پوست

انواع بیماری پسوریازیس چیست + علائم

بیماری پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که باعث می شود سلول ها به سرعت و بصورت غیر طبیعی در پوست گسترش یابند. این رشد بیش از حد می تواند منجر به پلاک های ضخیم و پوسته پوسته شود که ممکن است برای فرد مبتلا ایجاد خارش و ناراحتی نماید. انواع مختلفی از این بیماری وجود دارد که بسته به ظاهر، اندازه و محل قرارگیری آن ها بر روی بدن متفاوت است.

محرک های محیطی اغلب باعث شدت گرفتن علائم این عارضه پوستی می شوند. با اینکه که شخص نمی تواند این بیماری را به طور کامل و صد در صدی درمان کند، اما تحولات اخیر در درمان پسوریازیس نشان می دهد که افراد مبتلا می توانند تعداد محرک ها و شدت آن را کاهش دهند.

در این مقاله انواع مختلف بیماری پسوریازیس، علائم آن ها و نحوه درمانشان را توضیح می دهیم. با ما همراه باشید.

علائم بیماری پسوریازیس

یکی از مهم ترین علامت های این بیماری مزمن تکه تکه شدن پوست در بعضی نقاط بدن است که به رنگ قرمز و نقره ای دیده می شود. قسمت های نقره ای به ندرت از سطح پوست جدا می شوند. این حالت خارش های شدید و یا احساس سوزش برای فرد ایجاد می کند. علائم پسوریازیس در زمان های مختلف در طول درمان مشاهده می شود. دوره های درمان معمولاٌ بین 1 الی 12 ماه بسته به شدت بیماری به طول می انجامد. در صورت عدم مراقبت نیز بعد از درمان احتمال برگشت بیماری وجود دارد.

براساس بنیاد ملی پسوریازیس انواع این بیماری از نظر شدت به موارد زیر تقسیم می شود:

  • پسوریازیس خفیف کمتر از 3٪ بدن را در بر می گیرد.
  • پسوریازیس متوسط ​​3-10٪ بدن را در بر می گیرد.
  • پسوریازیس شدید بیش از 10٪ بدن را پوشش می دهد.

پلاک ها ی پولک شکل ممکن است در هر نقطه ایجاد شوند اما معمولاً به صورت لکه های کوچک بیشتر روی آرنج، زانوها، کمر و پوست سر ظاهر می شوند.

انواع بیماری پسوریازیس

اشکال مختلفی از پسوریازیس وجود دارد، که شامل موارد زیر می شوند:

  • پلاک
  • معکوس
  • اریترودرم
  • گوته
  • استخوانی

پسوریازیس پلاک:

در حدود 80-90٪ از مبتلایان به این بیماری به نوع پلاک آن مبتلا هستند. در این نوع معمولاً ضایعات برجسته، ملتهب، قرمز، با پوشش پوسته های نقره ای، اندازه بزرگ، بیشتر در آرنج، زانو، پوست سر و کمر دیده می شود.

پسوریازیس معکوس:

این نوع بیماری بیشتر در مناطق زیر دیده می شوند:

  • زیر بغل
  • کشاله ران
  • زیر سینه ها
  • چین های پوستی دیگر، مانند اطراف دستگاه تناسلی و باسن

این نوع بیماری دارای ضایعات قرمزرنگ و حالتی صاف و براق است. معمولاٌ اندازه ی تکه های پوستی با حالت پوشش نقره ای متفاوت است. تحریکات ناشی از مالش و تعریق می تواند این نوع عارضه پوستی را بدلیل قرار گرفتن در لبه های پوستی و نواحی حساس تر کند. در افرادی که اضافه وزن دارند و افرادی که دارای پوستی ضخیم تر هستند، این شرایط بیشتر دیده می شود.

علائم بیماری پسوریازیس

پسوریازیس اریترودرم:

بیماری اریترودرمی نوعی التهاب، اما نادر است که می تواند باعث ایجاد مناطق با قرمزی شدید و دارای سوزش در سطح بدن شود. در افراد مبتلا به نوع پلاک ناپایدار، که در آن ضایعات لبه های مشخصی وجود ندارند، ممکن است نوع اریترودرم ایجاد شود. همچنین ممکن است در لایه برداری از پوست برای درمان این شرایط، خارش شدید و درد وجود داشته باشد. متاسفانه پسوریازیس اریترودرم تعادل شیمیایی بدن را مختل می کند. این تداخل ممکن است باعث از بین رفتن پروتئین و مایعات شود که می تواند منجر به بیماری شدید گردد.

ممکن است تورم به دلیل احتباس مایعات  در این بیماری نیز رخ دهد. این عارضه احتمالاً در اطراف مچ پا ایجاد می شود. ممکن است بدن در تنظیم درجه حرارت خود مشکل داشته باشد که می تواند باعث لرز شود. پسوریازیس اریترودرم همچنین می تواند منجر به ذات الریه و نارسایی احتقانی قلب شود. عوارض نوع اریترودرم می تواند خطرناک باشد. هرکسی که علائم این بیماری را داشته باشد باید سریعاً به پزشک مراجعه کند. افراد مبتلا به نوع اریترودرم ممکن است در صورت شدید بودن علائم، مدت زمان زیادی را در بیمارستان بگذرانند.

پسوریازیس گوته:

نوع گوته یا گوتات اغلب در کودکی یا نوجوانی شروع می شود و به صورت لکه های کوچک، قرمز و جداگانه روی پوست ظاهر می گردد. لکه ها معمولاً به اندازه ضایعات در پسوریازیس پلاک، ضخیم یا پوسته پوسته نیستند.طیف وسیعی از شرایط می تواند این نوع را ایجاد کند، از جمله:

  • عفونتهای تنفسی فوقانی
  • عفونت های استرپتوکوکی
  • لوزه
  • فشار
  • آسیب به پوست
  • برخی داروهای خاص، از جمله داروهای ضد مالاریا، لیتیوم و مسدود کننده های بتا .

نوع گوتات ممکن است بدون درمان برطرف شود و هرگز برنگردد. اما گاهی نیز بعداً به عنوان تکه های پسوریازیس پلاک دوباره ظاهر می شود.

پسوریازیس استخوانی:

نوع استخوانی بیش از کودکان در بزرگسالان تأثیر می گذارد و کمتر از 5٪ موارد از این بیماری را تشکیل می دهد. در این حالت بیماری به صورت چاله های سفید یا تاول های چرکی غیر عفونی روی یک پوست ملتهب و قرمز ظاهر می شود. این نوع عارضه می تواند در مناطق خاصی از بدن، به عنوان مثال، دست و پا و یا بیشتر بدن تأثیر بگذارد. خوشبختانه این شرایط عفونت نیست و مسری هم نمی باشد.

سخن پایانی …

بیماری پسوریازیس مانند برخی از بیماری های شدید پوستی مثل اگزما و روزاسه است که اگر با مرقبت مناسب برای درمان آن اقدام نکنید هر روز شدیدتر می شود. حالت شدید این بیماری افراد مبتلا را بسیار اذیت می کند و این افراد دائما در بدن خود احساس سوزش و خارش دارند و به دنبال داروهایی برای کاهش این التهابات هستند. بنابراین به محض مشاهده علائم به پزشک پوست مراجعه کنید تا در صورت تشخیص این بیماری اقدامات لازم را انجام دهید.

[منبع]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا