عسل را برای بهبود گلودرد همراه با یک لیوان آب جوش میل کنید یا می‌توانید مواد را بدون آب جوش باهم ترکیب کرده و روزی سه بار آن را مصرف کنید. هل همچنین باعث کاهش حالت تهوع و جلوگیری از استفراغ می‌شود.

14. گردش خون را بهبود می‌بخشد.

هل حاوی ویتامین C است که یک آنتی‌اکسیدان بسیار قویمی‌باشد. درنتیجه خواص هل می‌تواند گردش خون را در سراسر بدن بهبود بخشیده و از بسیاری بیماری‌های ناشی از اختلال گردش خون مانند واریس جلوگیری نماید. همچنین افزایش گردش خون می‌تواند سلامت پوست و مو را بهبود دهد.

مزایای هل برای زیبایی پوست و مو

فواید هل برای پوست چیست؟

فواید هل برای پوست را می‌توان به خواص ضد باکتریایی و آنتی‌اکسیدانی آن نسبت داد. این ادویه به درمان حساسیت‌های پوستی کمک می‌کند و رنگ پوست را بهبود می‌بخشد. همچنین می‌توان از آن به‌عنوان ابزاری برای پاکسازی پوست و جلوگیری از پیری زودرس استفاده کرد؛ زیرا آنتی‌اکسیدان‌های قوی دارد که از پیر شدن و افتادگی پوست جلوگیری می‌کنند.

همچنین یکی از خواص هل این است که می‌تواند پوستی روشن به شما بدهد. اسانس هل به از بین بردن لکه‌ها کمک می‌کند و درنتیجه پوستی روشن‌تر به شما می‌دهد.

می‌توانید محصولات مراقبت از پوست حاوی هل یا اسانس آن را برای این منظور خریداری کنید. یا می‌توانید به‌سادگی پودر هل را با عسل مخلوط کرده و به‌عنوان ماسک صورت استفاده کنید.

از طرفی هل به‌خصوص نوع سیاه آن دارای خواص ضد باکتریایی است که می‌تواند برای برخی آلرژی‌های پوستی مفید باشد. استفاده از ماسک هل و عسل (مخلوطی از پودر هل و عسل) روی ناحیه آسیب‌دیده می‌تواند تسکین‌دهنده باشد. نکته دیگر این است که عطر بی‌نظیر هل باعث شده است یکی از اسانس‌های عالی در محصولات مراقبت پوست و لوازم‌آرایش محسوب شود.

عطرهای سبک شرقی و سایر محصولات معطر، اغلب از هل به‌عنوان یک ماده در کنار سایر اسانس‌ها استفاده می‌کنند. همچنین از بالم لب‌های دارای این روغن ادویه می‌توانید برای بهبود ترک‌های لب و سلامت آن استفاده کنید. می‌توانید به‌سادگی روغن هل را قبل از رفتن به رختخواب روی پوست خود بمالید و صبح آن را بشویید.

خواص هل برای مو چیست؟

خواص هل ناشی از آنتی‌اکسیدان‌های آن و به‌خصوص نوع سیاه این گیاه، پوست سر شما را تغذیه کرده و سلامت آن را بهبود می‌بخشد. این ادویه همچنین فولیکول‌های مو را تغذیه می‌کند و استحکام مو را افزایش می‌دهد. می‌توانید موهای خود را با آب هل بشویید (پودر را با آب مخلوط کرده و قبل از شامپو استفاده کنید) تا به نتیجه دلخواه برسید. خواص ضد باکتریایی این ادویه حتی عفونت‌های پوست سر را در صورت وجود درمان می‌کند. از طرفی این ادویه ریشه موهای شما را تقویت کرده و به موهای شما درخشندگی می‌بخشد.

چگونه از خواص هل در آشپزی استفاده کنیم؟

هل یکی از باارزش‌ترین ادویه‌ها در سراسر جهان است. می‌توان از آن به‌صورت کامل و همچنین به‌صورت آسیاب شده در انواع غذاها از پودر کاری، دال و ماسالا گرفته تا دسر و نوشیدنی استفاده کرد. در زیر روش‌هایی برای استفاده از هل به‌عنوان یک ماده عالی در پخت انواع غذا ذکر شده است:

  • در هند، هل یکی از اجزای اصلی گارام ماسالا است، ترکیبی از ادویه‌جات که در غذاهای گیاهی و غیر گیاهی استفاده می‌شود. همچنین یک عنصر مهم در تهیه پودر کاری است که معمولاً در آشپزی هندی و شرقی استفاده می‌شود که در حال حاضر در کشور عزیزمان ایران نیز بسیار کاربرد دارد.
  • هل را می‌توان به چای یا قهوه اضافه کرد تا عطر دلپذیر و با طراوت آن را منتقل کند و شما را از خواص دمنوش هل بهره‌مند سازد. می‌توانید قبل از دم کشیدن، مقداری هل به قهوه آسیاب شده خود اضافه کنید و سپس آن را شیرین کرده و روی آن خامه بزنید.
  • غلاف هل سبز کامل به چلوگوشت، کاری و غذاهای گرم اضافه می‌شود. همچنین یک ادویه عالی برای مزه دار کردن انواع گوشت بخصوص گوشت کبابی است.
  • علاوه بر غذاهای خوش‌طعم، از خواص هل می‌توان در دسرهایی مانند فرنی، شله‌زرد و همچنین شیرینی‌هایی مانند حلوا و غیره استفاده کرد تا طعم متمایزی به آن ببخشد و فواید خوبی برای سلامت شما ایجاد کند. در کشورهای اسکاندیناوی برای طعم دادن به انواع شیرینی‌های شیرین و نان‌ها به‌جای دارچین از هل استفاده می‌شود.
  • دانه‌های هل آسیاب شده را می‌توان برای طعم دادن به غذاهایی مانند سوپ، خورش، پوره و غذاهای برنجی نیز استفاده کرد. می‌توانید مقداری دانه به پودینگ برنج، بستنی، کاستارد خانگی خود اضافه کنید یا آن‌ها را روی سالاد میوه تازه بپاشید.
  • مرغ را می‌توان با عسل، هل و فلفل مزه دار کرد.
  • می‌توانید سالاد مرکباتی از مرکبات مانند گریپ‌فروت و پرتقال تهیه کنید، آن را با عسل شیرین کنید و با آب‌لیمو و هل مزه دار کنید.
    ما در اینجا تنها تعدادی موارد را به‌عنوان پیشنهاد آوردیم، درحالی‌که شما می‌توانید استفاده‌های بسیار گسترده‌ای از این ادویه بی‌نظیر داشته باشید.
عوارض مصرف بیش از حد هل

نحوه انتخاب و نگهداری هل خوب

هم هل کامل و هم دانه‌های آسیاب شده آن در انواع عطاری‌ها و فروشگاه‌ها به فروش می‌رسد. برای اطمینان از خلوص ادویه هل پیشنهاد می‌کنیم خود آن را تهیه کرده و در خانه آسیاب کنید. همچنین برای دستورات غذایی و دسر، هل سبز بهتر از هل سیاه است که برای غذاهای شیرین و خوش‌طعم بسیار مناسب می‌باشد. بهترین هل، هلی است که بوی ترکیبی از کاج و گل را داشته باشد.

لازم به ذکر است هل آسیاب شده طعم خود را به‌سرعت از دست می‌دهد درحالی‌که خود دانه‌های هل برای یک سال یا حتی بیشتر بدون خرابی باقی خواهد ماند. هل یک ادویه گران‌قیمت است و به همین دلیل اغلب ادویه‌های دیگری به هل آسیاب شده اضافه می‌شود تا هزینه آن کاهش یابد. باز شدن غلاف‌ها یا آسیاب شدن دانه‌ها به دلیل از بین رفتن سریع اسانس‌ها باعث از بین رفتن سریع طعم و عطر هل می‌شود. به همین دلیل تهیه نوع آسیاب شده آن اصلاً توصیه نمی‌شود.

در مورد نگهداری مناسب خواص هل باید از خود آن بخوبی نگهداری کنید و برای حفظ طعم و عطر و افزایش عمر مفید آن بهترین راه این است که هل را به‌صورت کامل نگهداری کنید و هر موقع نیاز داشتید چند دانه را در هاون بکوبید یا آسیاب کنید؛ زیرا وقتی دانه‌های هل در معرض اکسیژن یا آسیاب قرار می‌گیرند طعم و عطر خود را به‌سرعت از دست می‌دهند. هل کامل را می‌توانید تا یک سال در یک ظرف دربسته در جای خشک و خنک نگهداری کنید. رطوبت و نور نیز می‌تواند منجر به خراب شدن این ادویه شود.

برای نگهداری انبوه و درازمدت، غلاف‌ها باید در کیسه‌های توپی با روکش پلی‌اتیلن در جعبه‌های چوبی نگهداری شوند. این کار باعث حفظ رنگ سبز غلاف‌ها می‌شود. قبل از قرار دادن هل‌ها در هر مکانی برای نگهداری، مطمئن شوید که کاملاً خشک شده‌اند؛ زیرا هرگونه رطوبت در کیسه باعث پوسیدگی آن‌ها می‌شود. علاوه بر این، آن‌ها باید به‌طور منظم برای علائم رطوبت یا فساد بررسی شوند. اتاق نگهداری باید تاریک، خشک، تمیز، خنک و عاری از آفات باشد.

آیا هل عوارض جانبی هم دارد؟

هر ماده طبیعی و مفیدی درصورتی‌که در شرایط نامناسب و یا بیش‌ازاندازه استفاده شود می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد و هل هم همین‌طور است. طبع هل گرم و خشک است؛ بنابراین اگرچه یک ادویه عالی برای بلغمی‌مزاج‌ها محسوب می‌شود ولی مصرف بیش‌ازحد آن برای بهره وری بیشتر از خواص هل برای افرادی که خودشان طبع گرمی دارند، می‌تواند منجر به حساسیت‌هایی مانند خارش یا راش شود.

اگرچه مصرف هل در مقادیر طبیعی بی‌خطر است، اما مصرف ادویه به‌عنوان دارو ممکن است عوارض نامطلوبی در دوران بارداری و شیردهی داشته باشد؛ بنابراین باید از مصرف بیش‌ازحد آن خودداری نمایید.

همچنین اگر سنگ کیسه صفرا دارید، از مصرف آن خودداری کنید؛ زیرا دانه هل به‌عنوان محرک کولیک سنگ کیسه صفرا شناخته شده است.

سخن پایانی…

همان‌طورکه مشاهده کردید هل ادویه‌ای است که به خاطر طعم و خواص دارویی‌اش کاملاً در جهان شناخته شده است. این ادویه در انواع مختلف موجود است و دارای بسیاری از مواد مغذی ضروری برای بدن می‌باشد که خواص هل را تشکیل می‌دهند. به‌عنوان‌مثال خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و ضد باکتریایی هل به طرق مختلف برای سلامتی شما مفید است. ما در این مقاله سعی کردیم بهترین فواید و روش‌های مصرف هل را برای شما شرح دهیم. برای ما در پایین همین صفحه بنویسید شما از هل در چه مواردی استفاده می‌کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا