پوست

شناخت پوست ، آشنایی کامل با آناتومی پوست

اهمیت پوست دربدن انسان آنقدرزیاد است که16%وزن بدن را تشکیل می دهد. همچنین مهم ترین عامل در زیبایی فرد شناخته شده است. بنابراین شناخت پوست از اهمیت ویژه ای برخوردار است.پوست دارای اجزای متفاوتی است که هرکدام وظیفه خاص خود را به عهده دارد.پوست در قسمت های متفاوت ضخامت یکسانی ندارد. دورچشم از همه نازک تر(0/3 – 0/7 میلی متر)وکف دست و پا از همه ضخیم تر(حدود 3 – 4میلی متر)است.

مهم ترین  وظایف پوست

1.دربرابر صدمات خارجی و عوامل شیمیایی ازبدن محافظت می کند.

2.ازطریق گشاد و تنگ کردن عروق پوستی درجه حرارت بدن را تنظیم میکند.

3.ازطریق عرق کردن سموم بدن را دفع می کند.

4.به خاطر جذب مواد مراقبتی و دارویی در کارهای زیبایی حائز اهمیت است.

آناتومی و شناخت پوست

مهمترین اجزای پوست شامل موارد زیر است:

  • رگ های خونی
  • رشته های اعصاب
  • فولیکول مو
  • غده های مختلف
  • سلول های حسی
  • سلول های تولید کننده رنگ دانه

در شناخت پوست باید بدانیم که ازنظر لایه های اصلی پوست در سه لایه تقسیم بندی می شود. که به ترتیب از سطح به سمت داخل بانام های زیر طبقه بندی می شوند:

  1. اپیدرم
  2. درم
  3. هایپودرم

پوست طبیعی صورتی رنگ است و ضخامت آن به عوامل گوناگونی مثل جنس،سن ومحیط زندگی بستگی دارد.

اپیدرم

ضخامت اپیدرم در کف دست و پا حدود1/5میلی متر و در پلک حدود 0/05میلی متر است.این لایه خود شامل چهار زیرلایه می باشد.که به ترتیب از درون به بیرون شامل لایه های زیر می شود:

  • لایه بازال
  • لایه سنگ فرشی
  • لایه دانه دار
  • لایه ی شاخی

لایه بازال یا پایه: شناخت این قسمت از پوست برای جلوگیری از ایجاد لکه و یا افتادگی پوست حائز اهمیت می باشد.این لایه دارای یک ردیف سلول است که زیرساز اصلی سلول های اپیدرم است.این سلول ها به دو دسته اصلی کراتینوسیت و ملانوسیت تقسیم می شوند.کراتینوسیت ها درلایه بازال تولید شده و به مرور زمان به سطح می آیند.

در پایان در لایه شاخی به مرور طی3الی4هفته از سطح پوست جدا می شوند.رنگدانه ملانین در پوست توسط ملانوسیت ها تولید می شود. این سلول ها دارای زوائد بلندی بوده که بین سلول های لایه های فوقانی کشیده شده اند.ملانین ها باعث جذب اشعه یUVشده و مثل یک ضد آفتاب طبیعی عمل می کنند.به طوری که از رسیدن اثرات زیان بار نور خورشید به کراتینوسیت ها جلوگیری می کنند.

لایه سنگ فرشی یا خاردار: این لایه دارای5الی12ردیف سلول به شکل چند ضلعی می باشد.از طریق تقسیمات سلولی در کراتینوسیت ها به وجود می آید.ضخیم ترین لایه اپیدرم لایه سنگ فرشی است.

لایه دانه دار: در این لایه سلول ها نسبت به سلول های لایه خاردار مسطح تر هستند.این سلول ها قابلیت برگشت نور خورشیداز این لایه را دارا هستند.متخصصان پوست وSkinCareها در امور زیبایی برای لایه برداری های عمقی و تخصصی بیشتر روی این لایه تمرکز می کنند. به همین دلیل برای پاکسازی پوست در صورت مراجعه به Skin Care ها باید به فردی مراجعه شود که از نظر شناخت پوستی آگاهی کامل داشته باشد.

لایه شاخی: این لایه سطحی ترین لایه پوست محسوب می شود. در این لایه سلول زنده وجود ندارد.اصطلاحاً می گویند سلول ها کراتینه شده اند.سلول ها دراین لایه چسبندگی خود را از دست داده و دچار پوسته ریزی یا همانScalingمی شوند.

درم

این لایه5الی7برابر ضخیم تر از لایه اپیدرم است.به همین دلیل تمامی موارد زیر دراین لایه تشکیل شده اند:

  • مویرگ های خونی و لنفی
  • رشته ها و پایانه های عصبی و حسی
  • شبکه محکمی از کلاژن
  • غدد چربی(غده سباسه)
  • غدد عرق(آکرین و آپوکرین)
  • فولیکول های مو و رشته های پروتئینی الاستین

وظایف اصلی این لایه با توجه به اجزای تشکیل دهنده آن محافظت از استحکام پوست،حفظ خاصیت کشسانی و ارتجاعی پوست و منبع ذخیره آب است.بنابراین می توان گفت مهم ترین لایه در حفظ جوانی و شادابی پوست لایه درم می باشد.به همین دلیل تخریب هرکدام ازاجزای آن به خصوص رشته های الاستین و کلاژن باعث تخریب و پیری پوست می شود.

هایپودرم

در مراحل شناخت پوست شناخت این لایه بسیار بسیار مهم است. زیرا چربی های موجود در این لایه باعث جلوگیری از ایجاد چین و چروک در پوست می شوند. هایپودرم که غالباً ازآن به نام چربی زیر جلدی یادمی شود دارای سلول های چربی می باشد.این سلول ها در گونه ها و اطراف چشم باعث لطافت و جوانی آن می شوند.بیشترین مقدارآن در پوست صورت کودکان وجود دارد.

درصورت روند پیری سریع پوست و یاگرفتن رژیم های لاغری خیلی سخت این چربی هااز بین می روند.در نتیجه باعث ایجاد چروک های عمیق مثل خط لبخند می شود.عارضه های چروک ایجاد شده دراین حالت به هیچ عنوان قابل برگشت و درمان100%نیست اند.

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا