پوست

میلیا چیست و چگونه درمان می‌شود؟

عارضه‌های پوستی بسیار زیاد هستند و شاید بیشتر آن‌ها تا قبل از تجربه حتی به گوشتان هم نخورده باشد. میلیا نیز یکی از همان عارضه‌هاست که شاید الآن برایتان سؤال شده که میلیا چیست؟ و چگونه درمان می‌شود؟ در این مقاله می‌خواهیم توضیحات کاملی را درباره اینکه اصلاً میلیا چیست و چگونه اتفاق می‌افتد و موارد مهم مربوط به آن را برایتان توضیح دهیم. با ما همراه باشید.

میلیا چیست؟

کیست میلیوم یک برجستگی کوچک و سفید است که معمولاً در بینی و گونه‌ها ظاهر می‌شود. در بیشتر افراد مبتلا چند کیست همراه با هم ایجاد می‌شوند. به چندین کیست با این ویژگی‌ها میلیا گفته می‌شود.

میلیا هنگامی رخ می‌دهد که کراتین در زیر سطح پوست مانده و نتواند به لایه رویی پوست بیاید. کراتین یک پروتئین قوی است که به‌طور معمول در بافت‌های پوست، مو و سلول‌های ناخن یافت می‌شود اما به‌مرور به سطح آمده و بعد از مدتی جداشده تا سلول‌های جدید جایگزین شوند.

این بیماری ممکن است در هر فردی و در هر سنی اتفاق بیفتد. بااین‌حال آمار آن در نوزادان بیشتر است.

علائم بیماری میلیا چیست ؟

همان‌طور که اشاره کردیم میلیا برجستگی‌های کوچک و گنبدی شکل است که معمولاً به رنگ سفید یا زرد می‌باشد. خوشبختانه این دانه‌ها معمولاً خارش‌دار یا دردناک نیستند. بااین‌حال، ممکن است برای برخی افراد آزاردهنده شوند. مواردی مثل ملحفه یا لباس زبر وقتی روی این کیست‌ها کشیده می‌شوند باعث تحریک و قرمزی می‌شوند.

این کیست‌ها بیشتر در صورت، لب‌ها، پلک‌ها و گونه‌ها ایجاد می‌شود؛ اما این به این معنی نیست که میلیا نمی‌تواند در قسمت‌های دیگر بدن ظاهر شود. دیده‌شده این عارضه حتی در ناحیه تناسلی نیز پدیدار می‌شود.

گاهی بیماری میلیا با بیماری مرواریدهای اپشتین اشتباه گرفته می‌شود. این بیماری به شکل دانه‌های زرد و سفید در لثه‌ها و دهان نوزاد تازه متولدشده است که حتی در برخی موارد به اشتباه به آن آکنه نوزاد نیز گفته می‌شود.

علت بیماری میلیا چیست ؟

بسته به سن فرد مبتلا دلایل متفاوتی باعث ایجاد این عارضه می‌شود. درواقع دلایل ایجاد آن در نوزادان، کودکان و بزرگ‌سالان متفاوت است.

نوزادان

علت بیماری میلیا در نوزادان مشخص نیست و اغلب با آکنه نوزاد اشتباه گرفته می‌شود که توسط هورمون‌های مادر ایجاد می‌شود.

اما باید بدانید برخلاف آکنه نوزاد، میلیا باعث التهاب یا تورم نمی‌شود. نوزادانی که میلیا دارند معمولاً با آن متولد می‌شوند، درحالی‌که آکنه نوزاد تا دو یا چهار هفته پس از تولد ظاهر نمی‌شود.

کودکان و بزرگ‌ترها

در کودکان بزرگ‌تر و بزرگ‌سالان، میلیا به‌طورمعمول با نوعی آسیب در پوست همراه است. این آسیب‌ها می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • تاول زدن به دلیل یک بیماری پوستی، مانند اپیدرمولیز بولوزا (EB)، پمفیگوئید سیکاتریکال، یا پورفیریا کاتنه تاردا (PCT)
  • صدمات تاول‌دار، مانند پیچک سمی
  • سوختن پوست
  • آسیب درازمدت ناشی از خورشید
  • استفاده طولانی‌مدت از کرم‌های استروئیدی
  • روش‌های لایه‌برداری و کلاژن سازی پوست، مانند میکرودرم ابریژن یا لیزر

همچنین اگر پوست توانایی طبیعی خود را برای لایه‌برداری از دست بدهد، میلیا ایجاد می‌شود که معمولاً در نتیجه روند پیری پوست با افزایش سن اتفاق می‌افتد.

انواع میلیا چیست ؟

انواع میلیا بر اساس سنی که کیست‌ها اتفاق می‌افتد یا آنچه باعث ایجاد کیست می‌شود، طبقه‌بندی می‌شوند. به‌طورکلی میلیا به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم‌بندی می‌شود که به شکل زیر هستند:

  • میلیا اولیه مستقیماً از کراتینه محبوس شده تشکیل می‌شود. این کیست‌ها معمولاً در صورت نوزادان یا بزرگ‌سالان دیده می‌شوند.
  • میلیای ثانویه بیشتر به چشم می‌آید و مانند یک آسیب پوستی مثل سوختگی یا تاول است.

در ادامه بیشتر با انواع این بیماری پوستی آشنا می‌شویم:

میلیا در نوزادان

میلیا نوزادان، میلیا اولیه محسوب می‌شود. این عارضه در نوزادان تازه متولدشده ایجاد می‌شود و طی چند هفته برطرف خواهد شد. کیست‌ها به‌طور معمول در صورت، پوست سر و بالا تنه دیده می‌شوند. بر اساس آمار بیمارستان کودکان سیاتل، بیماری میلیا در 40 درصد نوزادان تازه متولدشده رخ می‌دهد.

میلیاس اولیه در کودکان بزرگ‌تر و بزرگ‌سالان

در این افراد کیست را می‌توان در اطراف پلک‌ها، پیشانی و دستگاه تناسلی مشاهده کرد. میلیاس اولیه ممکن است در عرض چند هفته ناپدید شود یا درمان آن چند ماه طول بکشد. به هرحال نباید آن‌ها را دست کاری کرد زیرا جای جوش میلیا روی صورت باقی می‌ماند.

میلیا نوجوان

اختلالات ژنتیکی نادر که بر روی پوست تأثیر می‌گذارد می‌تواند منجر به بیماری میلیا شود. این اختلالات عبارت‌اند از:

سندرم کارسینوم سلول بازال (NBCCS). NBCCS می‌تواند منجر به کارسینوم سلول بازال (BCC) شود.

Pachyonychia congenita. این شرایط ممکن است باعث ایجاد ناخن‌های ضخیم یا غیرطبیعی نیز شود.

سندرم گاردنر. این اختلال ژنتیکی نادر ممکن است با گذشت زمان منجر به سرطان روده بزرگ شود.

سندرم Bazex-Dupré-Christol. این سندرم روی رشد مو و توانایی تعریق تأثیر می‌گذارد.

میلیا در پلاک

این وضعیت معمولاً با اختلالات پوستی ژنتیکی یا خودایمنی مانند لوپوس دیسکوئید یا لیکن پلان همراه است. پلاک Milia en می‌تواند بر روی پلک‌ها، گوش‌ها، گونه‌ها یا فک تأثیر بگذارد.

قطر کیست‌ها می‌تواند از چند میلی‌متر تا چندین سانتی‌متر باشد. این بیماری در درجه اول در زنان میان‌سال دیده می‌شود، اما می‌تواند در بزرگ‌سالان یا کودکان در هر سنی یا از هر جنسیتی نیز مشاهده شود.

میلیا چیست و روش های درمانی آن
میلیا در نوزادان امری طبیعی است

میلیا فوران چندگانه

این نوع میلیا از نواحی خارش‌دار تشکیل‌شده است که می‌تواند در صورت، بالای بازوها و تنه ظاهر شود. این کیست‌ها اغلب در یک بازه زمانی ظاهر می‌شوند و بعد از چند هفته تا چند ماه درمان می‌شوند.

کیست‌های آسیبی

این کیست‌ها در جایی ایجاد می‌شوند که آسیب به پوست وارد شده باشد. به‌عنوان مثال می‌توان به سوختگی و راش پوستی شدید اشاره کرد. کیست‌ها ممکن است تحریک شده و در امتداد لبه‌ها قرمز و در مرکز آن‌ها سفید شوند.

میلیا با مصرف داروها یا محصولات مرتبط است!

استفاده از کرم‌های استروئیدی می‌تواند منجر به ایجاد میلیا در ناحیه مورد استفاده شود. بااین‌حال، این اثر جانبی نادر است. برخی از مواد موجود در محصولات مراقبت از پوست و آرایش نیز می‌تواند در برخی از افراد باعث بیماری میلیا شود. پس اگر پوست مستعد شپشک دارید برای جلوگیری از میلیا، از استفاده از مواد زیر در محصولات خود خودداری کنید:

  • پارافین مایع
  • نفت مایع
  • روغن پارافین
  • پارافینوم مایع
  • مایع نفتی
  • روغن نفت

همه این‌ها از انواع روغن معدنی هستند که ممکن است باعث ایجاد میلیا شوند. لانولین نیز می‌تواند احتمال تشکیل میلیا را افزایش دهد.

چگونه میلیا تشخیص داده می‌شود؟

برای تشخیص این بیماری ابتدا پزشک شما پوست شما را معاینه می‌کند تا بر اساس ظاهر کیست‌ها، میلیا و نوع آن را تشخیص دهد. نمونه‌برداری از ضایعات پوستی فقط در موارد نادر و مهم مورد نیاز است.

روش‌های درمان میلیا چیست ؟

هیچ درمانی برای milia نوزاد وجود ندارد. کیست‌ها معمولاً ظرف چند هفته به‌صورت طبیعی برطرف می‌شوند.

در کودکان بزرگ‌تر و بزرگ‌سالان، بیماری میلیا طی چند ماه از بین می‌رود. اگر این کیست‌ها باعث ناراحتی شوند، روش‌های درمانی میلیا وجود دارد که می‌تواند در از بین بردن آن‌ها مؤثر باشد.

برخی از این روش‌ها عبارت‌اند از:

سرما درمانی. در این روش نیتروژن مایع میلیا را منجمد می‌کند. این متداول‌ترین روش حذف این نوع کیست‌ها است.

رد کردن یک سوزن استریل. با این کار پزشک محتوای کیست را بیرون می‌کشد.

رتینوئیدهای موضعی. این کرم‌های حاوی ویتامین A به لایه‌برداری پوست و از بین رفتن کیست‌ها کمک می‌کند.

لایه‌برداری شیمیایی. لایه‌برداری شیمیایی باعث جدا شدن لایه اول پوست شده و پوست جدیدی از آن خارج می‌شود. درواقع باعث خارج شدن کراتین های تجمع پیدا کرده می‌شود که کیست‌ها را تشکیل داده‌اند.

از بین بردن با لیزر. در این روش یک لیزر کوچک برای از بین بردن کیست‌ها روی نواحی آسیب‌دیده متمرکز می‌شود.

دیاترمی. دیاترمی روشی است که در آن با گرمای شدید کیست‌ها از بین می‌روند.

کورتاژ. کیست‌ها با جراحی خراشیده و خارج می‌شوند.

سخن پایانی …

خوشبختانه میلیا مشکلی درازمدت ایجاد نمی‌کند. در نوزادان تازه متولدشده، کیست‌ها معمولاً طی چند هفته پس از تولد از بین می‌روند. گرچه ممکن است این روند در کودکان بزرگ‌تر و بزرگ‌سالان بیشتر طول بکشد، اما باز هم باعث نگرانی نیست و به‌طور طبیعی درمان می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا