سلامتی

فواید و خواص شلغم برای سلامتی و رفع مشکلات

شلغم (Brassica rapa) یکی از قدیمی‌ترین سبزیجات کشت شده در جهان است. این سبزی ریشه مخروطی بنفش رنگ عمیق طعم تندی دارد. شلغم سرشار از مواد مورد نیاز بدن است و به همین دلیل با انواع عفونت‌ها مبارزه کرده و به راحتی بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی را درمان می‌کند.

در این مطلب می‌خواهیم به‌طور کامل خواص شلغم برای سلامتی را برایتان توضیح دهیم. با ما همراه باشید.

فواید شلغم برای سلامتی چیست؟

همان طور که در مقدمه هم گفتیم به دلیل ترکیبات عالی در این سبزی از شلغم در طب سنتی برای درمان بسیاری از مشکلات سلامتی استفاده می‌شود که در زیر آن‌ها را شرح می‌دهیم:

1. شلغم مشکلات روده را برطرف می‌کند

مصرف منظم این محصول کشاورزی به هضم راحت‌تر غذا کمک می‌کند، زیرا غنی از فیبر است. به‌طور سنتی، از این سبزیجات برای بهبود بیماری‌های مختلف دستگاه گوارش استفاده می‌شده است. تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف مقادیر بیشتری فیبر در رژیم غذایی می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف گوارشی را کاهش دهد.

2. شلغم سلامت قلب و عروق را بهبود می‌بخشد.

این محصول کشاورزی دارای خواص ضد دیابت، ضدالتهاب و آنتی‌اکسیدان است که می‌تواند به کاهش خطر بیماری‌های قلبی عروقی کمک کند. این نوع سبزیجات دارای محتوای بالای چربی‌های سالم هستند که در تنظیم سطح کلسترول مؤثر می‌باشند.

3. خطر سرطان را کاهش می‌دهد

گلوکوزینولاتها و ایزوتیوسیاناتهای موجود در این محصول کشاورزی خاصیت ضد سرطانی دارند. تحقیقات بیان می‌کند که شلغم می‌تواند در برابر سرطان‌های تخمدان، روده بزرگ، مثانه، ریه، پروستات و پستان اثرات محافظتی داشته باشد.

4. از کبد و کلیه محافظت می‌کند.

این محصول کشاورزی به دلیل عصاره اتانولی که دارد از آسیب‌های کبدی جلوگیری می‌کند. همچنین آب شلغم برای کنترل فیبروژنز کبدی بسیار مناسب است. برای کلیه نیز نقش محافظتی دارد.

5. دیابت را کنترل می‌کند

مطالعات نشان داده است كه عصاره این محصول کشاورزی اثرات ضد دیابتی دارد. گزارش شده است که این سبزی می‌تواند با افزایش نسبت انسولین به گلوکاگون به تنظیم سطح گلوکز کمک کند. البته بیماران دیابتی نباید بیش از اندازه از آن استفاده کنند و به دلیل تفاوت وضعیت در افراد دیابتی باید قبل از اضافه کردن هر ماده‌ای به منوی غذایی خود با پزشک مشورت نمایند.

6. با شلغم لاغر شوید!

این محصول کشاورزی می‌تواند به مدیریت وزن کمک کند. عصاره شلغم می‌تواند با تحریک گیرنده هایی که در متابولیسم چربی نقش دارند، رسوب لیپیدها را در سلول‌های چربی مهار کند.

7. باعث سلامت پوست و مو می‌شود

شلغم منبعی غنی از ویتامین‌های A و C و آهن است. همه این مواد برای سلامت پوست و مو ضروری هستند. ویتامین A در تولید سبوم و جلوگیری از آکنه تأثیر دارد. ویتامین C باعث تولید کلاژن و لیفت طبیعی پوست  می‌شود. آهن نیز به تولید ملانین در مو کمک می‌کند و از ریزش مو و سفیدی زودرس آن جلوگیری خواهد کرد.

8. شلغم کم‌خونی را درمان می‌کند.

کمبود آهن یکی از دلایل اصلی کم‌خونی است. آهن جز اصلی هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز خون است و برای حمل اکسیژن به تمام قسمت‌های بدن ضروری است. شلغم سرشار از آهن است و گنجاندن آن در رژیم غذایی می‌تواند در مبارزه با خستگی کم‌خونی مؤثر باشد. این محصول کشاورزی همچنین سرشار از ویتامین C است که به جذب آهن کمک می‌کند.

9. به پیشگیری از پوکی استخوان کمک می‌کند.

شلغم حاوی گلوکوزینولات است که در تشکیل استخوان نقش دارد. این سبزی همچنین دارای ویتامین K است که به کاهش خطر شکستگی، افزایش جذب کلسیم و افزایش تراکم استخوان کمک می‌کند.

10. حافظه را تقویت می‌کند.

سبزی شلغم حاوی کولین است. کولین برای بسیاری از عملکردهای حیاتی ضروری و تقویت حافظه مهم است از طرفی این ماده یکی از اجزای انتقال دهنده‌های عصبی است و به کاهش التهاب کمک می‌کند.

درمان بیماری ها با کمک شلغم

11. حتی در بارداری به شما کمک می‌کند

سبزی شلغم هم منبع خوبی از اسیدفولیک و هم آهن است. این موارد برای زنان در دوران بارداری ضروری است. مصرف منظم این سبزیجات ریشه‌ای، همراه با سایر سبزیجات سبز برگ، می‌تواند زنان باردار را از نظر تغذیه‌ای روزمره حمایت نماید و آن‌ها را دچار عوارض ناشی از کم‌خونی در بارداری مانند زایمان زودرس نکند.

12. شلغم دارای خواص ضد میکروبی بسیار قوی است.

این محصول کشاورزی حاوی ترکیب خاصی به نام ایزوتیوسیانات β- فنیل اتیل است. این ترکیب فعالیت ضد میکروبی را در برابر عوامل بیماری‌زای ناشی از غذا دارد.

چگونه این محصول کشاورزی را استفاده کنیم؟

این محصول کشاورزی را می‌توان به‌صورت پخته یا خام مصرف کرد. برای یک میان وعده سالم می‌توان آن‌ها را به‌صورت چیپسی پخت. شلغم بو داده یا کبابی را نیز می‌توانید در فر تهیه نمایید و  به سالاد اضافه کنید. افزودن آن‌ها به پوره سیب زمینی می‌تواند ارزش غذایی آن‌ها را بهبود بخشد. شلغم له شده ساده نیز یک از غذاهای فرعی محبوب است. آب شلغم به‌عنوان یک جایگزین سالم برای نوشیدنی‌های روزانه مصرف می‌شود. برای عطر و طعم بهتر می‌توان آن را به اسموتی یا ماست اضافه کرد.

این محصول کشاورزی معمولاً برای بیشتر افراد بی‌خطر است؛ اما ممکن است در برخی افراد نیز عوارض جانبی خاصی ایجاد کند.

عوارض مصرف بیش‌ازحد شلغم

این محصول کشاورزی از خانواده چلیپایی‌ها است. طبق شواهد موجود، خوردن بیش‌ازحد آن باعث نفخ، گاز و درد معده می‌شود.

گلوکوزینولات ها و ایزوتیوسیانات های موجود در شلغم ممکن است دارای فعالیت گواترژنیک باشند که با هورمون تیروئید تعامل دارند. افرادی که مشکل تیروئید دارند ممکن است لازم باشد قبل از مصرف شلغم با پزشک خود مشورت کنند.

شلغم همچنین ممکن است در افراد مبتلا به سنگ کلیه عوارضی ایجاد کند. با این حال، هیچ تحقیقی برای تأیید این موضوع وجود ندارد. اگرچه این محصول کشاورزی می‌تواند برای سلامت کلیه مفید باشد، کسانی که مشکل کلیوی دارند باید قبل از مصرف شلغم با پزشک خود مشورت کنند.

سخن پایانی …

شلغم، سبزیجات غنی از مواد مغذی با کالری کم است. به همین دلیل در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. به شما عزیزان نیز پیشنهاد می‌کنیم در این فصل سرد حتماً این سبزی خوشمزه را در رژیم غذایی خود قرار دهید تا بدنی قوی‌تر و سالم‌تر داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا