زیبایی

جراحی پلاستیک چیست و چگونه انجام می‌شود؟

همه ما دوست داریم تا جای ممکن زیبا به نظر برسیم و یکی از مهم‌ترین موارد برای زیبا به نظر رسیدن تناسب‌اندام است. روش‌های مختلفی برای بهبود فرم بدن وجود دارد و بهترین آن پیروی از یک سبک زندگی سالم، بخصوص در رابطه با رژیم غذایی و ورزش منظم است. برای افرادی که به هر دلیلی نمی‌توانند با این روش‌ها به نتیجه دلخواه خود برسند، انواع پیکرتراشی‌ها به‌صورت غیرتهاجمی، کم تهاجمی و کاملاً تهاجمی وجود دارند که جراحی پلاستیک از انواع کاملاً تهاجمی آن است. البته از جراحی پلاستیک برای زیبایی و فرم دهی صورت نیز استفاده می‌شود.

در این مقاله از سفیر زیبایی قصد داریم اطلاعات مفیدی در مورد جراحی پلاستیک صورت و بدن به شما عزیزان بدهیم. لطفاً تا پایان این مقاله ما را همراهی بفرمایید.

جراحی پلاستیک چیست؟

جراحی پلاستیک از بهترین روش‌های زیبایی صورت و بدن از نظر نتایج است که امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی بیش‌ازپیش توانسته در زندگی افراد تحول ایجاد کند. شما می‌توانید با روش‌های مختلفی که یک جراح پلاستیک می‌تواند جهت ترمیم و جوانسازی بخش‌های مختلف بدن به کار ببرد زیباتر دیده شوید و اگر مثلاً به دلیل حادثه یا بیماری خاصی دچار تغییراتی در سطح پوست یا فرم بدن شدید، به‌راحتی آن را بهبود دهید.

بااین‌حال، جراحی پلاستیک یک روش کاملاً تهاجمی است که به دلیل نیاز به برش‌های مختلف و گاهاً وسیع، خطرات متعددی اعم از خونریزی، اسکارهای ناشی از جای زخم و بخیه، عفونت، عدم ایجاد نتایج مورد نظر و … را برایتان ایجاد می‌کند. همچنین نتایج آن نسبتاً دائمی است و اگر آنچه در تصور شما بوده است ایجاد نشود به سختی می‌توان نتیجه را تغییر داد.

از طرفی برخی افراد به دلیل افزایش سن و پیری بیش‌ازحد پوست یا شرایطی مانند مقاومت نسبت به ورزش و رژیم غذایی ممکن است نتوانند از روش‌های غیرتهاجمی یا کم تهاجمی مانند لیزر، پیکرتراشی با لیپوساکشن و … استفاده کنند و بهترین راه‌حل برایشان همین جراحی پلاستیک باشد.

آنچه مهم است این است که برای رسیدن به بهترین دستاورد از این عمل‌های زیبایی حتماً به یک مرکز تخصصی معتبر و متخصصانی باتجربه و خبره مراجعه کنید تا با ارزیابی‌های تخصصی نسبت به شرایط سلامتی شما و اهدافتان از انجام این عمل‌های زیبایی، بهترین راه‌حل را به شما پیشنهاد دهند.

عمل زیبایی با چه اهدافی انجام می شود.

جراحی پلاستیک با چه اهدافی انجام می‌شود؟

جراحی پلاستیک از مهم‌ترین تکنیک‌های موجود در عرصه تخصص زیبایی است که برای ترمیم و بازسازی بافت و پوست ازدست‌رفته و فرم دهی بهتر بدن استفاده می‌شود. پوست شما ممکن است به هر دلیلی مانند جای بخیه، تصادف، ضربه، سوختگی و … دچار آسیب شود و شکل طبیعی بافت خود را از دست بدهد.

بدن شما نیز ممکن است به هر دلیلی مانند زایمان، رژیم‌های غذایی پی‌درپی و غلط، عدم ورزش منظم، متابولیسم یا سوخت‌وساز پایین و … طوری مقاوم شده باشد که نتوان با روش‌های غیرتهاجمی فرم مورد نظر را به دست آورد. به همین دلیل جراحی پلاستیک در تمامی این شرایط می‌تواند به شما و ایجاد احساسی بهتر کمک نماید.

در قدیم وقتی مشکلی برای پوست ایجاد می‌شد یا فرم نامناسب در بخشی از بدن به وجود می‌آمد که قابل‌تغییر نبود، معمولاً پزشکان تنها می‌توانستند به بهبود آسیب ایجاد شده کمک کنند و از نظر زیبایی نمی‌توانستند کاری انجام دهند.

ولی در حال حاضر می‌توانند به‌راحتی با فنون جراحی پلاستیک مواردی مانند جای سوختگی، بخیه و… را درمان کنند و نگرانی‌های زیبایی را بخصوص در افراد جوان‌تر از بین ببرند. به همین دلیل هدف اصلی از جراحی پلاستیک به‌نوعی بازگرداندن عملکرد بافت‌ها و پوست و زیبایی پوست و اندام تا حد ممکن است.

گاهی نیز ممکن است فردی بیش‌ازحد به زیبایی ظاهری خود حساس باشد و به دنبال این باشد که کانتور صورت خود یا بدنش را به شکل خاصی مثلاً شبیه به یک بازیگر مشهور نزدیک کند. در این شرایط نیز جراح پلاستیک می‌تواند به کمک تکنیک‌های بسیار زیاد و ابزارهای پزشکی مدرن شما را به اهداف مورد نظر برسانند؛ مثلاً پزشک می‌تواند مواردی مانند پروتز سینه، حجیم کردن لب‌ها، کاشت گونه‌ها، لیفت کردن پوست و … را به کمک جراحی پلاستیک برایتان انجام دهد تا شما به شکل مورد نظرتان نزدیک شده و هرچه بیشتر جذاب شوید.

البته باز هم تأکید می‌کنیم نباید تنها به صرف تبلیغات زیاد یا پایین بودن اعتمادبه‌نفس دست به چنین جراحی‌هایی بزنید، زیرا به‌هرحال جراحی‌های تهاجمی در کنار مزایای زیاد خود، ریسک‌ها و خطراتی را نیز به دنبال خواهند داشت. درواقع شما باید زمانی برای انجام این عمل‌ها تصمیم بگیرید که واقعاً هیچ راه دیگری نداشته باشید و یک یا چند پزشک باتجربه و معتمد به شما بگویند که بهترین کار همین جراحی است.

توجه داشته باشید که روش‌های جراحی پلاستیک مانند روش‌های زیبایی موقت ازجمله بوتاکس، تزریق فیلر و… نیست و معمولاً نتایج دائمی و ماندگاری ایجاد می‌کنند. پس مهم است که برای تصمیم‌گیری نهایی در مورد انجام آن، به‌اندازه کافی وقت بگذارید و تحقیق کنید تا از انجام آن پشیمان نشوید.

مهم‌ترین مزایای انجام جراحی پلاستیک صورت و بدن

همان‌طورکه پیش‌تر گفتیم جراحی پلاستیک قبل از اینکه صرفاً برای زیبایی و جوانسازی مورد استفاده قرار بگیرد، دارای اهداف درمانی است. برای افرادی که در سوانح مختلف مانند سوختگی، تصادف و … دچار تغییرات شدید در پوست و زیبایی خود می‌شوند، هیچ خبری بهتر از این نیست که می‌توان با کمک جراحی پلاستیک این مشکلات ایجاد شده را به‌طور کامل یا تا حد زیادی برطرف نمود.

در کنار آن نتایج زیبایی این جراحی در صورت انجام درست به دست افراد متبحر فوق‌العاده است. اگر بخواهیم مزایای جراحی پلاستیک را دقیق‌تر بررسی کنیم، عبارت‌اند از:

  • امکان درمان بسیاری از مشکلات زیبایی و ناهنجاری‌های مادرزادی مانند مشکلات پوست انگشتان، شکاف لب و …
  • بهبود وضعیت ظاهری و زیبایی بخش‌هایی که در اثر درمان‌های سخت مانند درمان سرطان دچار آسیب شده‌اند مانند سینه
  • بهبود پوست ناحیه‌ای که دچار سوختگی یا صدمات جدی شده است.
  • نزدیک کردن شکل ظاهری بدن به آنچه شما دوست دارید.
  • جراحی پلاستیک اغلب می‌تواند با افزایش زیبایی و جذابیت شما، از نظر روحی نیز مفید باشد و به بهبود عزت‌نفس، اعتمادبه‌نفس و کیفیت کلی زندگی کمک کند.
  • ایجاد نتایج ماندگار
  • ایجاد تغییرات زیاد و اصلاح کامل فرم قسمت‌های مختلف بدن و صورت که با انجام عمل‌های کم تهاجمی یا غیرتهاجمی ممکن نیست.
روش های مورد استفاده پزشکان برای عمل زیبایی

تکنیک‌های مورد استفاده در جراحی پلاستیک چیست؟

با توجه به پیشرفتی که در علم پزشکی در حوزه زیبایی تاکنون رخ داده است، روزبه‌روز بر تعداد تکنیک‌های مورد استفاده در انواع جراحی پلاستیکی و سایر عمل‌های زیبایی افزوده می‌شود. بااین‌حال، تمامی این تکنیک‌ها به‌صورت زیرمجموعه‌ای از روش‌های اصلی زیر خواهند بود:

پیوندهای پوستی

یکی از مهم‌ترین روش‌های مورد استفاده در جراحی پلاستیک که به‌صورت گسترده استفاده می‌شود، پیوند پوست است. پیوند پوست زمانی انجام می‌شود که بخشی از پوست در یک ناحیه به دلایل مختلف مانند سوختگی طوری آسیب دیده باشد که با هیچ روش دیگری ترمیم نشود.

درنتیجه متخصص یا جراح پلاستیک، پوست سالم را از ناحیه‌ای از بدن جدا کرده و برای پوشاندن ناحیه‌ای که پوست خود را ازدست‌داده یا پوست به‌طور کامل آسیب‌دیده است، استفاده می‌کند. ازجمله کاربردهای این روش می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • جراحی پلاستیک پوست پاره شده درنتیجه یک شکستگی باز (زمانی که استخوان طوری دچار شکستگی می‌شود که پوست را پاره کرده و از آن بیرون میزند. درنتیجه جراح ارتوپد مجبور است بعد از جا انداختن استخوان به کمک بخیه باز شدگی پوست را ببندد که در طول درمان می‌تواند با جای بخیه و یا گوشت اضافه همراه شود و از نظر زیبایی نامناسب است.)
  • درمان جای زخم‌های بزرگ مثلاً به دلیل سزارین و … یا جایی که یک ناحیه از پوست به‌صورت جراحی برداشته شده است.
  • ترمیم بافت پوست از بین رفته درنتیجه سرطان یا سوختگی

به‌طورکلی دو نوع پیوند پوست در جراحی پلاستیک وجود دارد که عبارت‌اند از:

پیوند پوستی با ضخامت کم و سطحی

در این شیوه تنها یک لایه ‌نازک از پوست (بافتی نازک به‌اندازه ضخامت کاغذ معمولی) از ناحیه‌ای که معمولاً به‌خوبی بهبود می‌یابد، مانند ران یا باسن توسط جراح تراشیده می‌شود که ناحیه اهدا کننده معمولاً 2 تا 3 هفته طول می‌کشد تا با کمک بازسازی سلولی بهبود یابد.

پیوند پوست با ضخامت زیاد

در این روش علاوه بر لایه سطحی جهت پیوند،لایه بالا و لایه‌های زیر آن همزمان برداشته می‌شود و ناحیه مستقیماً به کمک بخیه بسته خواهد شد که برای مشکلات جدی‌تری که نیاز به جراحی پلاستیک دارند، استفاده می‌شود.

در این روش بخش‌های اهداکننده معمولاً شامل گردن، پشت گوش، بازوی فوقانی و کشاله ران است. ازآنجاکه این نوع پیوند پوستی ضخیم‌تر است، بند آمدن خون تازه می‌تواند مشکل‌تر باشد، بنابراین حدود 5 تا 7 روز به پانسمان نیاز دارد تا به‌طور کامل خونریزی قطع شود و بعد هم کم‌کم ترمیم و بازسازی انجام می‌شود.

جراحی فلپ پوست

جراحی فلپ شامل انتقال یک قطعه زنده از یک قسمت از بدن به قسمت دیگر به همراه رگ‌های خونی است که آن را به‌طور کامل زنده نگه می‌دارد. ممکن است به دلایل مختلف ازجمله بازسازی پستان، شکستگی‌های باز، زخم‌های بزرگ و در موارد نادر برای بهبود لب و شکاف کام از این روش استفاده شود. برای بازسازی پیچیده‌تر، از تکنیکی به نام فلپ آزاد استفاده می‌شود.

در روش فلپ آزاد درواقع یک تکه پوست به همراه رگ‌های خونی که از پوست حمایت خواهند کرد، کاملاً از جریان خون اصلی جدا شده و سپس در یک محل جدید پیوند داده می‌شود. سپس از تکنیکی به نام روش میکروسکوپی (جراحی با استفاده از میکروسکوپ) برای اتصال رگ‌های خونی ریز در محل جدید استفاده می‌شود.

بسته به محل و اندازه فلپ گرفته شده، این عمل ممکن است تحت بیهوشی عمومی یا بی‌حسی موضعی انجام شود. ازآنجاکه عمل جراحی فلپ باعث می‌شود خون‌رسانی به ناحیه ‌ترمیم‌شده حفظ شود، در مقایسه با پیوند پوستی خطر کمتری برای ترمیم وجود دارد.

تکنیک گسترش بافت

در این تکنیک مانند روش‌های قبلی از جای دیگر بافت برداشته نمی‌شود بلکه پوست سالم اطراف ناحیه آسیب‌دیده به شکلی خاص به سمت آن کشیده می‌شود تا بدن با رشد بیشتر پوست اضافی سالم بتواند به بازسازی ناحیه مورد نظر بپردازد. گسترش بافت روشی است که پزشک به‌طور کنترل شده بدن را با کشیدن بافت اطراف ناحیه آسیب‌دیده به رشد پوست اضافی ترغیب می‌کند.

نمونه‌هایی از کاربرد این روش شامل بازسازی پستان و ترمیم زخم‌های بزرگ است. در این روش تحت بی‌حسی عمومی، وسیله‌ای مانند بادکنک به نام اکسپندر در زیر پوست در نزدیکی ناحیه آسیب‌دیده قرار داده می‌شود تا پوست سالم را به طرف آن کشیده و ترمیم کنند.

این ابزار به‌تدریج با آب‌نمک پر شده و باعث کشش و رشد پوست می‌شود. بسته به اینکه ناحیه‌ای که قرار است ترمیم شود چه ابعادی دارد، مدت‌زمان مورد نیاز برای گسترش بافت و ترمیم کامل نیز متفاوت خواهد بود.

به‌عنوان‌مثال، اگر ناحیه آسیب‌دیده بزرگ باشد ممکن است 3 الی 4 ماه زمان نیاز باشد تا پوست به‌اندازه کافی رشد کند و ترمیم مناسب انجام شود. در این مدت، برآمدگی منبسطی در پوست ایجاد خواهد شد. پس‌ازآنکه پوست به‌اندازه كافی گسترش يافت، نياز به عمل دوم برای خارج كردن ناحیه برجسته و جابه‌جايی مجدد بافت جديد است.

این تکنیک تضمین می‌کند که منطقه ترمیم‌شده پوست از رنگ و بافت مشابهی با محیط اطراف خود برخوردار باشد و مشکلات پیوند پوست را ندارد. درواقع اگر منطقه آسیب‌دیده به‌اندازه‌ای باشد که بتوان با این تکنیک ترمیم را انجام داد، نتایج بهتری از پیوند پوست ایجاد خواهد شد.

پیوند چربی یا انتقال آن

روش پیوند چربی از روش‌های کم تهاجمی جوانسازی صورت نیز محسوب می‌شود. بخصوص به دلیل اینکه نتایج این روش تقریباً 3 سال ماندگار هستند، بسیاری از افراد دوست دارند در صورت امکان از این روش برای جوان‌سازی و رفع چین‌وچروک‌های ایجاد شده استفاده نمایند. از این روش برای درمان جای جوش، فرم دهی به صورت، از بین بردن چین‌وچروک‌ها و … استفاده می‌شود.

در این روش چربی به کمک تکنیک‌هایی مانند لیپوساکشن از یک ناحیه مناسب مانند باسن، شکم، ران و … خارج می‌شود و در ناحیه مورد نظر توسط جراح پلاستیک تزریق خواهد شد. معمولاً از این روش برای اصلاح ناهمواری‌های ایجاد شده روی پوست نیز استفاده می‌شود. پزشک می‌تواند از چربی خارج شده به روش‌های مدرن برای فرم دهی بدن در نواحی دیگر مانند سینه‌ها و همچنین صورت استفاده نماید.

استفاده از مکش و خلاء

در این روش به کمک مکش در ناحیه آسیب‌دیده از طریق یک قطعه استریل فوم، مایعات اضافی بیرون خواهد آمد و ناحیه مورد نظر از نظر شکل ظاهری بهبود پیدا می‌کند. انجام لیپوساکشن جهت خارج کردن چربی‌های اضافی ناحیه شکم یکی از این روش‌هاست.

جراحی پلاستیک صورت برای جوانان

خطرات و عوارض احتمالی جراحی پلاستیک

مانند هر نوع جراحی، جراحی پلاستیک نیز که یکی از روش‌های تهاجمی زیبایی است دارای عوارضی است و این عوارض به موارد مختلفی مثل واکنش بدن بیمار به تکنیک مورد نظر، روش انجام جراحی، مراقبت‌های لازم قبل و بعد، میزان تجربه جراح و سلامتی کلی فرد بستگی دارد و نمی‌توان گفت خطر این روش‌ها برای همه بیماران به یک اندازه می‌باشد.
به‌طورکلی مهم‌ترین خطرات و عوارض احتمالی که ممکن است برای هر بیمار بعد از یک جراحی پلاستیک ایجاد شود، عبارت‌اند از:

  • درد و ناراحتی
  • کبودی و تورم
  • خون‌ریزی
  • عفونت
  • جای زخم
  • بدشکلی ظاهری ناحیه جراحی شده
  • عدم تقارن در جراحی‌های زیبایی مانند کاشت گونه یا پروتز سینه و پروتز باسن در صورت انجام شدن جراحی توسط افراد بی‌تجربه و با مهارت پایین

جراحی پلاستیک چگونه انجام میشود و چه روندی دارد؟

شما قبل از انجام هر جراحی پلاستیک پوست و بدن ابتدا با جراح پلاستیک خود یک جلسه مشاوره خواهید داشت تا به شما توضیحات کامل را بدهد و یک دید واقع‌گرایانه در ذهن شما ایجاد کند. این کار کمک می‌کند شما با آشنایی کامل آن جراحی را انجام دهید و از نتایج، لذت بیشتری ببرید.

از طرفی ممکن است نیاز باشد یک سری اقدامات مانند انجام برخی آزمایشات، قطع مصرف برخی از داروها و … را انجام دهید که جراح به‌طور کامل آن‌ها را نیز برایتان شرح خواهد داد. انجام این جلسه مشاوره هم از نظر آمادگی ذهنی و روحی شما برای انجام عمل و هم از نظر آمادگی جسمی مناسب بسیار مهم است.

یکی از روش‌هایی نیز که می‌توانید یک کلینیک جراحی زیبایی خوب و یک پزشک خوب را بشناسید وقت گذاشتن برای این جلسه است که متأسفانه در برخی مراکز نامعتبر اصلاً مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

مورد دیگر که باید در نظر بگیرید این است که برای انجام جراحی نباید نگران باشید؛ زیرا بسته به نوع انجام جراحی پلاستیک، قبل از انجام آن شما بی‌حسی موضعی یا بیهوشی عمومی دریافت خواهید کرد.

پس در طول عمل، درد یا ناراحتی خاصی را حس نمی‌کنید. بعد از بی‌حسی موضع مورد نظر، جراح به کمک تیم پزشکی خود عمل پیوند یا ترمیم را بسته به آنچه در جلسه مشاوره توافق شده است، انجام می‌دهد.

پیوند پوست معمولاً با استفاده از بخیه، منگنه، گیره یا چسب مخصوص انجام می‌شود. این کار پوست پیوند خورده را تا زمان جوش خوردن کامل و یکی شدن با پوست ناحیه آسیب‌دیده نگه می‌دارد.

سپس به‌طور کامل پانسمان می‌شود و این پانسمان تا حدود 5 الی 7 روز باید روی ناحیه بماند و به صورت مرتب طبق دستورالعمل‌هایی که به شما یا همراهتان داده می‌شود، تعویض گردد. رعایت بهداشت این ناحیه بسیار مهم است و از ایجاد عفونت‌های احتمالی و مشکلات بعدی جلوگیری خواهد کرد.

همچنین یک پانسمان بر روی ناحیه‌ای که پوست از آن گرفته شده است (محل اهدا کننده) قرار می‌گیرد تا از آن در برابر عفونت محافظت کند. ناحیه اهدا کننده با ضخامت جزئی معمولاً حدود 2 هفته طول می‌کشد تا بهبود یابد. برای پیوندهای پوستی با ضخامت بیشتر، منطقه اهدا کننده تقریباً 10 روز طول می‌کشد تا بهبود یابد که البته باز هم به میزان پیوند بستگی دارد.

در ابتدا، منطقه پیوند بعد از انجام جراحی پلاستیک به رنگ قرمز مایل به بنفش ظاهر می‌شود، اما باید با گذشت زمان این رنگ بهبود یافته و محو شود. حتی ممکن است یک یا دو سال طول بکشد تا ظاهر پوست کاملاً بهبود یابد و شما نباید انتظار نتایج آنی بعد از پیوند داشته باشید.

مگر اینکه پیوندها به‌صورت جزئی و با اهداف زیبایی کم سطح مانند رفع چین‌وچروک انجام شده باشند. رنگ نهایی پوست پیوند شده نیز ممکن است کمی متفاوت از پوست اطراف باشد و احتمال دارد ناحیه کمی متراکم‌تر از اطراف خود به نظر برسد ولی قطعاً بهتر از حالت آسیب‌دیده قبلی خود مانند سوختگی است و با مراقبت‌های صحیح، میزان این عوارض کاهش پیدا خواهد کرد.

ترمیم پوست با جراحی پلاستیک

جراح پلاستیک، برای ترمیم چه مواردی می‌تواند به شما کمک کند؟

زمینه‌های تخصصی مختلف که یک جراح پلاستیک می‌تواند در آن زمینه‌ها به شما کمک کند، عبارت‌اند از:

  • زیبایی و بازسازی بافت سینه
  • زیبایی‌اندام‌ها، مانند بازوها، پاها و دست‌ها
  • دستگاه تناسلی خارجی، ازجمله آلت تناسلی مانند لابیا پلاستی، بیضه‌ها و واژن
  • ساختارهای صورت، مانند دهان، صورت، گوش، سر و گردن
  • بهبود پوست
  • کانتور صورت
  • تناسب‌اندام
  • ترمیم شکاف کام و لب
  • کرانیوسینوستوزیس
  • هیپوسپادیاس
  • میکروتیا
  • Syndactyly به معنی بافته شدن انگشتان دست یا پا به‌صورت مادرزادی
  • ترمیم سوختگی‌های پوست
  • بهبود زخم‌های پیچیده و از بین بردن جای آن
  • جراحی‌های زیبایی مربوط به بافت‌های ظریف مانند دست‌ها، پاها، لب‌ها، پلک‌ها، بینی و اندام تناسلی
  • شکستگی‌های صورت و دماغ
  • اسکارهایی که حرکت طبیعی را محدود می‌کنند.
  • بازسازی بافت‌های از بین رفته ناشی از سرطان
  • بهبود برخی از نارسایی‌های جنسیتی برای افراد تراجنسیتی جهت ایجاد هویت اصلی

سخن پایانی…

جراحی پلاستیک می‌تواند تفاوت چشمگیری در جوانسازی و زیبایی بیشتر شما ایجاد کند، به شرط اینکه تصمیم درستی برای انجام آن اتخاذ شود. این تصمیم درست مستلزم وقت گذاری جهت تحقیقات کامل در مورد عمل مورد نظر و گرفتن مشاوره از چندین متخصص و جراح پلاستیک باتجربه و معتمد است که با توجه به شرایط شما و ارزیابی‌های تخصصی، بهترین راهکار را به شما پیشنهاد دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا