سلامتی

موثرترین خواص روغن نارگیل برای بدن

همان‌طور که می‌دانید روغن نارگیل یکی از بهترین روغن‌های طبیعی است که به دلیل خواص بی‌نظیرش کاربردهای فراوانی در طب سنتی دارد. این روغن خوشبو در کنار کاربردهای فراوانی که دارد، به‌راحتی در همه‌جا در دسترس بوده و قیمت پایینی دارد. پس به‌خوبی می‌توانید از خواص عالی آن بهره‌مند شوید.

در این مقاله از سفیر زیبایی قصد داریم شما را با مهم‌ترین خواص روغن نارگیل برای سلامتی آشنا کنیم تا با توجه بیشتری این روغن را مورداستفاده قرار دهید. پس تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.

روغن نارگیل چیست؟

روغن نارگیل از انواع روغن‌های سبک است که می‌توانید آن را به‌تنهایی یا جهت رقیق کردن روغن‌های سنگین‌تر مانند روغن شمعدانی، انار، لیمو …استفاده کنید. این روغن معمولاً به‌طور سنتی از فشرده شدن پوسته گوشتی و سفیدرنگ نارگیل تازه به دست می‌آید.

شما می‌توانید نوع خوراکی آن را برای انواع پخت‌وپز یا به‌عنوان سس سالاد استفاده کنید و از نوع ارگانیک آن که معمولاً در مغازه‌های عصاره گیری به فروش می‌رسد، برای سلامت پوست و مو استفاده نمایید.

این روغن سرشار از اسیدهای چرب با زنجیره متوسط است که نوعی چربی اشباع شده است. در حقیقت، این اسیدهای چرب با زنجیره متوسط حدود 65٪ از ترکیب کل آن را تشکیل می‌دهند و می‌توانند خواص روغن نارگیل برای مو و پوست را به وجود آورند.

ازجمله مهم‌ترین اسیدهای چرب موجود در این روغن عالی عبارت‌اند از:

  • اسید لوریک: 49٪
  • اسید میوریستیک: 18٪
  • اسید کاپریلیک: 8٪
  • اسید پالمیتیک: 8٪
  • اسید کاپریک: 7٪
  • اسید اولئیک: 6٪
  • اسید لینولئیک: 2٪
  • اسید استئاریک: 2٪

لازم به ذکر است اگرچه این روغن حدود 90٪ چربی اشباع شده دارد اما حاوی مقادیر کمی از چربی‌های اشباع نشده نیز هست که خواص روغن نارگیل برای صورت و به‌طورکلی سلامتی را افزایش می‌دهد.

مهم‌ترین خواص روغن نارگیل برای سلامتی

مهم‌ترین خواص روغن نارگیل برای سلامتی

همان‌طور که گفتیم روغن نارگیل در کنار اینکه ارزان و در دسترس است، خواص بی‌نظیری برای سلامتی دارد. در میان تمامی خواص این روغن، در ادامه به شرح مهم‌ترین خواص نارگیل برای صورت و سلامتی خواهیم پرداخت که عبارت‌اند از:

روغن نارگیل می‌تواند میکروارگانیسم‌های مضر را از بین ببرد

اسیدهای چرب با زنجیره متوسط در این نوع روغن دارای خواص ضد میکروبی هستند که می‌تواند به محافظت از بدن در برابر میکرواُرگانیسم‌های مضر کمک کند. این امر به‌ویژه برای سلامتی پوست بسیار حائز اهمیت است، زیرا بسیاری از انواع عفونت‌های پوستی ازجمله آکنه، سلولیت و فولیکولیت در اثر باکتری یا قارچ یعنی میکروارگانیسم‌های مضر ایجاد می‌شوند.

با توجه به اینکه روغن نارگیل از انواع روغن‌های سبک محسوب می‌شود، به‌راحتی و بدون نیاز به ترکیب با سایر روغن‌ها مانند روغن‌زیتون، می‌توان به‌صورت مستقیم آن را برای صورت استفاده نمود. استفاده از این روغن بدون نیاز به ترکیب با مواد دیگر بر روی پوست می‌تواند از رشد انواع قارچ‌ها و باکتری‌ها بر روی پوست جلوگیری کند و به همین دلیل پایه بسیاری از محصولات مراقبتی پوست و مو است.

این ویژگی خاص روغن نارگیل، به دلیل داشتن اسید لوریک است که تقریباً 50٪ از اسیدهای چرب موجود در این روغن را تشکیل می‌دهد و می‌تواند با میکروارگانیسم‌های مضر مبارزه کند. در تحقیقات انجام شده در این زمینه نیز مشخص شده است که اسید لوریک در جلوگیری از رشد باکتری‌ها بسیار مؤثر است.

همچنین در نتایج برخی از آزمایشات مشخص شده است که اسید لوریک می‌تواند آکنه پروپیون ‌باکتریوم را از بین ببرد، نوعی باکتری که منجر به ایجاد آکنه‌های التهابی می‌شود. علاوه بر این، اسید کاپریک یکی دیگر از اسیدهای چرب با زنجیره متوسط است که در این روغن به میزان کمتری یافت می‌شود ولی مانند اسید لوریک، دارای خواص ضد میکروبی قوی است.

در نتایج یک آزمایش بر روی این دو ترکیب مشخص شده است که هر دو اسید لوریک و اسید کاپریک به‌طور مؤثری بر روی باکتری‌ها تأثیرگذار هستند و آن‌ها را از بین خواهند برد. یکی دیگر از مطالعات آزمایشگاهی اثرات ضد قارچی اسید کاپریک را نشان داده است که می‌تواند رشد انواع خاصی از قارچ‌ها و درنتیجه بیماری‌های پوستی ناشی از آن را متوقف کند.

روغن نارگیل کاهش‌دهنده التهاب است

التهاب مزمن یکی از عوامل اصلی انواع مختلف اختلالات یا بیماری‌های پوستی ازجمله پسوریازیس، درماتیت تماسی و اگزما است که می‌تواند علائم طولانی‌مدت و بسیار آزاردهنده‌ای داشته باشد. در تحقیقات انجام شده در این زمینه، مشخص شده است که روغن نارگیل دارای خواص ضدالتهابی بسیار خوبی است.

خواص روغن نارگیل فقط باعث کاهش التهاب نمی‌شود، بلکه درد ناشی از این بیماری‌های پوستی را نیز کاهش خواهد داد. اعتقاد بر این است که آنتی‌اکسیدان‌های موجود در این روغن، خاصیت ضدالتهابی بسیار خوب آن را ایجاد کرده‌اند.

آنتی‌اکسیدان‌ها با تثبیت رادیکال‌های آزاد در بدن و خنثی کردن اتم‌های واکنشی که می‌توانند به کاهش التهاب کمک کنند، کار می‌کنند. از طرفی به دلیل سبک بودن این روغن احتمال بروز حساسیت‌های پوستی با استفاده از آن، پایین است.

در یک مطالعه بر روی حیوانات در سال 2013، موش‌های صحرایی با روغن‌های مختلفی ازجمله روغن نارگیل، روغن‌زیتون و روغن آفتابگردان تغذیه شدند. در پایان مطالعه 45 روزه، روغن نارگیل میزان آنتی‌اکسیدان‌های بدن موش‌ها را بهبود بخشیده و از استرس اکسیداتیو که مسبب بسیاری از بیماری‌های پوستی و قلبی است، جلوگیری کرده است.

البته این نکته را باید در نظر داشته باشید که بیشتر تحقیقات فعلی در این زمینه فقط به مطالعات بر روی حیوانات محدود می‌شود؛ بنابراین هنوز به‌طور کامل میزان تأثیرگذاری روغن نارگیل در زمینه‌های مختلف سلامتی انسان به‌طور کامل مشخص نشده است. اگرچه از دیرباز از این روغن به‌صورت تجربی برای مسائل متعدد در مورد سلامتی استفاده می‌شده است.

روغن نارگیل کاهش‌دهنده التهاب است

روغن نارگیل آکنه را درمان می‌کند

درحالی‌که برخی فکر می‌کنند این نوع روغن به دلیل چربی موجود در خود، منافذ پوست را مسدود می‌کند، تحقیقات قابل‌توجهی نشان می‌دهد که این روغن نه‌تنها منافذ را مسدود نمی‌کند، بلکه می‌تواند به درمان آکنه کمک کند. آکنه یک بیماری التهابی است و داروهایی که بتوانند این التهاب را کاهش دهند، در درمان آکنه مؤثر هستند. این روغن نیز یک ماده طبیعی ضدالتهاب عالی است که می‌تواند با این هدف مورداستفاده قرار بگیرد.

