آگاهی کامل در رابطه با روش های ممتاز عمل بینی استخوانی

بینی مشخصترین ویژگی در صورت شما است که اگر شکل زیبا و متناسبی داشته باشد میتواند جذابیت فوقالعادهای برایتان ایجاد کند. حتی یک تغییر جزئی در اندازه یا شکل آن میتواند ظاهر شما را تا حد زیادی تغییر دهد. هدف از عمل بینی استخوانی نیز بهبود زیبایی بینی و ایجاد هماهنگی هرچه بیشتر با سایر اجزای صورت است.
در این مقاله از سفیر زیبایی قصد داریم تمامی اطلاعات مورد نیاز در مورد عمل بینی استخوانی را در اختیار شما قرار دهیم. پس اگر شما هم بینی استخوانی دارید و میخواهید آن را جراحی کنید در ادامه با ما همراه باشید.
عمل بینی استخوانی چیست؟
رینوپلاستی اصطلاح علمی برای جراحی زیبایی بینی است که میتواند علاوه بر شکل ظاهری به تغییر شکل داخلی بینی کمک کند تا فرد بتواند راحتتر نفس بکشد. رینوپلاستی نام پزشکی برای روشهای جراحی است که برخی افراد آن را عمل زیبایی بینی، تغییر شکل بینی یا جراحی بینی مینامند که هم برای بینیهای استخوانی و هم برای بینیهای گوشتی مورد استفاده قرار میگیرد. اگرچه بینیهای استخوانی را میتوان با روشهای کمتر تهاجمی مانند تزریق فیلر هم تا حدی اصلاح کرد ولی تغییرات اساسی در ظاهر و اندازه تنها با عمل بینی استخوانی به روش جراحی و سنتی امکانپذیر است و به بازسازی جراحی و شکل دادن به استخوان و غضروف برای بهبود ظاهر یا عملکرد بینی کمک میکند.
عمل بینی استخوانی چه نگرانیهایی را برطرف میکند؟
افرادی که نیاز به رفع عیوب در بینی استخوانی خود دارند برای جراحی بینی به متخصص مراجعه میکنند. این افراد این شانس را دارند که بعد از جراحی، بینی زیباتری داشته باشند. ازجمله نگرانیهایی که معمولاً در بینیهای استخوانی وجود دارد و میتوان آنها را با جراحی برطرف کرد، عبارتاند از:
- وجود قوز یا فرورفتگی در تیغه بینی
- تیغه بینی کج
- بینی عقابی
- عدم تقارن سوراخهای بینی
- بینی بزرگ
- افتادگی نوک بینی

مشاوره جراح پلاستیک برای عمل بینی استخوانی
افراد به دلایل مختلفی تمایل به جراحی بینی استخوانی دارند. مثلا برخی افراد در تنفس به کمک بینی مشکل دارند. برخی دیگر آسیب تروماتیک مانند ضربه توپ بهصورت داشتهاند و میخواهند عدم تقارن حاصل را اصلاح کنند. بسیاری از بیمارانی که میخواهند عمل بینی استخوانی را انجام دهند نیز فقط میخواهند با تغییر اندازه یا شکل بینی از طریق این جراحی ظاهر خود را بهبود بخشند تا بینی هماهنگی بیشتری با سایر ویژگیهای صورت داشته باشد.
مهم است که با هر هدفی که میخواهید عمل بینی استخوانی را انجام دهید با یک جراح پلاستیک صورت متخصص و کار بلد در جراحی بینی مشورت کنید. در طول مشاوره، جراح عکسهایی میگیرد و پاسخ سؤالات زیر را که درنتیجه جراحی و انتخاب بهترین تکنیک برای عمل بینی استخوانی تأثیر دارند را مشخص خواهد کرد:
- نوع پوست
- پیشینه قومیتی
- سن (عمل بینی استخوانی زیر 15 سال امکانپذیر نیست، مگر اینکه مشکلات تنفسی شدید وجود داشته باشد)
- سابقه جراحی یا ضربه قبلی
- سابقه انسداد بینی یا مشکلات تنفسی
علاوه بر این، جراح توضیحات زیر را به شما ارائه خواهد داد تا با دید بازتری برای انجام عمل بینی استخوانی آماده شوید:
- چگونه میتوان استخوانها و غضروف بینی را برای تغییر شکل بینی تراشید
- آنچه فرد میتواند از این روش انتظار داشته باشد
- مکان انجام عمل بینی استخوانی
- گزینههایی برای بیهوشی
- عوارض احتمالی
سایر روشهای توصیه شده مانند تزریق فیلر بینی، کاشت چانه، برای متعادل کردن ویژگیهای صورت و … نیز ممکن است مورد بحث قرار بگیرد و در صورت نیاز برای شما انجام شود. ممکن است اصلاحات مورد نظر شما برای انجام جراحی سطحی باشند و اصلاً نیاز به جراحی نباشد و بتواند با تزریق فیلر نیز به هدف مورد نظر دست یافت که تمامی این موارد را متخصص شما درصورتیکه واقعاً دلسوز و باتجربه باشد در جلسه مشاوره به شما خواهد گفت.
در صورتی که تصمیم نهایی خود را برای جراحی گرفتهاید پزشک چندین عکس از زوایای مختلف بینی شما خواهد گرفت و اگر مجهز به نرمافزارهای بروز باشد به شما نشان خواهد داد که بعد از عمل بینی استخوانی چه تغییراتی برای شما و چهرهتان ایجاد میشود. همچنین در این جلسه باید گزارش کاملی از تمامی داروهایی که استفاده میکنید چه بهصورت شیمیایی و چه بهصورت گیاهی یا مکملهای مورد استفاده را به پزشک ارائه دهید تا در صورت نیاز قبل از انجام عمل بینی استخوانی مصرف آنها قطع شود؛ زیرا برخی از این داروها رقیقکننده خون هستند و میتوانند منجر به عود عوارضی مانند خونریزی بعد از عمل شوند.
اقداماتی که باید قبل از عمل بینی استخوانی انجام داد، چه مواردی هستند؟
افرادی که برای عمل جراحی بینی استخوانی اقدام میکنند یک سری توصیهها برای داشتن یک جراحی بینی ایمن و رضایتبخش وجود دارد که برای آماده شدن جهت انجام این جراحی باید انجام دهند. این توصیهها عبارتاند از:
- مصرف مسکنهایی مانند پروفن از دو هفته قبل از جراحی بینی ممنوع است.
- برای مدتی مثلاً یک هفته قبل از عمل بینی استخوانی باید از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل اجتناب کنید.
- اگر از بیماری خاصی رنج میبرید یا داروی خاصی مصرف میکنید، باید جراح بینی را مطلع کنید.
- قبل از عمل حتماً به دستشویی بروید.
- شب قبل عمل شام سبک بخورید تا معده در حین جراحی خالی باشد و حدود 6 تا 8 ساعت قبل از جراحی بینی چیزی نخورید. در غیر این صورت ممکن است دچار حالت تهوع و استفراغ بعد از به هوش آمدن شوید، که خود فشار بیشتری را نیز در ناحیه جراحی وارد میکند و میتواند عوارض دیگر را هم تشدید نماید.
- قبل از انجام جراحی، یک آزمایش خون توسط جراح بینی تجویز میشود و حتماً مدارک پزشکی لازم مانند جواب آزمایش را در روز جراحی بینی به همراه داشته باشید.
- در روز جراحی بینی یک ساعت قبل از زمان مقرر و به همراه یک دوست یا یکی از افراد خانواده در کلینیک حضور داشته باشید.

عمل بینی استخوانی یا رینوپلاستی بینی استخوانی چگونه انجام میشود؟
رینوپلاستی میتواند در مرکز جراحی مستقر در مطب جراح، مرکز جراحی سرپایی یا در بیمارستان، بسته به شرایطی که پزشک شما در آن فعالیت دارد، انجام شود. قبل از جراحی، جراح شرححال و معاینه کاملی را از شما انجام میدهد و ارزیابی میکند که آیا نیاز به برداشتن بافت خود فرد مانند پوست یا غضروف برای بازسازی بینی دارد یا خیر؟
صرفنظر از نوع عمل، جراح با استفاده از بیهوشی کامل، اطمینان حاصل میکند که فرد راحت است. بیهوشی عمومی باعث خواب عمیق در حین جراحی میشود درحالیکه ترکیبی از داروهای آرامبخش خفیف و بیحسی موضعی به بیمار اجازه میدهد در طول عمل بیدار اما آرام و بدون درد بماند. معمولاً برای عمل بینی استخوانی به دلیل عمیق بودن جراحی از بیهوشی کامل استفاده میشود.
هنگامیکه فرد تحت بیهوشی قرار میگیرد، جراح ممکن است برش اولیه را در قسمت زیرین بینی ایجاد کند و سپس پوست را بلند کند تا به استخوان و غضروف زیرین دسترسی پیدا نماید. جراح از چاقوی جراحی برای برداشتن غضروف اضافی و ابزار ظریفی به نام استئوتوم برای شکل دادن به استخوان بینی استفاده میکند.
در حین انجام جراحی زیبایی برای بهبود ظاهربینی، جراح ممکن است با جراحی مشکلات موجود در راه هوایی بینی را نیز برای بهبود تنفس بینی برطرف کند. بسته به هدف عمل بینی استخوانی تکنیکهای مورد استفاده توسط متخصص جراح متفاوت است که چند نمونه از این تکنیکها عبارتاند از:
- سپتوپلاستی بینی برای صاف کردن سپتوم بینی منحرف شده، یعنی دیواره داخلی که دو حفره بینی را از هم جدا میکند.
- کاهش شاخک تحتانی برای رفع ساختارهای استخوانی پوشیده از غشاء در داخل بینی که ممکن است به دلیل آلرژی یا مشکلات سینوسی بزرگ شوند.
- ترمیم دریچه بینی برای تقویت یا بزرگ شدن مکانهای باریک غیرعادی داخل بینی
- پیوند غضروف که برای تقویت و حمایت از بینی در حین جراحی زیبایی بینی یا جراحی راه هوایی بینی انجام میشود. (بیشتر این گرافتها جهت پیوند از تیغه بینی (از داخل بینی) یا در جراحیهای پیچیدهتر از پشت گوش یا از دیواره قفسه سینه (غضروف دنده) گرفته میشود.)

بعد از عمل بینی استخوانی چه اتفاقی میافتد؟
بلافاصله پس از جراحی بینی استخوانی، جراح اغلب یک آتل کوچک روی بینی بیمار قرار میدهد تا از آن محافظت کند و ساختار جدید را ثابت نگه دارد. آتل باید حداقل پنج روز روی آن بماند. اگر جراح پس از جراحی، پانسمانهای جاذب را در داخل بینی بیمار قرار داده باشد، بعد از یک الی دو روز باید برداشته شود.
جراح احتمالاً از بخیههای قابلجذب در داخل بینی استفاده میکند تا برای کشیدن آن دچار ناراحتی نشوید. این نوع بخیهها بهمرورزمان حل میشوند و نیازی به کشیدن ندارند. اگر بخیههای خارجی وجود داشته باشد، این بخیهها ممکن است یک هفته یا بیشتر پس از جراحی جوش بخورند و کشیده شوند.
ورم بینی استخوانی بعد از عمل ازجمله عوارض طبیعی این جراحی است که ممکن است تا چند هفته نیز ادامه داشته باشد. اگرچه پیشنهاد میشود بلافاصله بعد از انجام جراحی و به هوش آمدن با گذاشتن کمپرس سرد روی بینی(چند بار در روز) میتوانید تا حد زیادی ورم بینی استخوانی بعد از عمل را کاهش دهید و این کار درد را نیز کاهش میدهد ولی یک سال یا بیشتر طول میکشد تا تمام تورمهای بینی برطرف شود. بااینحال، اکثر بیماران در عرض چند هفته بهبودی خوبی را در ظاهر خود مشاهده میکنند.
ممکن است پزشک داروهایی را نیز بهعنوان مسکن برای کاهش دردهای بعد از جراحی برایتان تجویز نماید. کبودی یا تورم جزئی در اطراف چشم نیز بعد از عمل بینی استخوانی از عوارض شایع و البته موقت است. اکثر افرادی که این جراحی را انجام میدهند بعد از یک هفته میتوانند به سر کار خود یا مدرسه برگردند.
لازم به ذکر است که این موارد فقط دستورالعملهای کلی هستند. جراح در مورد انتظارات معقول هر فرد برای دوره پس از جراحی توضیحات لازم را به شما ارائه خواهد داد و اگر مراقبت خاصی لازم باشد نیز برایتان توضیح میدهد.

مهمترین مراقبتهای لازم بعد از عمل بینی استخوانی چیست؟
همانطورکه در قسمت قبل گفتیم در صورت نیاز به مراقبت خاص پزشک موارد را برایتان توضیح خواهد داد ولی برخی از دستورالعملهای مراقبتی کلی که انجام دقیق آنها برای همه بیماران لازم است، عبارتاند از:
- تا دو یا سه هفته پس از جراحی، از دمیدن یا نفس کشیدن از طریق بینی خودداری کنید و بهطور کامل با دهان تنفس کنید.
- در سه روز اول هنگام خواب سر را بالا نگه دارید.
- از آفتاب دوری کنید.
- مراقب باشید تا از فعالیت بدنی اجتناب کنید و خطر هرگونه آسیب را به حداقل برسانید.
در صورت بروز هرگونه مشکل یا تغییر غیرمنتظره فوراً به تیم جراحی هشدار دهید، ازجمله این موارد عبارتاند از:
- تب بیشتر از 101 درجه فارنهایت یا بیشتر از 38 درجه سانتیگراد
- خونریزی بیشازحد
- درد کنترل نشده
- بثورات پوستی
- اختلال بینایی
- هرگونه علائم غیر معمول دیگر

عوارض عمل بینی استخوانی چه میتواند باشد؟
در هر جراحی باز ممکن است عوارضی ایجاد شود و عمل بینی استخوانی نیز با عوارضی همراه است. ازجمله عوارض احتمالی میتوان به خونریزی، واکنش جانبی به بیهوشی و هماتوم، یعنی زمانی که خون در زیر پوست جمع میشود، بهویژه در عمل بینی استخوانی، بیحسی، تورم، زخم داخل بینی و همچنین آسیب به عصب ناحیه بینی ممکن است رخ دهد.
برخی از این عوارض مانند ورم بینی استخوانی، بعد از عمل کاملاً موقتی هستند و از بین خواهند رفت ولی ممکن است برخی عوارض مانند عفونت خطرناک باشند و یا عوارضی مانند آسیبهای عصبی احساس بویایی را از بین ببرند؛ بنابراین بسیار مهم است که در انتخاب جراح انجام دهنده این عمل نهایت دقت را داشته باشید و در یک مرکز تخصصی معتبر و با سابقه عمل بینی استخوانی را انجام دهید تا دچار عوارض خطرناک یا طولانیمدت نشوید. اگر بخواهیم برخی از شایعترین عوارض این جراحی را بهطور مفصلتر توضیح دهیم، عبارتاند از:
درد بعد از جراحی
به دلیل تراشیدن استخوانها و غضروفها در حین جراحی بینی، طبیعی است که بعد از عمل بینی استخوانی وقتی اثر بیهوشیها از بین میرود در برخی نواحی احساس درد داشته باشید. این درد کاملاً موقتی است و با مصرف داروهای مسکن تجویز شده توسط پزشک قابل کنترل و تحمل است.
تورم اطراف چشم و بینی
یکی از شایعترین عوارض عمل بینی استخوانی تورم اطراف چشم و بینی است که در روزهای بعد از جراحی بیشتر به چشم میآید اما بعد از حدود دو هفته این تورم بهمرور کاهش مییابد و لازم به ذکر است که مقدار کمی تورم ممکن است تا شش ماه یا یک سال پس از عمل جراحی بینی وجود داشته باشد و نتایج نهایی جراحی بعد از یک سال دیده میشود که البته به دلیل دائمی بودن نتایج ارزشش را دارد.
کبودی
یکی دیگر از عوارض جانبی شایع مرتبط به جراحی بینی استخوانی کبودی است. میزان کبودی بعد از جراحی بستگی به حساسیت بیمار و وسعت عمل دارد. ممکن است بهبودی این کبودی تا 10 روز طول بکشد و کاملاً طبیعی است. بااینحال اگر چیزی غیرطبیعی به نظر میرسد به جراح بینی خود اطلاع دهید تا در صورت نیاز اقدامات لازم انجام گیرند.
آیا ممکن است نتایج عمل بینی استخوانی تغییر کند؟
مطالعات نشان میدهد بازگشت برآمدگی و قوز در عمل بینی استخوانی، با رعایت مراقبتهای بعد از جراحی مانند ضربه نزدن به بینی برای دوره نقاهت، بهندرت اتفاق میافتد. چسب زدن درست به بینی طبق دستور پزشک، نخوابیدن به پهلو برای مدت محدود و … در کوتاه شدن دوره نقاهت و نتیجه ایدهآل جراحی بینی نیز مؤثر است.

هزینه عمل بینی استخوانی چه میزان است و آیا تحت پوشش بیمه قرار میگیرد؟
هزینه عمل بینی استخوانی به عوامل مختلفی مانند موارد زیر بستگی دارد:
- مهارت پزشک انجام دهنده
- مکان انجام جراحی
- خدماتی که به بیمار ارائه میشود.
- نوع تکنیک انتخابی برای جراحی
- وسعت عمل جراحی
- هدف از جراحی
بهعلاوه با توجه به تغییر قیمتها بر اساس تورم نمیتوان قیمت دقیقی برای عمل بینی استخوانی ارائه داد و معمولاً هزینه انجام عمل توسط پزشکان مختلف با توجه به تواناییهایی که دارند کاملاً متفاوت است. از طرفی این عمل جراحی معمولاً یک عمل زیبایی محسوب میشود که تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرد. بهترین کار این است که در جلسه مشاوره قبل از جراحی از پزشک خود بخواهید تمام هزینهها را برایتان برآورد کند که بروزترین برآورد خواهد بود و میتوانید برنامهریزی بهتری با توجه به آنچه پزشک میگوید انجام دهید.
سخن پایانی …
عمل بینی استخوانی میتواند با دو هدف درمانی و زیبایی انجام شود که هر دو به شما کمک میکنند سالمتر و زیباتر باشید. انجام این عمل درصورتیکه توسط یک جراح حاذق انجام شود با عوارض کم و موقتی همراه است و میتواند نتایج دائمی بسیار خوبی را برایتان ایجاد نماید.