علاوه بر این، خاصیت ضد باکتریایی اسیدهای چرب با زنجیره متوسط در روغن نارگیل نیز می‌تواند به کاهش آکنه و درمان آن یا پیشگیری از افزایش آکنه‌ها کمک کند. مطالعات بی‌شماری در این زمینه انجام شده و نتایج نشان داده‌اند که اسید لوریک که تقریباً نیمی از اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل را تشکیل می‌دهد، می‌تواند به‌خوبی باکتری‌های مرتبط با آکنه را از بین ببرد.

همچنین نتایج آزمایشات آزمایشگاهی روی حیوانات نشان داده است که اسید لوریک، در جلوگیری از رشد باکتری‌های ایجاد کننده آکنه در پوست مؤثرتر از بنزوئیل پراکسید است. همراه با اسید لوریک، اسید کاپریک موجود در این روغن نیز خاصیت ضدالتهابی و ضد باکتریایی دارد.

شما نیز می‌توانید این روش را به آسانی امتحان کنید. کافیست پوستتان را تمیز کرده و به مقدار کافی از روغن نارگیل ارگانیک و خالص بر روی مناطق دارای آکنه بزنید. درواقع می‌توانید از خواص روغن نارگیل برای صورت به‌صورت مستقیم بهره‌مند شوید.

البته حتماً ابتدا تست حساسیت یا آزمایش پچ را انجام دهید. به این صورت که مقدار کمی روغن را روی بخش کوچکی از پوست امتحان کنید و 24 ساعت منتظر بمانید. اگر بعدازاین زمان حساسیت‌هایی مانند قرمزی، التهاب، خارش و … ایجاد نشدند، می‌توانید از آن برای سایر قسمت‌های پوست نیز استفاده نمایید.

روغن نارگیل یک آبرسان عالی برای پوست است

از دیگر خواص روغن نارگیل برای صورت می‌توان به تأثیر آن در رطوبت رسانی عالی به پوست اشاره نمود. یکی از عوامل اصلی در بسیاری از مشکلات پوستی مانند خشک شدن پوست، جوش زدن، پیری زودرس و … کم‌آبی پوست است که می‌توان به‌خوبی به کمک روغن نارگیل آن را تا حد قابل‌توجهی برطرف نمود. از طرفی بوی خوب این روغن باعث می‌شود اذیت نشوید و به‌راحتی بتوانید از آن استفاده کنید.

بسیاری از پرکننده‌های پوستی بر پایه ماده‌ای به نام اسید هیالورونیک هستند که با کمک به آبرسانی پوست، لیفت پوست یا جوانسازی پوست را انجام می‌دهند؛ بنابراین روغن نارگیل با این خاصیت آبرسانی به‌خوبی می‌تواند در زیباسازی پوست تأثیر داشته باشد. نتایج مطالعات علمی در این زمینه نیز نشان داده است که ترکیبات روغن نارگیل پوست را هیدراته نگه می‌دارد و به‌اندازه روغن‌های معدنی برای پوست مفید است.

همچنین در برخی از افراد توانسته است به کمک این خاصیت، اگزما را درمان کند. در یک مطالعه نیز تأثیر روغن زیتون و روغن نارگیل بر روی 52 فرد مبتلا به اگزما بررسی شد و درنهایت مشخص شد که استفاده از روغن نارگیل علاوه بر کمک به درمان اگزما به کاهش خشکی نیز کمک می‌کند.

از طرفی مرطوب نگه‌داشتن پوست می‌تواند به حفظ عملکرد آن برای از بین بردن باکتری‌ها، تقویت و بهبود زخم‌ها یا اسکارهای آکنه، حفظ جوانی پوست و حفظ یکپارچگی کلی پوست کمک کند.

روغن نارگیل زخم‌ها را بهبود می‌دهد

این روغن می‌تواند به افزایش کلاژن در پوست کمک کند. یکی از مهم‌ترین ترکیبات پوست که به آن قوام می‌بخشد و پوست را لیفت می‌کند، نوعی پروتئین به نام کلاژن است. معمولاً از 30 سالگی به بعد میزان تولید این ماده در بدن کاهش پیدا می‌کند و منجر به پیری و افتادگی پوست خواهد شد؛

اما شما می‌توانید با استفاده از مواد طبیعی کلاژن ساز مانند روغن نارگیل سرعت کاهش کلاژن در پوست را کم کنید. به‌علاوه اسکارهای آکنه یا جای جوش‌ها گاهی به دلیل کاهش کلاژن ایجاد می‌شوند و استفاده از مواد طبیعی کلاژن ساز می‌تواند در درمان جای جوش نیز مؤثر باشد.

همچنین در نتایج مطالعات انجام شده مشخص شده است که این روغن می‌تواند مانند نوعی آنتی‌بیوتیک عمل کند و به همین دلیل در بهبود زخم‌های حاصل از سوختگی مؤثر است. علاوه بر بهبود زخم، خواص ضد میکروبی آن می‌تواند از عفونت احتمالی به دلیل وجود زخم جلوگیری کند که از عوارض خطرناک بسیاری از زخم‌های کوچک و بزرگ در بدن است.

روغن نارگیل به کاهش تشنج کمک کند

روغن نارگیل چربی سوزی را تشویق می‌کند

روغن نارگیل منبعی عالی از تری گلیسیریدهای زنجیره متوسط (MCTs)، به‎‌عنوان یک چربی اشباع شده است. نتایج برخی از تحقیقات مشخص کرده است که مصرف این روغن می‌تواند تعداد کالری‌هایی را که بدن شما در روز می‌سوزاند را افزایش دهد. درنتیجه می‌تواند در کاهش وزن یا حفظ وزن ایده‌آل به شما کمک کند.

البته کالریِ خود این روغن به دلیل اینکه در دسته روغن‌ها قرار گرفته است بالاست و نباید بیش‌ازاندازه استفاده شود، در غیر این صورت ممکن است حتی منجر به افزایش وزن گردد؛ اما در حد اعتدال جایگزین بسیار خوبی برای روغن آفتابگردان است. اگرچه باید به دما یا نقطه دود آن یعنی زمانی که با داغ شدن شروع به دود می‌کند توجه داشته باشید؛ زیرا دمای دود پایین‌تری نسبت به روغن آفتابگردان دارد و ممکن است برای انواع سرخ‌کردنی‌ها مناسب نباشد.

روغن نارگیل به کاهش گرسنگی کمک می‌کند

یکی از ویژگی‌های جالب ترکیبات موجود در نارگیل این است که می‌تواند اشتهای کاذب را کاهش دهد. درواقع نوع تجزیه ترکیبات نارگیل در بدن طوری است که وقتی آن را می‌خورید در فرآیندی تجزیه می‌شود که مولکول‌هایی به نام کتون را تولید می‌کند.

کتون‌ها با اثر مستقیم روی پیام‌رسان‌های شیمیایی مغز یا تغییر سطح هورمون‌های گرسنگی مانند گرلین، اشتها را کاهش می‌دهند. به همین دلیل در رژیم کتوژنیک نیز می‌توانید به‌خوبی از آن بهره‌مند شوید. افرادی که رژیم کتو دارند کربوهیدرات زیادی نمی‌خورند اما اغلب چربی زیادی می‌خورند. به همین دلیل، بدن آن‌ها تمایل دارد از کتون‌ها برای سوخت استفاده کند.

روغن نارگیل به کاهش تشنج کمک کند

بیماران مبتلا به مشکلاتی مانند صرع که تشنج از ویژگی‌های اصلی آن به‌عنوان علائم است، مدت‌هاست که از رژیم‌های کتو که دارای کربوهیدرات بسیار کم و چربی بالایی هستند برای درمان این نوع اختلالات بخصوص وقتی مقاوم به دارو هستند، استفاده می‌کنند. این رژیم درواقع به کاهش دفعات وقوع تشنج کمک خواهد کرد.

محققان بر این باورند که کمبود گلوکز در دسترس برای سوخت‌رسانی به سلول‌های مغز، توضیحی برای کاهش دفعات تشنج در افراد مبتلا به صرع و پیرو رژیم‌های کتوژنیک می‌باشد که روغن نارگیل نیز می‌تواند در این رژیم قرار بگیرد.

برای مو بسیار مفید است

خواص روغن نارگیل همچنین می‌تواند از آسیب‌های مو جلوگیری کند. به‌عنوان‌مثال، نتیجه یک مطالعه نشان داد که ازآنجایی‌که این روغن عمیقاً به تارهای مو نفوذ می‌کند، آن‌ها را انعطاف‌پذیرتر می‌کند و قدرت آن‌ها را افزایش می‌دهد تا از شکستن آن‌ها تحت تنش جلوگیری کند.

به‌طور مشابه، نتیجه مطالعه دیگری نشان داد که روغن نارگیل تارهای مو را تغذیه می‌کند و شکستگی را کاهش می‌دهد که باعث تقویت بیشتر مو می‌شود و به نرمی مو کمک خواهد کرد. یکی از بهترین روغن‌هایی که می‌توانید برای روغن تراپی موهای خود استفاده نمایید، روغن نارگیل است.

اگر کف سرتان چرب است، از این روغن تنها برای ساق مو استفاده کنید. نحوه استفاده از آن برای مو نیز به این صورت است که می‌توانید یک ساعت قبل از حمام مقدار مناسبی از آن را به موها بزنید یا بعد از حمام زمانی که هنوز موها مرطوب هستند، مقداری روغن نارگیل را به موها ماساژ دهید.

سلامت دهان را بهبود می‌بخشد

شواهد نشان می‌دهد که استفاده از روغن نارگیل به‌عنوان دهان‌شویه روشی مقرون‌به‌صرفه برای بهداشت دهان است. در این روش شما می‌توانید مقدار کمی روغن نارگیل را در دهانتان به‌عنوان دهان‌شویه بچرخانید و بیرون بریزید. این کار می‌تواند باکتری‌های مضر در دهان را حتی بهتر از دهان‌شویه‌های معمولی از بین ببرد که به دلیل خواص ضد باکتریایی اسید لوریک موجود در روغن نارگیل است.

علاوه بر این، اسید لوریک موجود در روغن نارگیل با بزاق دهان واکنش داده و ماده‌ای شبیه صابون ایجاد می‌کند که از ایجاد حفره‌های ناشی از پوسیدگی جلوگیری می‌کند و به کاهش تجمع پلاک دندانی و التهاب لثه کمک خواهد کرد.

به کاهش علائم آلزایمر کمک می‌کند

بیماری آلزایمر یکی از شایع‌ترین دلایل زوال عقل در سالمندان است. این وضعیت توانایی مغز شما را برای استفاده از گلوکز به منظور دریافت انرژی کاهش می‌دهد. بااین‌حال، محققان بر این باورند که کتون‌هایی مانند ترکیبات موجود در روغن نارگیل می‌توانند با ارائه یک منبع انرژی جایگزین برای سلول‌های مغز، علائم اولیه بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط را خنثی کنند.

استفاده از روغن نارگیل برای چه افرادی ممنوع است؟

استفاده از روغن نارگیل برای چه افرادی ممنوع است؟

درحالی‌که تحقیقات نشان می‌دهد این نوع روغن می‌تواند برای سلامتی پوست و سلامتی کلی بدن مفید باشد، استفاده از آن روی پوست ممکن است برای همه ایده‌آل نباشد. به‌عنوان‌مثال، افرادی که پوست چرب دارند یا کبد چرب دارند بهتر است بااحتیاط بیشتری از این روغن استفاده کنند.

همچنین بسیار مهم است که برای استفاده از این روغن روی پوست حتماً تست حساسیت که قبلاً توضیح دادیم، انجام شود. در مورد روغن نارگیل خوراکی معمولاً حساسیت خاصی ایجاد نمی‌شود و تنها مهم است که به دلیل کالری زیاد این روغن، بیش‌ازحد از آن استفاده نکنید.

چه نوع روغن نارگیلی بهتر است؟

روغن نارگیل را می‌توان از طریق فرآوری خشک یا مرطوب تولید کرد. پردازش خشک شامل خشک‌کردن گوشت نارگیل و فشردن آن‌ها برای استخراج روغن و بعد تصفیه کردن آن است. این فرایند روغن نارگیل تصفیه شده را تشکیل می‌دهد.

در روش فرآوری مرطوب، روغن نارگیل از گوشت نارگیل خام به جای خشک برای ایجاد روغن نارگیل به دست می‌آید. این روش به حفظ بوی نارگیل کمک می‌کند و منجر به این می‌شود که یک نقطه دود پایین‌تر داشته باشد.

به همین دلیل روغن تصفیه شده و تهیه شده به روش خشک برای پخت‌وپز بهتر است ولی برای پوست معمولاً نوع به‌دست‌آمده از طریق فرایند مرطوب آن نتایج بهتری ایجاد می‌کند. همین امر منجر به تفاوت نوع روغن نارگیل برای صورت و مصارف خوراکی شده است.

سخن پایانی…

نارگیل به‌خودی‌خود یک میوه بسیار خوشمزه با خواص عالی برای سلامتی است. شما می‌توانید از روغن این میوه نیز به‌راحتی برای بهبود پوست، مو و سلامتی خود بهره‌مند شوید. شاید مهم‌ترین حسن این روغن در کنار تمام خواصی که دارد مقرون‌به‌صرفه بودن، در دسترس بودن و سهولت استفاده از آن باشد و شما نیز می‌توانید این روغن را در برنامه مراقبت روزانه خود قرار دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا